ΓΔ: 1450.92 0.72% Τζίρος: 78.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικό κλείσιμο εβδομάδας στο ΧΑ αλλά με συναλλαγές... Αυγούστου

Πλησίασε τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, όμως ο τζίρος έμεινε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισαν Eurobank, Alpha, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.

Η καλή πορεία των Eurobank, ΟΠΑΠ και Alpha Bank δεν ήταν αρκετή ώστε να οδηγήσουν την αγορά άνω των 900 μονάδων, σε μία συνεδρίαση που η αξία των συναλλαγών θύμισε… Αύγουστο, καθώς διατηρήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Αρνητικό είναι, πάντως, το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά και τα στοιχεία για τη δημιουργία 390.000 θέσεων εεργασίας, στις ΗΠΑ που επανάφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για μία πιο επιθετική πολιτική από τη Fed, με τους S&P 500 και Nasdaq να υποχωρούν άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινείται και η Ευρώπη. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 896,89 μονάδες με κέρδη 0,74%, ενώ κινήθηκε μεταξύ του χαμηλού των 892,51 μονάδων και του υψηλού των 898,43 μονάδων. Για την εβδομάδα είχε κέρδη 0,61%. Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα η αξία των συναλλαγών που έφθασε μόλις στα 49,85 εκατ. ευρώ. 

Κέρδη 0,97% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2.175,78 μονάδες, ενώ για την εβδομάδα είχε κέρδη 1%. Στο +0,75% ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης στις 1.410,64 μονάδες, αλλά αρνητική πορεία σε εβδομαδιαία βάση με πτώση 1,09%. 

Στο +1,93% και τις 617,54 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, με εβδομαδιαία κέρδη 1,27%. Άνοδος 3,44% για τη Eurobank, με την Alpha Bank να ενισχύεται 2,13%, ενώ κέρδη 0,61% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα και αμετάβλητη παρέμεινε η Τράπεζα Πειραιώς

Ξεχώρισε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ο ΟΠΑΠ με άνοδο 2,20%, με τον ΟΤΕ να κλείνει στο -0,79%, τη ΔΕΗ να υποχωρεί 0,16%, ενώ στο -0,20% διαμορφώθηκε η Coca-Cola HBC. Συνεχίστηκε, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, η εξαιρετική πορεία για την ΕΥΔΑΠ με κέρδη που ξεπέρασαν το 4%, ενώ άνω του 4% κινήθηκαν τα ΕΛΠΕ και άνω του 2% η Motor Oil, με τον κλαδικό δείκτη των πετρελαιοειδών να είναι αυτός που ακολούθησε την καλύτερη πορεία για την εβδομάδα με κέρδη 7,95%. 

Όπως τονίζει στο σχόλιό του για την πορεία της αγοράς, ο κ. Μ. Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής «σταθεροποιητικά κινήθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα η οποία είχε σαν κύριο γνώρισμα την ολοκλήρωση των εισροών από την αναδιάρθρωση του MSCI. Ο τζίρος που παρατηρήθηκε την περασμένη Τρίτη (523 εκατ. ευρώ. ήταν ο καλύτερος σε ημέρα αναδιάρθρωσης του MSCI από το Μάιο του 2014, όταν είχαν παρατηρηθεί συναλλαγές 811 εκατ. ευρώ». 

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της αγοράς, επισημαίνει ότι «κατά τα λοιπά, οι δεύτερες αναγνώσεις στα αποτελέσματα των τραπεζών (NPEs, κερδοφορία) περιόρισαν τις πιέσεις ενώ τα θετικά ακούσματα για την κερδοφορία της φετινής χρήσης από ΟΠΑΠ και Μυτιληναίο έδωσαν λόγους επιλεκτικών τοποθετήσεων. Αυτή ίσως είναι και η εικόνα που θα έχει στο εξής η αγορά ακολουθώντας περισσότερο τα επιμέρους επιχειρηματικά νέα καθώς η επίδραση των υψηλών τιμών στο κόστος πωληθέντων αναμένεται να έχει εντονότερο χαρακτήρα στα τρίμηνα που ακολουθούν γεγονός που αποτυπώθηκε και στο σταδιακό σβήσιμο των ημερήσιων τζίρων. Στο εξωτερικό οι διακυμάνσεις και η νευρικότητα συνεχίστηκαν απότοκο και των επιφυλακτικών δηλώσεων από επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους με υψηλό δείκτη επιδραστικότητας στην επενδυτική κοινότητα. 

