ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο, μετρημένη κατοχύρωση κερδών

Πιέσεις αλλά αρκετά συγκρατημένες σχεδόν για το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την αξία των συναλλαγών να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Ξεχωρίζει θετικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη άνω του 1%.

Συγκρατημένη πτώση σημειώνει η αγορά, με την εικόνα της να είναι ελαφρώς καλύτερη από αυτήν των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όπου έχουν επιστρέψει οι ανησυχίες για την επίπτωση της νομισματικής πολιτικής σε οικονομία και επιχειρήσεις μετά και την ανακοίνωση ορισμένων δυσμενών εταιρικών μεγεθών γ' τριμήνου. 

Απώλειες 0,48% σημειώνει ο Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 0,7%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street, όπου ο S&P 500 υποχωρεί 0,56%. Τις αρνητικές διαθέσεις επιτείνει τόσο η διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων σε υψηλά αρκετών δεκαετιών όσο και η πολιτική κρίση στη Βρετανία. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:30 υποχωρεί 0,23% στις μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 4,4 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,37% για τον δείκτη  υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να διαμορφώνεται στο +0,63%. 

Στο -0,71% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,87%, τη Eurobank να έχει απώλειες 1,09%, την Εθνική Τράπεζα να έχει πτώση 0,03% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 0,71% χαμηλότερα. Το «ξύπνημα» των τραπεζικών μετοχών ήταν αυτό που έδωσε ώθηση στην αγορά σε αρκετές προηγούμενες συνεδριάσεις, με τους επενδυτές, όμως, να μην φαίνονται πρόθυμοι να αυξήσουν τις θέσεις τους ακόμη και σε έναν κλάδο ο οποίος παραδοσιακά ευνοείται από την αύξηση επιτοκίων. 

Με αρνητικό πρόσημο κινείται το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Coca-Cola HBC να υποχωρεί 0,27%, τον ΟΤΕ στο +0,32%, τον ΟΠΑΠ να έχει απώλειες 0,64% και τη ΔΕΗ να κινείται 0,26% χαμηλότερα. Ξεχωρίζει θετικά η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. 

Σταθερά σε ανοδική πορεία κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, με αυτή του ελληνικού 10ετούς να παραμένει άνω του 5%, ενώ του γερμανικού 10ετούς έφθασε έως και το 2,43% δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011. 

Η ανάκαμψη των αγορών το προηγούμενο διάστημα προήλθε και από τα καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά μεγέθη τριμήνου κάτι, όμως, που σβήνει τις τελευταίες ημέρες με κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες να δημοσιοποιούν μεγέθη που δεν ισοφάρισαν τις προβλέψεις και να εμφανίζονται αρκετά συντηρητικές στις εκτιμήσεις τους, εκφράζοντας ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό, την αύξηση του κόστους δανεισμού και την επίπτωση που αυτός ο συνδυασμός θα έχει τόσο στην ευρύτερη οικονομία όσο και στην κατανάλωση. 

Παράλληλα πυκνώνουν οι εκτιμήσεις ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα διολισθήσει σε ύφεση το 2023 και παρά το γεγονός ότι η ελληνική  οικονομία είναι εκ των ελάχιστων που δεν θα υποστεί αυτό το πλήγμα, η σχεδόν απόλυτη εξάρτηση του ΧΑ από τα ξένα κεφάλαια επιδρά και στη δική του πορεία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