Τον βηματισμό του θα προσπαθήσει να βρει ξανά το χρηματιστήριο, ύστερα από τους έντονους κλυδωνισμούς που έχουν σημειωθεί μέσα στον Μάιο, ενώ οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στον S&P 500, με το ερώτημα αν έχει ολοκληρωθεί η υποχώρησή του, ή θα συνεχιστούν οι πιέσεις και περάσει σε bear market, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα για τις αγορές.
Οι πρώτοι οιωνοί φαίνονται καλοί, καθώς, μετά την αντίδραση της Παρασκευής (+2,39% για τον S&P 500), τα ξημερώματα οι πρώτες κινήσεις στα προθεσμιακά συμβόλαια των τριών αμερικανικών δεικτών ήταν θετικές, με άνοδο περίπου 0,5%. Παράλληλα, κέρδη που ξεπερνούσαν το 1% είχαν οι ασιατικοί δείκτες.
Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων στις ΗΠΑ συνιστούν αγορές στα χαμηλά, θεωρώντας ότι η μέχρι στιγμής πτώση του S&P 500 κατά 16% από το υψηλό έτους δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες και τελικά θα αποφευχθεί μια πτώση σε ποσοστό άνω του 20%, που θα σήμαινε την είσοδο σε bear market. Αρκετοί αναλυτές, πάντως, προειδοποιούν ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια πτώσης των μετοχών, καθώς ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed μόλις άρχισε και η αμερικανική οικονομία θα οδηγηθεί σε σοβαρή επιβράδυνση, αν όχι και σε ύφεση.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Μάιος αποδεικνύεται μήνας έντονων αναταράξεων και μεταβλητότητας, με την αγορά να έχει χάσει το σύνολο των κερδών που είχε κατά τη διάρκεια του Απριλίου, ενώ γύρισε πτωτικά και το έτος, μολονότι έφτασε να κερδίζει έως 8,70%. Στις εννέα έως τώρα συνεδριάσεις του Μαΐου ο Γενικός Δείκτης έχει έξι πτωτικές και τρεις ανοδικές, υποχωρώντας σε ποσοστό 6,01%, με τον FTSE 25 να χάνει 6,99%, τον Mid Cap στο -7,81% και τον τραπεζικό δείκτη στο -12,96%.
Το πλέον αξιοσημείωτο είναι το μεγάλο «άδειασμα» στον τραπεζικό δείκτη που έφτασε το πρώτο δίμηνο του έτους να καταγράφει ράλι +29,70%, όμως πλέον γύρισε πτωτικά από την αρχή του έτους, λόγω του 12ήμερου πτωτικού σερί που συμπλήρωσε την περασμένη Πέμπτη, όπου συνολικά απώλεσε το 21% της αξίας του. Αξίζει να σημειωθεί πως δώδεκα διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις ο τραπεζικός δείκτης είχε να κάνει από την άνοιξη του 2012, που σημαίνει ότι ισοφάρισε αρνητικό ρεκόρ 10ετίας.
Η αγορά βρέθηκε σε υπερπουλημένα επίπεδα την περασμένη Πέμπτη, όταν και ο Γ.Δ. βυθίστηκε στο χαμηλό των 844,53 μονάδων, (πλησιάζοντας το ναδίρ των 843,11 μονάδων της 24ης Μαρτίου), επίπεδα στα οποία βγήκε αντίδραση την Παρασκευή, οδηγώντας το δείκτη στις 867,03 μονάδες.
Με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να έχει αλλάξει εκ βάθρων, η ελληνική αγορά, αν και έχει λόγους μερικής ανεξαρτητοποίησης, εντούτοις πλέον δεν φαίνεται πως στο συγκεκριμένο timing μπορεί να κινηθεί επί μακρόν κόντρα στα ξένα χρηματιστήρια. Το έκανε το πρώτο 4μηνο του 2022, έχοντας μια αξιοσημείωτα ανθεκτική συμπεριφορά, όμως πλέον τα μακροοικονομικά στοιχεία και όλο το διεθνές «μωσαϊκό» λειτουργεί καταλυτικά σε όλες τις μικρότερες αγορές.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει με έμφαση τις επιδράσεις που θα έχει η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων και στην Ευρώπη, πιθανότατα τον Ιούλιο: «η αγορά αναμένει το προσεχές διάστημα η αύξηση του κόστους δανεισμού να περάσει και στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τα περιθώρια κέρδους, την απαιτούμενη απόδοση νέων επενδύσεων αλλά και την χρηματοδότηση εγχειρημάτων εξαγορών. Εκτός από το κόστος χρήματος, η αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών επιδρώντας στην θεωρητική δίκαιη τιμή τους περιορίζοντας έτσι το δυνητικό ανοδικό περιθώριο».
