ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Γύρισε στο «συν» ο Γενικός Δείκτης και «βλέπει» πάλι τις 900 μονάδες

Ισχυρά αποτελέσματα των εισηγμένων και διατήρηση της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης δίνουν στο ΧΑ υπεραπόδοση έναντι των διεθνών αγορών. Κρίσιμη η Παρασκευή, με την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Εκ νέου μπροστά στην πρόκληση της υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων βρίσκεται το χρηματιστήριο, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύτηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από αυτά τα επίπεδα αλλά δεν κατάφερε να τα κατοχυρώσει. Η εικόνα της αγοράς όλο το τελευταίο διάστημα και κυρίως από την αντίδραση που βρήκε από τις 19 Μαΐου και εντεύθεν, δείχνει πως προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι long και αργά ή γρήγορα θα υπάρξει εκ νέου κατοχύρωση αυτών των επιπέδων, πάντα σε συνάρτηση με το κλίμα των διεθνών αγορών.

Πάντως, η παρακαταθήκη που άφησαν την Παρασκευή οι διεθνείς δείκτες ήταν αρνητική, κυρίως από την πλευρά της Wall Street που είχε μια ακόμη δύσκολη συνεδρίαση, με τον Dow Jones να χάνει εκ νέου τις 33.000 μονάδες με «βουτιά» 348 μονάδων, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,63% και ο δείκτης Nasdaq, που έχει τις μεγαλύτερες απώλειες το 2022, έχασε 304 μονάδες ή ποσοστό 2,47%, κρατώντας οριακά τις 12.000 μονάδες.

Παρ’ όλα αυτά η ελληνική αγορά έκλεισε ανοδικά την Παρασκευή, χωρίς όμως να μπορέσει να κλείσει πάνω από το όριο των 900 μονάδων, δεδομένου ότι ήταν μια συνεδρίαση ρηχή, καθώς λόγω της αργίας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο τζίρος έπεσε στα 49,85 εκατ. ευρώ και ήταν ο χαμηλότερος του τελευταίου διμήνου, ή 39 συνεδριάσεων.

Ασφαλώς, για μια πειστική επάνοδο της αγοράς πάνω από το όριο των 900 μονάδων και πολύ περισσότερο την επιστροφή στις 920 – 930 μονάδες, χρειάζεται μια μικρή βοήθεια και έστω σταθεροποιητική εικόνα στις διεθνείς αγορές, αλλά και διατήρηση του τζίρου στην περιοχή των 80 έως 100 εκατ. ευρώ.

Η αγορά έχει τη δυνατότητα να κινηθεί πάνω από το όριο των 900 μονάδων αλλά και να κάνει κίνηση προς τα προηγούμενα υψηλά καθώς τα αποτελέσματα τραπεζών και βιομηχανίας είναι στιβαρά και δικαιολογούν περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων, ενώ το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει θετικό, καθώς όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι η οικονομία θα παραμείνει σε ανάπτυξη, παρά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Αρκετές μετοχές με σημαντική επιρροή στο Γ.Δ. φλερτάρουν εκ νέου με τα υψηλά τους, ή έχουν αναβαθμισμένη εικόνα, όπως η Motor Oil που διαπραγματεύεται σε υψηλά 28 μηνών, έχοντας συμπληρώσει 8ήμερο θετικό σερί, ενώ τα κέρδη από την αρχή του χρόνου διαμορφώνονται κοντά στο 30%. Ο ΟΠΑΠ δεν απέχει πολύ από τα πολυετή υψηλά των 14,69 ευρώ όπου βρέθηκε στα τέλη Απριλίου, τα ΕΛΠΕ επίσης με βελτιωμένη εικόνα επανήλθαν πάνω από τα 7 ευρώ, η Mytilineos απέχει 0,21 ευρώ από τα υψηλά της, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή απέχει 0,23 ευρώ από τα ιστορικά υψηλά της.

Η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International με την προσθήκη της Εθνικής και της Mytilineos στον MSCI Standard Greece έφερε σημαντικές εισροές, πρωτίστως στις δύο αυτές μετοχές, αλλά όπως έδειξε και η συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης και στις υπόλοιπες έξι μετοχές που απαρτίζουν τον εν λόγω δείκτη. Η διαγραφή της Ρωσίας από τις αναδυόμενες αγορές επέτρεψε και στην ελληνική αγορά να αυξήσει τη συμμετοχή της στον δείκτη. 

Οι μέσες συναλλαγές την περασμένη εβδομάδα - λόγω του ισχυρότατου rebalancing της Τρίτης και του τζίρου των 523 εκατ. ευρώ - ανήλθαν στα 162,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 112% έναντι της αμέσως προηγούμενης, ενώ ο μέσος τζίρος του 2022 διαμορφώνεται στα 94,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 32,9% έναντι του 2021 που ήταν στα 71 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε πλέον θετικός το 2022 καθώς ενισχύεται σε ποσοστό 0,40%, ο FTSE 25 κερδίζει 1,25%, ο Mid Cap υποχωρεί κατά 5,45% (κάτι που πρωτίστως οφείλεται στις μεγάλες πιέσεις σε Πλαστικά Θράκης και Κρι Κρι), ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 7,41%. Παρά τις αναταράξεις, το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να έχει σαφώς καλύτερη και πιο ανθεκτική εικόνα συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές.

