Ανοδικά γύρισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street λίγο πριν το κλείσιμο των συναλλαγών, καθώς επανεμφανίστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον μετά την πτώση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων και ενόψει της κρίσιμης εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τριμήνου από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
Θετικά στο επενδυτικό κλίμα επιδρά και η οριστικοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς της Twitter από τον Έλον Μασκ.
Λίγο πριν το κλείσιμο, ο Dow Jones κέρδιζε περίπου 0,50%, ο S&P 500 0,30% και ο Nasdaq σχεδόν 0,90%. Στον τεχνολογικό τομέα, τη σημαντικότερη άνοδο σημειώνουν Alphabet (Google) και Microsoft, που αύριο αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το α' τρίμηνο. Amazon, Meta και Apple περιορίζουν τις απώλειές τους.
Η χρηματιστηριακή ημέρα ήταν αρκετά δύσκολη, πάντως, καθώς ο φόβος του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την εκτίμηση ότι η Κίνα θα προχωρήσει σε σκληρό lockdown και στο Πεκίνο, δημιούργησε αρνητικό κλίμα στις αγορές.
Πιο επιθετικές οι πιέσεις για την Ευρώπη με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 1,27%, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να κινούνται με αρνητικό πρόσημο και αυτόν πρώτων υλών να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες που ξεπερνούν το 5%. Πτώση 0,87% για τον γερμανικό DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 1,40% και τον γαλλικό CAC 40 να κινείται 1,46% χαμηλότερα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει πτώση 0,879%, ενώ στο -0,33% κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.
«Ο πληθωρισμός είναι σίγουρα στο επίκεντρο της ανησυχίας των επενδυτών και φυσικά η ιστορία της Κίνας τροφοδοτεί περαιτέρω αυτή την πίεση του πληθωρισμού, επειδή η Κίνα είναι η μητέρα όλων των αλυσίδων εφοδιασμού», δήλωσε η Janet Mui, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς στην Brewin Dolphin. «Αυτή η ανησυχία εντείνεται σε όλους τους τομείς, είτε μιλάμε για την πλευρά των αγαθών είτε για την πλευρά των υπηρεσιών».
Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, μαζί με την όλο και πιο επιθετική αντίδραση των κεντρικών τραπεζών, έχει ήδη επηρεάσει τη ζήτηση, τις δαπάνες και τα εταιρικά κέρδη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιτείνει τις ανησυχίες τόσο για τις πιέσεις στις τιμές όσο και για την οικονομική ανάπτυξη, με ορισμένους να βλέπουν τον κίνδυνο ενός στασιμοπληθωρισμού. Είναι ένας τοξικός συνδυασμός για τις αγορές, με τις μετοχές, τα ομόλογα και τα νομίσματα να παίρνουν το σύνθημα από μια άνοδο των τιμών που πολλοί κάποτε ήλπιζαν ότι θα ήταν παροδική, αλλά αποδεικνύεται πολύ πιο επιζήμια για τα νοικοκυριά και τις εταιρείες.
Εν μέσω του κινδύνου πληθωρισμού, οι περισσότερες νομισματικές αρχές τρέχουν τώρα να αντιδράσουν, αποσύροντας τα έκτακτα κίνητρα του Covid και αυξάνοντας τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας βρίσκεται σε διαφορετική θέση, και τη Δευτέρα μείωσε το ποσό των χρημάτων που πρέπει να έχουν οι τράπεζες σε αποθεματικό για τις τοποθετήσεις τους σε ξένο νόμισμα.
Οι τελευταίες ανησυχίες για τον πληθωρισμό έρχονται σε συνέχεια της «επιθετικής» ομιλίας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος υποστήριξε την ιδέα της "εμπροσθοβαρούς" σύσφιξης της πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ήδη από το καλοκαίρι.
«Ο κίνδυνος περαιτέρω διατάραξης της κινεζικής οικονομίας σημαίνει ότι η ώθηση του στασιμοπληθωρισμού για τις οικονομίες των ΗΠΑ, της ΕΕ είναι μεγαλύτερη, και επομένως σημαίνει ότι η Fed, η ΕΚΤ κ.λπ. παραμένουν σε επιθετικά μονοπάτια σύσφιξης -ίσως ακόμη πιο επιθετικά, μετά το lockdown- αλλά ότι το κάνουν αυτό σε ένα ακόμη πιο ήπιο περιβάλλον ανάπτυξης», δήλωσε ο Peter Chatwell, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho International. «Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις αποτιμήσεις των μετοχών».
Ακόμη και η εκλογική νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Γαλλία δεν κατάφερε να δώσει ώθηση στις μετοχές στην αρχή της εβδομάδας, παρά τις προβλέψεις ότι η ήττα του από τη Μαρίν Λεπέν θα ανακούφιζε τους επενδυτές. «Σε ένα περιβάλλον με χαμηλό ρίσκο, τα κακά νέα τιμολογούνται πολύ άσχημα και τα καλά νέα αγνοούνται», δήλωσε η Virginie Maisonneuve, παγκόσμια επικεφαλής επενδύσεων για μετοχές στην Allianz Global Investors, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Είναι σαν να τσεκάρεις τη λίστα και να προχωρά».