ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Απειλές στις αγορές από τα επιτόκια και αναταράξεις «βλέπει» το ΔΝΤ

Η απότομη αύξηση των επιτοκίων σε περιβάλλον εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού αυξάνει τους συστημικούς κινδύνους, υπογραμμίζει το Ταμείο. Αποσύρονται κεφάλαια από μετοχές, ομόλογα και αναδυόμενες αγορές.

Καμπανάκι κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη σχετική έκθεσή του, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι που την απειλούν έχουν αυξηθεί και όλα δείχνουν ότι δεν θα απομακρυνθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Το Ταμείο επισημαίνει ότι εν μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών και της εξαιρετικής αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές, οι αγορές ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητες. Παρά κάποια κέρδη στα μέσα του έτους, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων υψηλού ρίσκου, όπως οι μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα, έχουν μειωθεί έντονο ρυθμό, με τους επενδυτές να αποσύρονται επιθετικά από την ανάληψη κινδύνου τον Σεπτέμβριο. 

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες συνέχισαν να περιορίζονται παγκοσμίως από τον Απρίλιο. Σε πολλές προηγμένες οικονομίες, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι σφιχτές με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές έχουν φθάσει σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά την κορύφωση της κρίσης του κορονοϊού. Αντίθετα, οι συνθήκες έχουν χαλαρώσει κάπως στην Κίνα, καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής παρείχαν πρόσθετη στήριξη. 

Με την επιδείνωση των συνθηκών τις τελευταίες εβδομάδες, οι βασικοί δείκτες του συστημικού κινδύνου, όπως το κόστος χρηματοδότησης σε δολάρια και τα πιστωτικά περιθώρια αντισυμβαλλομένων, έχουν αυξηθεί. Υπάρχει κίνδυνος άτακτης σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που μπορεί να αλληλεπιδράσει με προϋπάρχουσες ευπάθειες. Οι επενδυτές ενδέχεται να επανεκτιμήσουν περαιτέρω τις προοπτικές εάν οι πληθωριστικές πιέσεις δεν υποχωρήσουν τόσο γρήγορα όσο αναμένεται επί του παρόντος ή εάν η οικονομική επιβράδυνση ενταθεί. 

Στις αναδυόμενες αγορές, η αύξηση των επιτοκίων, η επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών και οι μεγάλες εκροές έχουν ωθήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού. Ο αντίκτυπος ήταν ιδιαίτερα σοβαρός για τις πιο ευάλωτες οικονομίες, με 20 χώρες είτε να βρίσκονται σε αθέτηση πληρωμών είτε να διαπραγματεύονται σε προβληματικά επίπεδα. Εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κρατικών χρεοκοπιών στις αγορές των παραμεθόριων χωρών. Αντίθετα, οι μεγάλοι εκδότες των αναδυόμενων αγορών με ισχυρότερα θεμελιώδη μεγέθη έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί μέχρι στιγμής. 

Στην Κίνα, η ύφεση στον τομέα των ακινήτων έχει βαθύνει, καθώς οι απότομες μειώσεις στις πωλήσεις κατοικιών κατά τη διάρκεια των lockdown έχουν αυξήσει τις πιέσεις στους κατασκευαστές, με αυξημένο κίνδυνο διάχυσης στον τραπεζικό, εταιρικό και τοπικό κυβερνητικό τομέα. Σε πολλές άλλες χώρες, η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να εμφανίζει σημάδια υπερθέρμανσης και υπάρχει κίνδυνος απότομης πτώσης των τιμών των κατοικιών καθώς αυξάνονται τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, μειώνεται η προσιτή τιμή και αυστηροποιούνται τα πρότυπα δανεισμού. 

Τα stress tests για τις τράπεζες δείχνουν ότι, σε ένα σενάριο σοβαρής ύφεσης, έως και το 29% του ενεργητικού των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών θα μπορούσε να παραβιάσει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις- στις προηγμένες οικονομίες οι περισσότερες τράπεζες θα παρέμεναν ανθεκτικές. Ο εταιρικός δανεισμός αντιμετωπίζει επίσης αυξημένο κίνδυνο αθέτησης, με τις επιχειρήσεις χαμηλότερης επενδυτικής βαθμίδας να είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε μια στροφή του πιστωτικού κύκλου και στην επιδείνωση της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου. 