Προς το παρόν διανύουμε μια περίοδο εύθραυστης ανακωχής, το ανοδικό διάλλειμα ενδεχομένως θα κρατήσει μέχρι το επόμενο σημαντικό νούμερο το οποίο κατά τα φαινόμενα θα έρθει από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Αμερική την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουνίου. Αν ο πληθωρισμός του Μαΐου βγει ανάλογος της τρέχουσας πρόβλεψης (8,2%) με το δομικό κομμάτι να μην παρουσιάζει αύξηση μεγαλύτερη του 5,9% τότε η κεντρική τράπεζα θα μείνει στο μονοπάτι των επόμενων «τιμολογημένων» αυξήσεων των επιτοκίων. 

Αυτό θα το μάθουμε στις 15 Ιουνίου όταν η FED έχει προγραμματισμένη την επόμενη ανακοίνωση για τα επιτόκια με τις αγορές να αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης και το επιτόκιο παρέμβασης να φθάνει στο 1,25%. Εξυπακούεται ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα έχει και το ανάλογο αντίκτυπο στις αγορές. 

Νωρίτερα, στις 9 Ιουνίου, η ΕΚΤ συνεδριάζει για τα επιτόκια του ευρώ χωρίς να αναμένονται αλλαγές στο επιτόκιο παρέμβασης (-0,50%), ωστόσο εκτιμάται ότι η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση προς τον τραπεζικό κλάδο (TLTRO) με αρνητικά επιτόκια σταδιακά θα σταματήσει. Αυτή θα είναι η πρώτη ενέργεια της ΕΚΤ προς την πλευρά της σύσφιξης παροχής ρευστότητας». 

Σε τεχνικό επίπεδο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηδάκη «η εβδομαδιαία διακύμανση με το ζόρι έφθασε τις 13 μονάδες στο Γενικό Δείκτη. Ως εκ τούτου δεν είχαμε σπουδαίες αλλαγές στο τεχνικό κομμάτι. Διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης έδειξε περισσότερο διατεθειμένος να κάνει συντήρηση δυνάμεων «προστατεύοντας» την κομβική ζώνη των 890 μονάδων. 

Το κλείσιμο της εβδομάδας βρήκε τους αγοραστές να έχουν μεν κερδίσει μια νίκη μένοντας πάνω από τα επίπεδα των 890 μονάδων, ωστόσο η σταδιακή υποχώρηση του τζίρου δεν μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτική για την περαιτέρω άνοδο των τιμών. Παρόλα αυτά όσο η αγορά διαπραγματεύεται πάνω από τους κινητούς μέσους των 30, 50 και 200 ημερών σε μια σπάνια ταυτόχρονη σύγκλιση των τριών δεικτών τάσης στις 886 μονάδες δίνοντας στους αγοραστές ένα μικρό προβάδισμα. Το εγχείρημα πάντως νέας ανοδικής διαφυγής θα απαιτήσει πολύ καλύτερα συναλλακτικά δεδομένα καθώς είναι εμφανής η αύξηση της προσφοράς πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων». 

Τα βασικά στοιχεία που μπορούν να «κινήσουν» την αγορά για την επόμενη εβδομάδα είναι ότι «η  Motor Oil κλείνει τον κύκλο των προγραμματισμένων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α’ τριμήνου το απόγευμα της Δευτέρας με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της Τρίτης 7/6. Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων δεν έχουν κάποια καταληκτική ημερομηνία και ενδεχομένως μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να αναμένουμε ενημέρωση για το α’ τρίμηνο από ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ και Σαράντη κρίνοντας από το πρόσφατο παρελθόν. 

Από εκεί και πέρα μέσα στην εβδομάδα το διάστημα 6-8 Ιουνίου θα λάβει χώρα η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Μπλε Κέρδος ΑΕΑΑΠ, οι μετοχές της οποία θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται την Πέμπτη 14 Ιουνίου. Τέλος επισημαίνεται ότι σημείο αναφοράς την ερχόμενη εβδομάδα αποτελεί η προγραμματισμένη ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων του εγχώριου ΑΕΠ του α’ τριμήνου την προσεχή Τρίτη 7 Ιουνίου (+7,9% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022) ενώ στις 9 Ιουνίου αναμένονται τα στοιχεία πληθωρισμού για τον Μάιο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ανεβάζει ταχύτητα πάνω από τις 1.440 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Συνεχίζει να κινείται σε ανοδική πορεία ο Γενικός Δείκτης που ωθείται από το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές παρά την αβεβαιότητα για την επιπτώσεις των γαλλικών εκλογών στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητεί κατεύθυνση στην έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης ανέτρεψε την αρνητική εικόνα που υπήρξε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και ακολούθησε τον θετικό βηματισμό που έχουν ανοίξει οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την ήττα της Λεπέν στη Γαλλία.