Σε περιοχή bear market, με πτώση που ξεπερνά πλέον το 20% από το ρεκόρ του Ιανουαρίου, εισήλθε στη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης S&P 500, υποχωρώντας σχεδόν κατά 3,9%. Μετά την απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, οι επενδυτές φοβούνται επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, που αρχίζει αύριο τη διήμερη συνεδρίασή της για τη νομισματική πολιτική.
Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 2,8%, ή 876 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 4,7% και ο S&P 500 κατά 3,88%. Το σημερινό κλείσιμο φέρνει τον S&P 500 σε νέο χαμηλό από τον Ιανουάριο του 2021 και σε απόσταση άνω του 20% από το ρεκόρ που είχε καταγράψει στις αρχές του έτους.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δείχνουν ότι η αγορά φοβάται πως η οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση. Η καμπύλη επιτοκίων μεταξύ δύο και δέκα ετών σήμερα αντιστράφηκε για λίγο, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, δηλαδή η απόδοση των τίτλων 2ετούς διάρκειας ήταν μεγαλύτερη από αυτή των 10ετών. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, στο 3,37%.
Η αγορά περιμένει με αγωνία τη διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed που αρχίζει αύριο. Το πιθανότερο είναι ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθεί αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,50%, ενώ δεν αποκλείεται πλέον, μετά την άνοδο του πληθωρισμού στο 8,6% τον Μάιο, η κεντρική τράπεζα να δώσει καθοδήγηση για μια επόμενη αύξηση κατά 0,75%, εάν δεν αποκλιμακωθεί σύντομα ο πληθωρισμός.
«Η FOMC είναι πιθανό να ανταποκριθεί στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και στην αύξηση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό με ένα αποφασιστικά αυστηρό μήνυμα στη συνεδρίαση του Ιουνίου, εκτός από την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης που πρόκειται να ανακοινώσει», ανέφερε η Goldman Sachs σε σημείωμά της.
Ο συνδυασμός αντεστραμμένης, έστω και για λίγο, καμπύλης επιτοκίων και σημαντικής αύξησης της απόδοσης στα 10ετή ομόλογα αποδείχτηκε «τοξικός» για τους αναπτυξιακούς τομείς της χρηματιστηριακής αγοράς, μεταξύ των οποίων η τεχνολογία και τα μη βασικά καταναλωτικά αγαθά. Στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών, η Tesla έχασε περισσότερο από 7%. Στην τεχνολογία τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν Amazon και Meta Platforms, χάνοντας περισσότερο από 5% και 6%, αντίστοιχα. Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές ταξιδίων και ψυχαγωγίας, όπως Caesars, American Airlines κ.α.
Η ενέργεια συνέχισε να υποχωρεί ακόμα και όταν οι τιμές του πετρελαίου γύρισαν σε άνοδο, παρά τις ανησυχίες ότι η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα θα μπορούσε να επιβραδύνει τη ζήτηση. Pioneer Natural Resources, Phillips 66 και ConocoPhillips ήταν μεταξύ των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες.
Το bitcoin βυθίστηκε περίπου 15% χαμηλότερα, στο επίπεδο των 23.300 δολ. Οι μετοχές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα ήταν βαθιά στο κόκκινο, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από την εταιρεία δανεισμού κρυπτονομισμάτων Celsius Network, η οποία πάγωσε αναλήψεις και μεταφορές λόγω δυσμενών συνθηκών, όπως ανακοίνωσε. Με διψήφια ποσοστά πτώσης έκλεισαν οι μετοχές των MicroStrategy, Block και Coinbase Global.