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν αποφασιστικά για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο, να μην επιτρέψουν την εμπέδωση των πληθωριστικών πιέσεων και να αποφύγουν την αποδυνάμωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό που θα έβλαπτε την αξιοπιστία. Η υψηλή αβεβαιότητα που θολώνει τις προοπτικές δυσχεραίνει την ικανότητα των φορέων χάραξης πολιτικής να παρέχουν ρητή και ακριβή καθοδήγηση σχετικά με τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής. Όμως, η σαφής επικοινωνία σχετικά με τη λειτουργία της πολιτικής τους, την αταλάντευτη δέσμευσή τους για την επίτευξη των στόχων που τους έχουν ανατεθεί και την ανάγκη περαιτέρω εξομάλυνσης της πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή αδικαιολόγητης μεταβλητότητας των αγορών. 

Η διασφάλιση της αποτελεσματικής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της ομαλοποίησης της πολιτικής. Το μέσο προστασίας της μετάδοσης, μέσω του προγράμματος ΤΡΙ, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα για την αντιμετώπιση των κινδύνων κατακερματισμού της ζώνης του ευρώ. 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, όπου ενδείκνυται, ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες που διαχειρίζονται τον παγκόσμιο κύκλο σύσφιξης θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν κάποιο συνδυασμό στοχευμένων συναλλαγματικών παρεμβάσεων, μέτρων για τη ροή κεφαλαίων ή/και άλλων δράσεων για να συμβάλουν στην εξομάλυνση των προσαρμογών των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και να διατηρηθεί η κατάλληλη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να περιορίσουν την περαιτέρω αύξηση των χρηματοοικονομικών τρωτών σημείων. Λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες της χώρας και τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις, θα πρέπει να προσαρμόσουν τα επιλεγμένα μακροπροληπτικά εργαλεία ανάλογα με τις ανάγκες για να αντιμετωπίσουν θύλακες αυξημένων τρωτών σημείων. Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του περιορισμού της συσσώρευσης των τρωτών σημείων και της αποφυγής της προκυκλικότητας και της άτακτης σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών είναι ουσιαστικής σημασίας.

Η εφαρμογή πολιτικών για τον μετριασμό των κινδύνων ρευστότητας της αγοράς είναι καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή πιθανής ενίσχυσης των κλυδωνισμών, ιδίως κατά τη διάρκεια της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής. Οι αντισυμβαλλόμενοι θα πρέπει να ενισχύσουν τις πρακτικές τους για τη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΔΝΤ: Ποιους «καίνε» τα υψηλά επιτόκια - «Βόμβα» χρέους 5,5 τρισ. δολ.

Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε παρατεταμένη δοκιμασία λόγω υψηλών επιτοκίων που θα διατηρηθούν για μεγάλη περίοδο. Ασθενέστερος κρίκος οι επιχειρήσεις που έχουν λήξεις χρέους 5,5 τρισ. τον επόμενο χρόνο.
ΑΓΟΡΕΣ

ΔΝΤ: Υπερβολική η αισιοδοξία των αγορών για επιτόκια και πληθωρισμό

Προσοχή συνιστά το Ταμείο τόσο στις κεντρικές τράπεζες ώστε να μην χαλαρώσουν νωρίτερα τη νομισματική τους πολιτική όσο και στους επενδυτές, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει «επίμονα υψηλά».
Dollar, Dollario, Dolar, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Διεθνής... πονοκέφαλος το σκληρό δολάριο, ποια θεραπεία συνιστά το ΔΝΤ

Σε δύσκολη θέση φέρνει κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες η συνεχής άνοδος του αμερικανικού νομίσματος. Συνετές πολιτικές και παρεμβάσεις με μέτρο στις αγορές συνιστά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.