ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Πολυήμερο «σφυροκόπημα» στο ΧΑ με απώλειες 15% για τις τράπεζες

Πτωτική υπερβολή στη χρηματιστηριακή αγορά με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν ακόμη και 18% μετά την άνοδο κοντά στις 950 μονάδες την 21η Απριλίου. Πόσο έχουν πέσει οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τι εκτιμούν οι αναλυτές.

Με κορυφαίες ξένες αγορές που οριοθετούν την παγκόσμια τάση να υποχωρούν μεταξύ 13-15% φέτος έχοντας πολύ μεγάλες απώλειες από την αρχή του Απριλίου και κοντά στο να περάσουν πλέον επίσημα σε τροχιά bear market, το ελληνικό χρηματιστήριο αν και ξεχώρισε το πρώτο τετράμηνο, πλέον δεν άντεξε τις πιέσεις και εσχάτως «κρέμασε» χάνοντας κρίσιμες τεχνικές και ψυχολογικές στηρίξεις.

Μέσα σε οκτώ συνεδριάσεις και ενώ είχε ανεβεί ως τις 949,68 μονάδες στις 21 Απριλίου, ο Γ.Δ. έχασε τις 900 μονάδες, ο FTSE 25 απώλεσε όχι μόνο τις 2.300 μονάδες αλλά διαδοχικά τις 2.200 και την περασμένη Παρασκευή και τις 2.100, ο Mid Cap έχασε τη ζώνη των 1.500 μονάδων, ενώ ο τραπεζικός δείκτης από το υψηλό των 691,30 μονάδων στις 21 Απριλίου έπεσε στις 583,30 μονάδες στην τελευταία συνεδρίαση, έχοντας τη μεγαλύτερη «βουτιά».

Η ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς κλίματος νομοτελειακά επηρέασε και το ελληνικό χρηματιστήριο που από το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου έχει χάσει το momentum αυτονόμησης, το οποίο είχε καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου 4μήνου.

Βεβαίως, η μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών και κυρίως της περασμένης εβδομάδας, έχει φέρει την αγορά, τόσο το Γενικό Δείκτη όσο κυρίως τον τραπεζικό δείκτη, σε μεγάλη υπερπώληση, οπότε μένει να δούμε αν θα επιχειρηθεί έστω κάποια πρωτίστως τεχνικής μορφής αντίδραση, μερικής αποκατάστασης.

Ο τραπεζικός δείκτης, που είναι και ο πλέον ευαίσθητος στις αλλαγές του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, απώλεσε το 9,53% της αξίας του την περασμένη εβδομάδα, συμπληρώνοντας μάλιστα οκτώ διαδοχικά πτωτικές συνεδριάσεις, κάτι που είχε να γίνει αρκετά χρόνια, χάνοντας σ’ αυτό το 8ήμερο το 15,62% της αξίας του. Εύλογα μπορεί να λεχθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα και αν δοθεί η αφορμή από το διεθνές κλίμα, τότε «χρωστά» αντίδραση.

Για τον Γ.Δ. η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν η 7η πτωτική στις οκτώ τελευταίες, καταγράφοντας αυτό το διάστημα απώλειες σε ποσοστό 8,73%. Ο FTSE 25 χάνει 9,58% ενώ ο Mid Cap υποχωρεί σε ποσοστό 9,72%. Η εικόνα των δεικτών μαρτυρά μια καθολικότητα στην πτώση με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Στην κορυφή της πτώσης αυτό το 8ήμερο βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα που υποχωρεί σε ποσοστό 17,96%, εν μέσω κάποιων εκτιμήσεων, όπως της Morgan Stanley, ότι έχει μικρές πιθανότητες να ενταχθεί σ’ αυτή την αναθεώρηση, στο δείκτη MSCI Standard Greece. Μένει να δούμε την ετυμηγορία του οίκου την προσεχή Πέμπτη 12/5 και ποια θα είναι η τελική απόφαση των αναλυτών, σε ένα ζήτημα που βγαίνει μέσα από ένα «πλέγμα» σύνθετων… εξισώσεων, που πολλές φορές εκπλήσσει όσους κάνουν προγνώσεις.

