Σφοδρή επίθεση ενάντια στα κρυπτονομίσματα εξαπέλυσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε μία περίοδο που οι τιμές τους συνεχίζουν να κατρακυλούν με ένταση και οι επενδυτές να επανεξετάζουν την ασφάλεια αλλά και τις αποδόσεις τους.
Σε δηλώσεις της στην ολλανδική τηλεόραση η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «τα κρυπτονομίσματα δεν βασίζονται σε τίποτε» και τόνισε ότι θα πρέπει να ενταχθούν σε καθεστώς πολύ προσεκτικής ρύθμισης και επιτήρησης προκειμένου να αποτραπεί στους ανθρώπους να κερδοσκοπούν μέσω αυτών, σε αρκετές περιπτώσεις δαπανώντας και τις αποταμιεύσεις τους.
Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι αρκετοί είναι αυτοί που «δεν έχουν κατανόηση των κινδύνων, που θα τα χάσουν όλα και που θα απογοητευτούν τρομερά, γι' αυτό και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί».
Τα σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ καταφθάνουν σε μία περίοδο που τα δύο πιο γνωστά κρυπτονομίσματα, bitcoin και ether έχουν χάσει το 50% της αξίας τους σε σύγκριση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που άγγιξαν το 2021. Ταυτόχρονα, βρίσκονται αντιμέτωπα με αυστηρότερο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές που ανησυχούν για τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι επιφυλακτική για την αξία των κρυπτονομισμάτων, αντιπαραβάλλοντάς τα με το ψηφιακό ευρώ της ΕΚΤ - ένα σχέδιο που μπορεί να καρποφορήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Η πολύ ταπεινή μου εκτίμηση είναι ότι δεν αξίζει τίποτα, δεν βασίζεται σε τίποτα, δεν υπάρχει κανένα υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο που να λειτουργεί ως άγκυρα ασφαλείας. Την ημέρα που θα έχουμε το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας, το ψηφιακό ευρώ, θα το εγγυηθώ. Έτσι η κεντρική τράπεζα θα είναι πίσω από αυτό και νομίζω ότι είναι πολύ διαφορετικό από πολλά από αυτά τα πράγματα», σημείωσε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν κατηγορήσει με σφοδρότητα τα κρυπτονομίσματα. Μεταξύ αυτών ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές τους είναι το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος επέκρινε τα κρυπτονομίσματα για την έλλειψη διαφάνειας και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τα χαρακτήρισε κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην κοινωνία και ζήτησε ταχύτερη και αυστηρότερη ρύθμιση.
Δεν δίστασε, μάλιστα, να δηλώσει ότι «η δραστηριότητα γύρω από τα κρυπτονομίσματα θυμίζει την Άγρια Δύση του 19ου αιώνα». Πρόκειται, όπως είπε, για μια εσπευσμένη αναζήτηση χρυσού πέρα από τον κρατικό έλεγχο. Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων υπόσχονται τον επίγειο παράδεισο, χρησιμοποιώντας μια απατηλή αφήγηση για τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές τους, ώστε να συντηρούν τη δυναμική που δημιουργεί μια φούσκα.
Σημείωσε ακόμη ότι τα ρυθμιστικά μέτρα της Ευρώπης πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω. Χρειάζεται ενίσχυση των απαιτήσεων δημοσιότητας και ρυθμιστικής αναφοράς. Είναι αναγκαία η υψηλότερη φορολόγηση ορισμένων κρυπτονομισμάτων, για παράδειγμα με βάση το περιβαλλοντικό κόστος.