ΓΔ: 1450.92 0.72% Τζίρος: 78.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Διευρύνονται οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, μοναδικό στήριγμα ο ΟΤΕ

Απώλειες που ξεπερνάνε το 2% για τραπεζικές μετοχές, Mytilineos και ΔΕΗ με τους επενδυτές να προβληματίζονται για τις προοπτικές της οικονομίας το 2022 μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ και το εμπορικό ισοζύγιο. Κάτω από 30 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Διευρύνονται οι απώλειες του Γενικού Δείκτη που χάνει την επαφή με τις 900 μονάδες καθώς οι τραπεζικές μετοχές και βαριά χαρτιά όπως η ΔΕΗ καταγράφουν πτώση, ενώ οι επενδυτές διαπιστώνουν πως παρά την δυναμική ανάπτυξη του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο, το 2022 αναμένεται να είναι δύσκολο έτος για την οικονομία.

Με τις απώλειες στις διεθνείς αγορές να εντείνονται επίσης, και τις τραπεζικές μετοχές να ασκούν ισχυρές πιέσεις, ο Γενικός Δείκτης στις 15:40 διαμορφώνεται στις 894,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,69% και την αξία των συναλλαγών να φτάνει μόλις τα 28,12 εκατ. ευρώ.

Με διψήφια ποσοστά αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων, ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου εκτινάχθηκε στο 7%, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% -5% έναντι ύφεσης 2,3% που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Πάντως, ασφαλές δείγμα για τη πορεία του ΑΕΠ το τρέχον έτος θα αποτελέσουν τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς οι κλυδωνισμοί από την πληθωριστική κρίση ήταν ισχυρότεροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξελίξεις αυτές υποχρέωσαν το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας το τρέχον έτος κατεβάζοντας το ρυθμό στο 3,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,5%, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβραδύνοντας τη ταχύτητα στο 3,5% για το 2022 έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,9%.

Ωστόσο αυτό που προβληματίζει την αγορά είναι το ύψος του εμπορικού ελλείματος που αυξήθηκε κατά 71,6% και έφτασε τα 11,3 δις. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2022, δείχνοντας πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική οικονομία απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Μετά την πρόσκαιρη κατάκτηση των 900 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει με τους επενδυτές να περιμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα κρατικά ομόλογα και το ειδικό πρόγραμμα στήριξης των ομολόγων που θα στείλει μήνυμα για το κόστος δανεισμού των κρατών που θα χρειαστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στα επιτόκια, αλλά εκτιμάται ότι θα επισπεύσει την ολοκλήρωση του τακτικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ και η πρώτη αύξηση –το πιθανότερο κατά 25 μονάδες βάσης- θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση στα τέλη Ιουλίου.

Στο ταμπλό, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,54% με την μετοχή της Eurobank να σημειώνει πτώση 3,4% και η Εθνική χάνει 2,34% ενώ η Τρ. Πειραιώς καταγράφει απώλειες 2,35% και η Alpha Bank 1,78%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 1,09% με την μετοχή της ΔΕΗ να χάνει 2,17%, ενώ η Mytilineos σημειώνει πτώση 2,06%. Απώλειες 1,63% για Elvalahalcor και 1,34% για τον ΟΛΠ. Πτώση 0,71% για την μετοχή του ΟΠΑΠ και η Viohalco κατά 1,78%. Κατά 0,90% υποχωρεί η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ενώ η Quest βρίσκεται κατά 0,52% χαμηλότερα.

Μοναδικό στήριγμα στην αγορά αποτελεί ο τίτλος του ΟΤΕ με κέρδη 0,92% και η ΤΙΤΑΝ που ενισχύεται κατά 0,81%. Οριακά κέρδη 0,05% για την Coca Cola HBC και 0,23% για τον ΑΔΜΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ανεβάζει ταχύτητα πάνω από τις 1.440 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Συνεχίζει να κινείται σε ανοδική πορεία ο Γενικός Δείκτης που ωθείται από το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές παρά την αβεβαιότητα για την επιπτώσεις των γαλλικών εκλογών στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητεί κατεύθυνση στην έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης ανέτρεψε την αρνητική εικόνα που υπήρξε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και ακολούθησε τον θετικό βηματισμό που έχουν ανοίξει οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την ήττα της Λεπέν στη Γαλλία.