ΓΔ: 1450.92 0.72% Τζίρος: 78.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Coca-Cola HBC και τράπεζες ωθούν το Χρηματιστήριο στις 900 μονάδες

Κέρδη που 2,50% για τη μετοχή της Coca-Cola HBC, με την Alpha Bank να ακολουθεί την καλύτερη πορεία μεταξύ των τραπεζικών μετοχών και να ενισχύεται 1,4%. Άνω του 2% κέρδη και για τα ΕΛΠΕ.

Με το… δεξί ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με Coca-Cola HBC και τραπεζικές μετοχές να ωθούν τον Γενικό Δείκτη άνω του επιπέδου των 900 μονάδων. 

Θετικό το κλίμα τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και στα futures της Wall Street, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,68%, με τον DAX να έχει, επίσης, άνοδο 0,68% και τον Dow Jones να κινείται 0,72% υψηλότερα. 

Στις 11:04 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 0,76% στις 903,33 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 8,47 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινούνται 54 μετοχές και 17 εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο. Στο +0,62% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει κέρδη 0,94%. 

Ανοδική πορεία για τις τραπεζικές μετοχές, τον τομέα που έχει στηρίξει περισσότερο απ’ όλους την αγορά, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 0,84%. Στο +1,43% η Alpha Bank, η οποία πάντως παραμένει χαμηλότερα από το επίπεδο του 1 ευρώ, δηλαδή την τιμή στην οποία έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τη Eurobank να έχει κέρδη 0,10%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 1,04% υψηλότερα, ενώ άνοδο 1,27% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς

Ώθηση στην αγορά, με δεδομένη και τη βαρύτητά της, προσφέρει η μετοχή της Coca-Cola HBC στο +2,50%, με τη ΔΕΗ να έχει κέρδη 1,63%, τον ΟΤΕ στο +0,28%, ενώ αντίθετα ο ΟΠΑΠ υποχωρεί 0,76%. Κέρδη άνω του 2% για τα ΕΛΠΕ και άνω του 1% για Quest, Aegean και Sarantis

Η εγχώρια αγορά όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αναμένει τις αποφάσεις της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ήδη η τράπεζα έχει προαναγγείλει ότι ο Ιούνιος θα σημάνει το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης και ο Ιούλιος θα είναι ο πρώτος μήνας, μετά από αρκετά έτη, όπου η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων. Το ερωτηματικό είναι εάν αυτή θα φθάσει στις 25 μονάδες βάσης ή στις 50 μονάδες βάσης, όπως πιέζουν τα επονομαζόμενα «γεράκια» του διοικητικού της συμβουλίου.  

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές για την πορεία της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως διανύουμε μια περίοδο εύθραυστης ανακωχής στις αγορές: «Το ανοδικό διάλλειμα ενδεχομένως θα κρατήσει μέχρι το επόμενο σημαντικό νούμερο, το οποίο κατά τα φαινόμενα θα έρθει από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Αμερική την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουνίου. Αν ο πληθωρισμός του Μαΐου βγει ανάλογος της τρέχουσας πρόβλεψης (8,2%) με το δομικό κομμάτι να μην παρουσιάζει αύξηση μεγαλύτερη του 5,9% τότε η κεντρική τράπεζα θα μείνει στο μονοπάτι των επόμενων “τιμολογημένων” αυξήσεων των επιτοκίων.

Αυτό θα το μάθουμε στις 15 Ιουνίου όταν η FED έχει προγραμματισμένη την επόμενη ανακοίνωση για τα επιτόκια με τις αγορές να αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης και το επιτόκιο παρέμβασης να φθάνει στο 1,25%. Εξυπακούεται ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα έχει και το ανάλογο αντίκτυπο στις αγορές».

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα, ο αναλυτής επισημαίνει την ελάχιστη διακύμανση (μόλις 13 μονάδων) της περασμένης εβδομάδας κάτι που δεν άλλαξε τα δεδομένα, ενώ «διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης έδειξε περισσότερο διατεθειμένος να κάνει συντήρηση δυνάμεων “προστατεύοντας” την κομβική ζώνη των 890 μονάδων.

Το κλείσιμο της εβδομάδας βρήκε τους αγοραστές να έχουν μεν κερδίσει μια νίκη μένοντας πάνω από τα επίπεδα των 890 μονάδων, ωστόσο η σταδιακή υποχώρηση του τζίρου δεν μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτική για την περαιτέρω άνοδο των τιμών. Παρόλα αυτά, όσο η αγορά διαπραγματεύεται πάνω από τους κινητούς μέσους των 30, 50 και 200 ημερών σε μια σπάνια ταυτόχρονη σύγκλιση των τριών δεικτών τάσης στις 886 μονάδες δίνοντας στους αγοραστές ένα μικρό προβάδισμα. Το εγχείρημα πάντως νέας ανοδικής διαφυγής θα απαιτήσει πολύ καλύτερα συναλλακτικά δεδομένα καθώς είναι εμφανής η αύξηση της προσφοράς πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης στην εβδομαδιαία ανάλυσή του σημειώνει πως «οι αγορές είναι σε μία φάση όπου οι φωνές πως μπαίνουμε σε παγκόσμια ύφεση πληθαίνουν. Τεχνικά, το 900 είναι πολύ σημαντικό επίπεδο, τόσο σε ημερήσιο όσο και σε μηνιαίο γράφημα, μιας και κατοχύρωσή του θα μπορούσε αν μη τι άλλο να δώσει ένα momentum κίνησης προς τις 935 μονάδες.

Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε είναι ένα rotation σε τίτλους του FTSE 25, συντηρώντας τα παρόντα επίπεδα της αγοράς. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση εδώ και μεγάλο διάστημα υστερεί έναντι των υπολοίπων έχοντας χάσει την καλή εικόνα των τελευταίων δύο ετών. Το σύνολο των δεικτών έχουν περάσει σε θετικό έδαφος με τον Mid Cap να είναι και ο μόνος χαμένος με απώλειες της τάξης του 5,45%».

Ο κ. Ζαχαράκης συμπληρώνει πως «η αλήθεια είναι ότι το 2022 είναι μία ιδιαίτερη χρονιά με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει καταφέρει να είναι σε κέρδη και τα υπόλοιπα απλά να κάνουν προσπάθεια να μαζέψουν μέρος των απωλειών. Αυτό και μόνο, σαν δεδομένο, δείχνει ότι η ελληνική οικονομία είναι σε μία άλλη φάση και μπορεί να κάνει τη διαφορά ακόμα και σε μία περίοδο που οι υπόλοιποι θα κάνουν απλά προσπάθεια να μην μπουν σε ύφεση».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ανεβάζει ταχύτητα πάνω από τις 1.440 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Συνεχίζει να κινείται σε ανοδική πορεία ο Γενικός Δείκτης που ωθείται από το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές παρά την αβεβαιότητα για την επιπτώσεις των γαλλικών εκλογών στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητεί κατεύθυνση στην έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης ανέτρεψε την αρνητική εικόνα που υπήρξε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και ακολούθησε τον θετικό βηματισμό που έχουν ανοίξει οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την ήττα της Λεπέν στη Γαλλία.