ΓΔ: 1408.05 0.13% Τζίρος: 65.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Διεθνής ανησυχία στις αγορές μετά τη μεγάλη «βουτιά» στη Wall Street

Κλιμακώνονται οι φόβοι για βαριά πλήγματα στην εταιρική κερδοφορία από πληθωρισμό, οικονομική επιβράδυνση, αυξήσεις επιτοκίων. Δύσκολη συνεδρίαση για το ΧΑ, που δεν έχει καταφέρει να βρει βηματισμό ανόδου.

Την παγκόσμια ανησυχία ότι ο πληθωρισμός και η ευρύτερη οικονομική κρίση αρχίζουν να πλήττουν σοβαρά την κερδοφορία των εταιρειών και να θέτουν σε αμφισβήτηση τις αποτιμήσεις των μετοχών έφερε στο προσκήνιο το νέο σκηνικό ξεπουλήματος που στήθηκε χθες στη Wall Street, όπου και οι τρεις κύριοι δείκτες σημείωσαν μεγάλη πτώση, που θύμισε συνθήκες Μαρτίου 2020, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο Covid-19.

Η έξαρση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ δεκαετιών υποχρεώνει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια και να αποσύρουν ρευστότητα από τις οικονομίες και τις αγορές, θυσιάζοντας την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό έχει οδηγήσει ήδη δείκτες – οδηγούς της διεθνούς αγοράς, όπως ο Dow Jones, σε επτά διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες που αποτελεί ρεκόρ 21 ετών, ενώ αν κλείσει πτωτικά και αυτή την εβδομάδα, θα συμπληρώσει οκτώ συναπτές πτωτικές εβδομάδες, κάτι που έχει να γίνει από τη Μεγάλη Ύφεση και την εποχή 1929 - 1932!

Τους φόβους για αλλαγή σκηνικού στην πραγματική οικονομία με βαριά πλήγματα στην εταιρική κερδοφορία ήλθαν να επιβεβαιώσουν μεγάλοι λιανεμπορικοί όμιλοι των ΗΠΑ, όπως η Walmart που πιέστηκε σημαντικά το διήμερο (-11% την Τρίτη, -7,1% χθες). Η μείωση κερδών κατά 52% του ομίλου λιανικού εμπορίου Target ήταν ο καταλύτης που έλυσε χθες όλες τις αναστολές των πωλητών, οδηγώντας σε ελεύθερη πτώση τη Wall Street.

Η Walmart «ψαλίδισε» τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του έτους σηματοδοτώντας ένα μεγαλύτερο πλήγμα στα περιθώρια κερδοφορίας του κολοσσού λιανικής από την αύξηση του κόστους στα εμπορεύματα, τα καύσιμα και στη μισθοδοσία. Η Target (η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 24,87% χθες), που είναι μια εταιρεία – βαρόμετρο για το εμπόριο, καθώς στα καταστήματά της βρίσκει κανείς από τρόφιμα μέχρι ηλεκτρονικά,  ανακοίνωσε τα μισά κέρδη έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, ενώ προειδοποιεί για μεγαλύτερο πλήγμα στα περιθώρια κέρδους της εξαιτίας της αύξησης του κόστους καυσίμων και των μεταφορικών.

Αυτές οι εταιρικές ανακοινώσεις, σε συνδυασμό με τις αυστηρές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζ. Πάουλ («δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός» στην αύξηση των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο) συνθέτουν ένα άκρως απειλητικό σκηνικό για τα χρηματιστήρια, όπου ο πληθωρισμός, η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η αύξηση του κόστους χρήματος οδηγούν σε επανεξέταση των αποτιμήσεων των μετοχών.

Οι διεθνείς αγορές σήμερα θα έχουν μπροστά τους μια δύσκολη συνεδρίαση, αποτιμώντας το χθεσινό μίνι κραχ στη Wall Street. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 1.164 μονάδες ή 3,57% πέφτοντας στις 31.490, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 4,04% στις 3.923 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 4,73% πέφτοντας στις 11.418 μονάδες και χάνει από την αρχή του έτους 26%. Μάλιστα, αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για τον Dow Jones από τον Οκτώβριο του 2020, ενώ ήταν η πέμπτη φορά φέτος που χάνει περισσότερες από 800 μονάδες σε μια συνεδρίαση.

Νωρίτερα, πτωτικά είχαν κλείσει και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, υποχωρώντας έως 1,26% με τους πωλητές να επανέρχονται δριμύτεροι ύστερα από την ανάπαυλα Δευτέρας και Τρίτης.

Συσσώρευση και επιλεκτικές κινήσεις στο Χ.Α.

Μέσα σ’ αυτό το όχι ευνοϊκό περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι δύσκολο να αυτονομηθεί από τις διεθνείς τάσεις. Χθες, η αγορά δεν μπόρεσε χθες να «χτίσει» στην αντίδραση που έβγαλε στη συνεδρίαση της Τρίτης (+0,98%), συνεχίζοντας τις συνεδριάσεις – ασανσέρ του τελευταίο διαστήματος, καθώς από τις 11 Μαΐου κάθε κλείσιμο έχει διαφορετικό πρόσημο. Ήταν μια συνεδρίαση συσσώρευσης, μεικτών προσήμων και διακύμανσης μόλις οκτώ μονάδων για τον Γ.Δ. που για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 870 μονάδες και να προσεγγίσει τη ζώνη των 880 – 890 μονάδων.

Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 866,73 μονάδες με οριακή πτώση 0,12%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 871,07 μονάδες (+0,38%) και χαμηλό στις 864,61 μονάδες (-0,37%). Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.081,22 μονάδες με οριακή πτώση 0,13%, ο Mid Cap είχε καλύτερη εικόνα κλείνοντας με άνοδο 0,62% στις 1.414,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,23% στις 565,33 μονάδες.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλία Ζαχαράκη, «ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει οκτώ συνεδριάσεις συσσώρευσης, ενώ χρειάζεται σε πρώτη φάση μία κατοχύρωση των 871 μονάδων ώστε να δοκιμάσει το μεγάλο πρώτο χάσμα στην ζώνης των 890 μονάδων.

Ο ταλαντωτής ακόμα δεν έχει δώσει κάποιο ανοδικό έναυσμα, αν εξαιρέσουμε ότι έχει ανακοπεί η επιθετική του τάση. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μία πιο καλή εικόνα μετά και την ολοκλήρωση των κινήσεων λόγω του MSCI τέλος του μήνα, μιας και εκεί θα τελειώσει και το rebalancing του δείκτη. Από την άλλη, μια κατοχύρωση (σ.σ. πτώση κάτω από αυτά τα επίπεδα) των 861 μονάδων σε κλείσιμο, μπορεί να βγάλει και πάλι πωλητές, αν μη τι άλλο στα χαμηλά. Χρονικά πάντως για δεύτερη φορά βλέπουμε την αγορά να καθυστερεί και στην πτωτική κίνηση αλλά και στην ανοδική κίνηση σε σχέση με τις ξένες αγορές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποτελέσματα, deals και διεθνής άνοδος δίνουν νέα ορμή στο Χρηματιστήριο

Οι αγορές απελευθερώνονται από τον φόβο για τα επιτόκια και η Wall είχε την καλύτερη εβδομάδα του 2023. Το ΧΑ μπαίνει σε τροχιά επαναφοράς στην άνοδο με ώθηση από τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.