Η εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε υψηλά 40 ετών και οι φόβοι πως η Fed θα συσφίξει ακόμα περισσότερο τη νομισματική της πολιτική και θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων έχουν προκαλέσει «βουτιά» στους αμερικανικούς δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές βλέπουν να διαψεύδονται οι ελπίδες πως μπορεί να τιθασευτεί η αύξηση των τιμών.
Στις 20:30 ο Dow Jones υποχωρεί κατά 2,53% στις 31.456 μονάδες και ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα κατά 2,75% στις 3.908 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει κατά 3,4% στις 11.353 μονάδες, με το επενδυτικό κλίμα να είναι βαρύ και τον δείκτη φόβου της Wall Street να σημειώνει άνοδο 10,43% στις 28,81 μονάδες και να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις 25 Μαΐου.
Και οι 11 σημαντικότεροι τομείς του S&P διαπραγματεύονταν χαμηλότερα. Οι τομείς των υπηρεσιών επικοινωνίας, της τεχνολογίας και της καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας υποχωρούν μεταξύ 2,7% και 4,1%. Οι χρηματοπιστωτικοί τομείς και οι τράπεζες χάνουν 3,3% και 4,2%, αντίστοιχα.
Στην εβδομάδα, και οι τρεις βασικοί δείκτες σημειώνουν πτώση μεταξύ 4,2% και 5,4%, καθώς οι ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές ανάπτυξης δέχθηκαν πιέσεις από τις αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων.
Παρασύροντας τους δείκτες την Παρασκευή, η Microsoft και η Apple υποχωρούν κατά 3,86% και 3,34% αντίστοιχα. Η Netflix διολισθαίνει κατά 4,64% μετά την υποβάθμιση της μετοχής του γίγαντα streaming από την Goldman Sachs σε «sell» από «neutral» λόγω ενός πιθανώς πιο αδύναμου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποχωρήσει απότομα φέτος εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας γύρω από τις προοπτικές των κινήσεων πολιτικής της Fed, του πολέμου στην Ουκρανία, των παρατεταμένων εμπλοκών στην εφοδιαστική αλυσίδα και των αποκλεισμών που σχετίζονται με την πανδημία στην Κίνα.
Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ επιταχύνθηκε στο 1% τον Μάιο από 0,3% τον Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση εκτινάχθηκε κατά 8,6%, καθώς οι τιμές της βενζίνης έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ και το κόστος των υπηρεσιών αυξήθηκε περαιτέρω.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο μηνιαίος ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 0,7%. Οι βασικές τιμές του ΔΤΚ, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τα ευμετάβλητα τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα, σκαρφάλωσαν 6% μετά από αύξηση 6,2% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση.
«Ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβαίνει και εδραιώνεται όλο και περισσότερο. Αν και δεν περιμένουμε ύφεση φέτος και έχουμε τοποθετηθεί ανάλογα, υπάρχουν πολλά που πρέπει να μας ανησυχούν όσον αφορά τα υψηλότερα επιτόκια, την υψηλότερη μεταβλητότητα και τη χαμηλότερη ρευστότητα», δήλωσε σε σημείωμά του ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance.
Η συνεδρίαση της Fed αναμένεται στις 14-15 Ιουνίου και η διατήρηση του πληθωρισμού σε ανοδική τροχιά τρομάζει τους επενδυτές πως μπορεί να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην αύξηση των επιτοκίων που έχει ήδη ξεκινήσει. Υπενθυμίζουμε πως η Federal Reserve έχει αυξήσει ήδη κατά 0,75% το βασικό της επιτόκιο και θεωρούνται ως δεδομένες δύο ακόμα αυξήσεις κατά 0,5% η καθεμία στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, την ερχόμενη εβδομάδα και τον Ιούλιο.
Οι αγορές χρήματος τιμολογούν πλέον αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Μια δημοσκόπηση του Reuters διαπίστωσε επίσης ότι οι οικονομολόγοι δεν βλέπουν να σταματάνε οι αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το επόμενο έτος.
«Η αγορά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται απαραίτητα να κοστίζει ακριβά το χρήμα. Είναι απλώς το τέλος του δωρεάν χρήματος», δήλωσε ο John Stoltzfus, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της Oppenheimer Asset Management.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ κερδίσει 6,5 μονάδες βάσης στο 3,138%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαΐου, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τερματίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια. Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και ενδεχομένως και πάλι τον Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ το δολάριο ενισχύεται σήμερα κατά 0,8%.
Μεγάλες απώλειες για τις ευρωαγορές
Με βαριές απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για σύσφιξη της οικονομικής της πολιτικής που επιβάρυνε το κλίμα μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,69% στις 422,71 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει βουτιά της τάξης του 4,9% καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες. Στο 3,7% έφτασαν οι εβδομαδιαίες απώλειες του δείκτη που ήταν και η μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές Μαΐου. Πτώση 3,36% για τον Eurostoxx 50 που έκλεισε στις 3.599 μονάδες.
Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 3,08% στις 13.761 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 2,69% στις 6.187 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 2,12% στις 7.317 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 5,17% κλείνοντας στις 22.547 μονάδες, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη σημείωσε απώλειες 3,68% στις 8.390 μονάδες.