Μετά την εξαιρετική περυσινή χρήση, όπου το 1/3 των εισηγμένων σημείωσε ρεκόρ κερδοφορίας, φέτος η εικόνα αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί. Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης,
- «Το πρώτο σετ από τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών αντανακλά την πίεση των περιθωρίων κερδοφορίας από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των α’ υλών σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ανάλογα το είδος της εταιρείας. Η δραστηριότητα δείχνει να μην έχει επηρεαστεί, ενώ η ρευστότητα διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
- Αν δεν αλλάξει κάτι πολύ σύντομα οι εισηγμένες και δη οι εμπορικές εταιρείες θα κληθούν να απαντήσουν στο δίλλημα “μερίδιο αγοράς ή κερδοφορία”, αφού το κόστος πωληθέντων θα αρχίσει να γίνεται απαιτητικό ως προς τις εξοικονομήσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ικανότητες ή πλεονεκτήματα προς τους πελάτες ή τους προμηθευτές.
- Τα δύσκολα επομένως είναι μπροστά και επιβάλλουν πολύ πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής μετοχών που θα λαμβάνουν υπόψη τις χρηματοοικονομικές αντοχές, την επιλογή μιας φόρμουλας διαχείρισης που θα προστατεύει το κύκλο εργασιών και παράλληλα θα αφήνει κάποια ικανοποιητική κερδοφορία καθώς και το ιστορικό αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων στο παρελθόν», σημειώνει ο αναλυτής.
MSCI, φήμες για deals και αποτελέσματα στο προσκήνιο
Τα πάντα λοιπόν (και) αυτή την εβδομάδα αναφορικά με τη μεγάλη εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου θα κριθούν από την πορεία των διεθνών δεικτών, που την Παρασκευή αντέδρασαν δυναμικά ανοδικά, λόγω της πρότερης υπερβολικής πίεσης.
Η ελληνική αγορά έχει λόγους συνέχισης της αντίδρασής της σε μια προσπάθεια να «δέσει» την περιοχή 880-890 μονάδων ώστε να γίνει εκ νέου κίνηση προς τις 900 μονάδες. Σε ένα απλώς ισορροπητικό διεθνές κλίμα, το Χ.Α. θα μπορούσε άμεσα να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, και να βρει τα πρόσφατα επίπεδα ισορροπίας μεταξύ 920 – 930 μονάδων. Αυτή η κίνηση είναι το έλασσον που μπορεί να κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο θυμίζουμε ότι δεν συμμετείχε στο παγκόσμιο «πάρτι» των αγορών τα προηγούμενα χρόνια.
Μετά τους έντονους πρόσφατους κλυδωνισμούς, η ψυχολογία της αγοράς είναι πολύ ευάλωτη, κάτι που φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας αλλά ειδικά την Τετάρτη, όπου μονομιάς στο μέσο της συνεδρίασης χάθηκαν όλα τα κέρδη, «αδειάζοντας» τους πρωινούς αγοραστές. Από εκεί και πέρα, η αντίδραση της Παρασκευής ήρθε λόγω της ακραίας υπερπώλησης σε δείκτες και μετοχές, ενώ είχε φανεί ότι αναζητούνταν αφορμή για ξέσπασμα.
Αυτή η αφορμή δόθηκε από την απόφαση του οίκου Morgan Stanley Capital International που ενέταξε τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos στο δείκτη MSCI Standard Greece, ενώ δεν υπήρξε αποχώρηση μετοχής, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για τη διαγραφή της Jumbo. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 1η Ιουνίου, οπότε την Τρίτη 31 Μαΐου θα κορυφωθεί το rebalancing με τις μεταβιβάσεις των μετοχών στα παθητικά funds.