Η Quest Συμμετοχών υποχωρεί κατά 16,75%, η Viohalco -16,63%, η ΔΕΗ -16,20%, η Alpha Bank -15,59%, η Πειραιώς -14,26%, η Eurobank -14,21%, η Lamda Development -13,72%, η Τιτάν -13%, η ElvalHalcor -11% κ.λπ. Την πλέον ανθεκτική εικόνα έχει η Motor Oil που κερδίζει 4,66% ύστερα από το +5,02% που έκανε στις δύο συνεδριάσεις (Τετάρτης και Πέμπτης) που προηγήθηκαν των ανακοινώσεων του deal και της εξαγοράς του 30% της Ελλάκτωρ, εξέλιξη που έφερε την αναστολή της διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών την Παρασκευή.

Σήμερα οι δύο μετοχές θα επανέλθουν στο ταμπλό, κάτι που αναμένεται να δώσει momentum στην αγορά, καθώς η πρόταση είναι με premium περίπου 20% από τα τρέχοντα επίπεδα της Ελλάκτωρ, άρα έχει λόγους αντίδρασης, ενώ και η Motor Oil βγαίνει πολλαπλώς ωφελημένη από το deal.

Άλλωστε, εκτός από το 30% της Ελλάκτωρ, ο όμιλος που ελέγχει το πιο σύγχρονο διυλιστήριο της χώρας συμφώνησε με τη διοίκηση της εισηγμένης προκειμένου να αποκτήσει το 75% της εταιρείας ΕΛΤΕΧ Άνεμος, της «πράσινης» θυγατρικής της Ελλάκτωρ η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εξαγορά γίνεται μετά από συμφωνία με τη Reggeborgh Invest, ενώ η εταιρεία θα έχει περιουσιακό στοιχείο έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 493 MW και η αξία της αποτιμάται σε ένα δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το deal Motor Oil – Ελλάκτωρ είναι ένα από τα σημαντικότερα των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά κατασκευών, ενέργειας και παραχωρήσεων. Μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα τόσο στον ενεργειακό όμιλο όσο και ευρύτερα, σε μια συγκυρία που δεκάδες έργα σε κατασκευές, παραχωρήσεις, ενέργεια και κυκλική οικονομία (απορρίμματα κ.α.) βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης, ή διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «ένας συνδυασμός φόβου για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, οι διαρροές ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον MSCI, η ανησυχία συνέχισης του πολέμου, αλλά και το σημαντικό πρόβλημα της Κίνας, έδωσαν αφορμή να αλλάξει ρότα η αγορά και να δούμε σημαντικές πιέσεις στο σύνολο του ταμπλό. Και όλα αυτά, μολονότι τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2021 δείχνουν κερδοφορίες ρεκόρ, υψηλά μερίσματα και ισχυρές προοπτικές».

Για το deal μεταξύ Motor Oil και του βασικού μετόχου του Ελλάκτωρα o κ. Ζαχαράκης εκφράζεται θετικά, καθώς «μετά από καιρό έδωσε λύση στο διοικητικό πρόβλημα του ομίλου, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτούς λογαριασμούς για νέα deal το επόμενο κοντινό διάστημα».

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα, ο CEO της Fast Finance σημειώνει πως «ο Γ.Δ. για ακόμα μία φορά δεν άντεξε τα ύψη και τα επίπεδα των 950 μονάδων, δοκιμάζοντας ακόμα μία φορά την ίδια διαδρομή που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία δύο χρόνια. Πλέον υπάρχουν δύο πτωτικά χάσματα από τις 26 Απριλίου με το κοντινό να κλείνει στις 888 μονάδες, ενώ η ζώνη των 900-912 μονάδων έχει γίνει αντίσταση και χρειάζεται και πάλι κατοχύρωση αν θέλει το Χ.Α. να δοκιμάσει και πάλι άνοδο. Οι 860 μονάδες είναι το πλέον κοντινό επίπεδο στήριξης και πιθανόν να δώσει αντίδραση, ενώ ενδεχόμενη διάσπασή του μπορεί να οδηγήσει στις 843 ή και τις 830 μονάδες».

Ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «έχουμε μπει σε μία δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε μία διαφορετική φάση μιας και μετά από πολλά δύσκολα χρόνια ύφεσης έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό το δεδομένο από μόνο του είναι πολύ σημαντικό μιας και τα αποτελέσματα των εταιρειών θα μπορούν να δικαιολογήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις. Ο πληθωρισμός μπορεί παγκοσμίως να επηρεάσει την ανάπτυξη, παρ’ όλα αυτά, ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά θα συνεχίζουν να έχουν την τιμητική τους».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΧΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «η ενεργειακή κρίση, η ανεπάρκεια στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του κόστους χρήματος, επακόλουθα της διάρκειας του πολέμου και της εξάπλωσης της πανδημίας επισκίασαν κάθε άλλη εγχώρια εξέλιξη.

Μετά από ένα εντυπωσιακό σετ αποτελεσμάτων για την χρήση του 2021, με κερδοφορία ρεκόρ και πλούσια μερίσματα οι εισηγμένες ευθυγραμμίστηκαν με την διεθνή τάση αυξάνοντας το βαθμό συσχέτισης με την τάση του εξωτερικού. Ακόμα και οι επιχειρηματικές συμφωνίες ή η φημολογία γύρω από αυτές φαίνεται να πέρασε στο παρασκήνιο καθώς η διάρκεια των επιπτώσεων έχει πλέον προβληματίσει ως προς την δυνατότητα των εταιριών να απορροφήσουν το κόστος παραμένοντας ικανοποιητικά κερδοφόρες.

Αναπόφευκτα η εστίαση έχει μετατοπιστεί στο διεθνή παράγοντα καθώς η τάση υπαγορεύεται από το εξωτερικό και δη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες.

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής τονίζει πως η διάσπαση του διερχόμενου κινητού μέσου των 200 ημερών εκτός του ότι σηματοδότησε την επιστροφή σε πτωτική αγορά, έδωσε επιτάχυνση και συναλλακτικό όγκο στην πτώση με καθολική επικράτηση των πωλητών.

Τα διαδοχικά κλεισίματα στα χαμηλά ημέρας δεν δείχνουν ακόμα αποκλιμάκωση της πίεσης, ενώ οι ημερήσιοι ταλαντωτές δεν παρουσιάζουν φαινόμενα υποτιμητικής υπερβολής αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της τάσης ως το επόμενο σημείο στήριξης των 850 μονάδων. Πέριξ αυτού του επιπέδου ενδεχομένως να υπάρξει κάποια αντίδραση η οποία συμπίπτει και με βραχυπρόθεσμες υποτιμήσεις που δικαιολογούν μια κίνηση εκτόνωσης και αποφόρτισης των δεικτών.

Το σενάριο της αλλαγής τάσης πλέον απαιτεί την ανακατάληψη των 900 μονάδων με ανάλογες συναλλαγές που θα απορροφήσουν την προσφορά. Η μεγάλη εικόνα πάντως δείχνει μεταβλητότητα για τη νέα εβδομάδα, καθώς οι συναλλαγές συνεχίζουν με ένταση και η διάχυση των πωλήσεων έχει απλωθεί σε όλο το ταμπλό».

Η πορεία των δεικτών μετά το υψηλό της 21ης Απριλίου

Γενικός Δείκτης -8,73%
FTSE 25 -9,58%
Mid Cap -9,72%
Τράπεζες -15,62%

Η κίνηση των μετοχών του FTSE 25 μετά το υψηλό της 21ης Απριλίου

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ-17,96%
QUEST-16,75%
VIOHALCO-16,63%
ΔΕΗ-16,20%
ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ-15,59%
ΠΕΙΡΑΙΩΣ-14,26%
EUROBANK-14,21%
LAMDA DEVEL. -13,72%
ΤΙΤΑΝ-13,01%
ELVALHALCOR-11,00%
COCA COLA-9,70%
ΕΛΛ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ-9,62%
MYTILINEOS-9,51%
ΑΔΜΗΕ-8,47%
AEGEAN-7,80%
ΟΠΑΠ-7,07%
Ο.Λ.Π.-5,62%
ΣΑΡΑΝΤΗΣ-4,13%
ΓΕΚΤΕΡΝΑ-3,69%
Ε.Υ.Δ.Α.Π. -3,31%
ΕΛΛΑΚΤΩΡ-3,06%
JUMBO-3,04%
ΟΤΕ-1,88%
MOTOR OIL 4,66%

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.