ΓΔ: 1450.92 0.72% Τζίρος: 78.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Επιτόκια και φόβοι για την ανάπτυξη κρατούν σε αρνητικό πρόσημο την Ευρώπη

Διατηρούντια οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία αλλά και τη νομισματική πολιτική, σημαντικές πιέσεις για τα futures της Wall Street και ανοδικές τάσεις για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Πτωτικά αλλά με αρκετά ελεγχόμενο ρυθμό σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα κινούνται οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τον φόβο για στασιμοπληθωρισμό αλλά και επιθετική νομισματική πολιτική να συνεχίζει να «στοιχειώνει» τις επενδυτικές διαθέσεις. 

Απώλειες 0,60% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον κλάδο πρώτων υλών να υποχωρεί 1,7% και σχεδόν όλους τους κλαδικούς δείκτες να κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Πτώση 0,24% για τον γερμανικό DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,32%, ενώ 0,54% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Καλύτερη η εικόνα για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 με έστω και ήπια κέρδη 0,11%, ενώ στο -0,23% κινείται ο ιταλικός FTSE MIB

Η μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου στις ευρωπαϊκές αγορές, καταφθάνει μετά μία πολύ δύσκολη εβδομάδα για τις μετοχές, με τη Wall Street την προηγούμενη Πέμπτη να εμφανίζει τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειές της από το 2020. Οι επενδυτές εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, και σύμφωνα με έρευνα της UBS οι πιο ευκατάστατοι εξ αυτών θεωρούν ότι η αύξηση θα διαρκέσει ένα 12μηνο. 

Ταυτόχρονα υπάρχει τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και τα lockdown στην Κίνα που συμβάλουν τόσο στη διατήρηση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων όσο και στην πίεση για την παγκόσμια οικονομία αλλά περισσότερο για την ευρωπαϊκή. 

Σε αυτό το περιβάλλον οι κεντρικές τράπεζες καθίσταται πιο επιθετικές, με Fed και Τράπεζα της Αγγλίας να έχουν, ήδη, προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων ενώ αυξάνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ να πράξει το ίδιο, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πράξει και εντός του καλοκαιριού με πιθανότερο μήνα τον Ιούλιο. 

Σημαντικές απώλειες για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,86%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 1% και τον Nasdaq να κινείται 0,99% χαμηλότερα. 

Πιέσεις και στην αγορά ενέργειας, με το brent να υποχωρεί 1,01% στα 111,25 δολάρια, το αμερικανικό αργό να αποδυναμώνεται 1,18% στα 108,47 δολάρια, ενώ πτώση άνω του 3% εμφανίζει το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας στα 98,40 δολάρια μετά και το ένα βήμα πίσω που έκανε η Ρωσία και η Gazprom αναφορικά με τις πληρωμές σε ρούβλια, ενώ το ρωσικό φυσικό αέριο συνεχίζει να ρέει κανονικά προς την Ευρώπη. 

Απώλειες και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,72% στα 1.869,21 δολάρια και τον άργυρο να αποδυναμώνεται 0,73% στα 22,203 δολάρια. 

Ανοδικές τάσεις για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με αυτή του γερμανικού δεκαετούς να παραμένει άνω του 1% στο 1,1420%, ενώ του αμερικανικού 10ετούς φθάνει στο 3,17%. 

Μεικτές τάσεις για τις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να υποχωρεί 2,53%, ενώ ο κινεζικός Shanghai Composite έχει οριακά κέρδη 0,09%. Κλειστή η αγορά του Χονγκ Κονγκ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