Πλέον η ελληνική αγορά αυξάνει τη συμμετοχή της στο δείκτη MSCI ο οποίος αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους επενδυτικούς μπούσουλες σε παγκόσμιο επίπεδο για πολλά index funds, ασφαλιστικά ταμεία και άλλα συντηρητικά επενδυτικά σχήματα. Η μετοχή της Εθνικής έφτασε να κερδίζει την Παρασκευή έως 7,94% όμως στο τέλος έχασε το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών της κερδών κλείνοντας στο +1,97%. Η Mytilineos αρχικά ενισχύονταν έως 6,61%, ενώ στο τέλος έκλεισε με άνοδο 3,11%. Οι δύο μετοχές κυριάρχησαν στους τζίρους την Παρασκευή με την ΕΤΕ να διακινεί 22,56 εκατ. ευρώ και τη Mytilineos 22,36 εκατ. ευρώ
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. έκλεισε οριακά θετικά στο +0,03%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,52%, ο Mid Cap έχασε 1,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,79%. Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 2,95%, ο FTSE 25 καταγράφει πτώση 3,20%, ο Mid Cap είναι στο -7,13% και ο τραπεζικός δείκτης -2,39%.
Κατά τα λοιπά, σημαντική αφύπνιση καταγράφεται στη μετοχή της Coca Cola HBC που έχει τετραήμερο ανοδικό σερί με κέρδη 15,03% ενώ το τελευταίο διήμερο έκανε ράλι +10,75% με αφορμή τα εξαιρετικά αποτελέσματα, παρά τις αναταράξεις από τη ρωσική αγορά. Τέλος, ράλι +8,49% έκανε την Παρασκευή η της Τέρνα Ενεργειακή εν μέσω νέων σεναρίων για εξαγορά από αυστραλιανό fund.
Τι λένε οι αναλυτές για την τεχνική εικόνα
Αναφορικά με την τεχνική εικόνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως τα επίπεδα των 843 μονάδων έδωσαν αντίδραση στο Γ.Δ. ως προηγούμενο χαμηλό. Πλέον, οι 880 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση, μια διάσπαση της οποίας θα μπορούσε να ανακόψει την πτωτική τάση και να δώσει κίνηση πάνω από τις 900 μονάδες. Αντιθέτως, αν διασπαστούν τα προηγούμενα χαμηλά των 843 μονάδων, τότε θα μπορούσε ο Γ.Δ να υποχωρήσει στις 821 ή και τις 800 μονάδες.
Αναφορικά με τον FTSE 25 ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως τα επίπεδα των 2.025 μονάδων (σ.σ. χαμηλό της Πέμπτης 12/5 στις 2.025,04 μονάδες) έδωσαν την πρώτη αντίδραση. Οι 2.129 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση σε πρώτη φάση, ενώ κατοχύρωση αυτής της περιοχής θα μπορούσε να μας δώσει καλύτερη αντίδραση. Η στήριξη είναι στις 2.025 μονάδες, ενώ μια διάσπασή της θα μπορούσε να οδηγήσει στις 1.967 μονάδες.
Για τον τραπεζικό δείκτη τονίζει πως η ζώνη των 530 - 540 μονάδων είναι στήριξη στον κλάδο. Οι 591 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση, μια διάσπαση της οποίας θα έδινε συνέχιση της αντίδρασης.
Αφορμή για την γενικότερη αντίδραση ήταν η ανακοίνωση ότι Εθνική και Mytilineos εισάγονται στον MSCΙ, ενώ έως το τέλος του μήνα και την ολοκλήρωση του rebalancing θα δούμε αύξηση τζίρου. Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, «είναι λογικό με τις αλλαγές και τις νέες εισόδους να δούμε εκροές από άλλους τίτλους, κάτι που παρατηρούμε εντονότερα στην ΔΕΗ».
Από την πλευρά του, ο Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «ο Γ.Δ. αντέδρασε από τις 850 μονάδες, περιοχή που διατήρησε τις ιδιότητές της ως επίπεδο στήριξης της Αγοράς, όμως η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμα, ωστόσο μια πρώτη αντίδραση επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του επιπέδου. Το τεχνικό ζητούμενο για να γυρίσει η τάση σε ανοδική είναι οι 887 μονάδες από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών.
Προς το παρόν κανένας τεχνικός δείκτης δεν έχει δώσει σήμα αγορών, τα ωριαία διαγράμματα έχουν αποφορτιστεί από τις έντονες υποτιμήσεις ενώ οι ταλαντωτές σε επίπεδο ημέρας βρίσκονται σε ουδετερότητα. Το θετικό σενάριο για την αγορά θα ήταν μια αργή πλάγια συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα καθώς η προσφορά δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης.
Αντίθετα η διάσπαση των 850 μονάδων θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των χαμηλών του περασμένου Μαρτίου, δοκιμάζοντας τιμές πέριξ των 800 μονάδων. Η ετυμηγορία για την πορεία της τάσης την επόμενη εβδομάδα είναι οριακά υπέρ των αγοραστών, υπό την αίρεση της διατήρησης του επιπέδου των 850 μονάδων».