Σήμερα μετά το πέρας της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα α' τριμήνου η Motor Oil τα οποία αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί έναν κομβικό όμιλο για όλη την αγορά, ενώ το απόγευμα της Τρίτης θα ακολουθήσει η τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών. Παράλληλα, εκκρεμούν ακόμη –χωρίς να έχει οριστεί ημερομηνία – οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων σημαντικών ομίλων όπως ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ και Σαράντη.

Επίσης, από σήμερα έως την Τετάρτη θα διαρκέσει η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Μπλε Κέρδος ΑΕΑΑΠ, οι μετοχές της οποία θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται την άλλη Τρίτη 14 Ιουνίου.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως διανύουμε μια περίοδο εύθραυστης ανακωχής στις αγορές: «Το ανοδικό διάλλειμα ενδεχομένως θα κρατήσει μέχρι το επόμενο σημαντικό νούμερο, το οποίο κατά τα φαινόμενα θα έρθει από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Αμερική την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουνίου. Αν ο πληθωρισμός του Μαΐου βγει ανάλογος της τρέχουσας πρόβλεψης (8,2%) με το δομικό κομμάτι να μην παρουσιάζει αύξηση μεγαλύτερη του 5,9% τότε η κεντρική τράπεζα θα μείνει στο μονοπάτι των επόμενων “τιμολογημένων” αυξήσεων των επιτοκίων.

Αυτό θα το μάθουμε στις 15 Ιουνίου όταν η FED έχει προγραμματισμένη την επόμενη ανακοίνωση για τα επιτόκια με τις αγορές να αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης και το επιτόκιο παρέμβασης να φθάνει στο 1,25%. Εξυπακούεται ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα έχει και το ανάλογο αντίκτυπο στις αγορές».

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα, ο αναλυτής επισημαίνει την ελάχιστη διακύμανση (μόλις 13 μονάδων) της περασμένης εβδομάδας κάτι που δεν άλλαξε τα δεδομένα, ενώ «διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης έδειξε περισσότερο διατεθειμένος να κάνει συντήρηση δυνάμεων “προστατεύοντας” την κομβική ζώνη των 890 μονάδων.

Το κλείσιμο της εβδομάδας βρήκε τους αγοραστές να έχουν μεν κερδίσει μια νίκη μένοντας πάνω από τα επίπεδα των 890 μονάδων, ωστόσο η σταδιακή υποχώρηση του τζίρου δεν μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτική για την περαιτέρω άνοδο των τιμών. Παρόλα αυτά, όσο η αγορά διαπραγματεύεται πάνω από τους κινητούς μέσους των 30, 50 και 200 ημερών σε μια σπάνια ταυτόχρονη σύγκλιση των τριών δεικτών τάσης στις 886 μονάδες δίνοντας στους αγοραστές ένα μικρό προβάδισμα.

Το εγχείρημα πάντως νέας ανοδικής διαφυγής θα απαιτήσει πολύ καλύτερα συναλλακτικά δεδομένα καθώς είναι εμφανής η αύξηση της προσφοράς πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης στην εβδομαδιαία ανάλυσή του σημειώνει πως «οι αγορές είναι σε μία φάση όπου οι φωνές πως μπαίνουμε σε παγκόσμια ύφεση πληθαίνουν. Τεχνικά, το 900 είναι πολύ σημαντικό επίπεδο, τόσο σε ημερήσιο όσο και σε μηνιαίο γράφημα, μιας και κατοχύρωσή του θα μπορούσε αν μη τι άλλο να δώσει ένα momentum κίνησης προς τις 935 μονάδες.

Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε είναι ένα rotation σε τίτλους του FTSE 25, συντηρώντας τα παρόντα επίπεδα της αγοράς. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση εδώ και μεγάλο διάστημα υστερεί έναντι των υπολοίπων έχοντας χάσει την καλή εικόνα των τελευταίων δύο ετών. Το σύνολο των δεικτών έχουν περάσει σε θετικό έδαφος με τον Mid Cap να είναι και ο μόνος χαμένος με απώλειες της τάξης του 5,45%».

Ο κ. Ζαχαράκης συμπληρώνει πως «η αλήθεια είναι ότι το 2022 είναι μία ιδιαίτερη χρονιά με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει καταφέρει να είναι σε κέρδη και τα υπόλοιπα απλά να κάνουν προσπάθεια να μαζέψουν μέρος των απωλειών. Αυτό και μόνο, σαν δεδομένο, δείχνει ότι η ελληνική οικονομία είναι σε μία άλλη φάση και μπορεί να κάνει τη διαφορά ακόμα και σε μία περίοδο που οι υπόλοιποι θα κάνουν απλά προσπάθεια να μην μπουν σε ύφεση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.