ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Χρηματιστήριο: Τι κρύβει η ολική επαναφορά, ποιοι οι επόμενοι στόχοι

Σε απόσταση αναπνοής από το φετινό υψηλό των 971 μονάδων έχει επανέλθει ο Γ. Δείκτης, με ένα δυναμικό rebound κάλυψης των απωλειών του πολέμου. Ο ρόλος των ξένων επενδυτών και οι προσδοκίες «αλλαγής πίστας».

Απέχοντας μόλις 2% από τα υψηλά 7ετίας και τις 971,09 μονάδες που βρέθηκε στις 11 του περασμένου Φεβρουαρίου και περίπου 5% από το σημαντικό συμβολικό όριο των 1.000 μονάδων, το ελληνικό χρηματιστήριο -μολονότι πέρασε δια πυρός και σιδήρου το προηγούμενο διάστημα– δείχνει ότι το 2022 είναι μια ξεχωριστή χρονιά που πιθανότατα θα βάλει ξανά στο «χάρτη» για τα καλά την αγορά αλλά και την ελληνική οικονομία. 

Ήδη από το 2021 διαφάνηκε η αλλαγή σκηνικού, καθώς ήταν το έτος που οι εισηγμένες «σήκωσαν» τα περισσότερα κεφάλαια των τελευταίων σχεδόν 14 ετών, είτε από αυξήσεις κεφαλαίου, είτε από εκδόσεις ομολόγων. Ήταν αυξήσεις με αναπτυξιακό προφίλ και όχι ανακεφαλαιοποιήσεις και «ενέσεις» διάσωσης. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια εισέρρευσαν σημαντικά κεφάλαια στην αγορά, πετυχαίνοντας μάλιστα μεγάλες υπερκαλύψεις, ενώ μέσα από αυτές τις διαδικασίας μπήκαν στην αγορά ισχυροί θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού. 

Η ΔΕΗ ζητούσε κεφάλαια 1,35 δισ. ευρώ όμως οι προσφορές έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ η ΑΜΚ καλύφθηκε μέσα σε μια ώρα. Παράλληλα, η επιχείρηση βρήκε πρωτύτερα στις αγορές μέσω τριών ομολόγων για πρώτη φορά μετά το 2014, ενώ όλα τα ομόλογα που εκδόθηκαν το 2021, μεταξύ των οποίων και τα ναυτιλιακά, πέτυχαν εξαιρετικά μεγάλες υπερκαλύψεις. 

Μπορεί λοιπόν το Χ.Α. να είναι μια μικρή, περιφερειακή και αναδυόμενη αγορά με μικρό προφίλ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό στερέωμα, όμως για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, αυτές οι εξελίξεις είναι σημαντικές και δείχνουν αλλαγή «πίστας». 

Το 2021 οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν στα 71 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο πριν λήξει το πρώτο 4μηνο του 2022, οι μέσες συναλλαγές είναι κοντά στα 90 εκατ. ευρώ, μετά και τις εισροές που έλαβαν χώρα αυτή την εβδομάδα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το Χ.Α. τις πρώτες σαράντα ημέρες του 2022 πέτυχε την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη και μέσα στις 4-5 κορυφαίες στον κόσμο, με τον Γ.Δ. να φτάνει στο +8,7% και τις τράπεζες στο +29,70%, κατόπιν ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που γκρέμισε παγκόσμια τις αγορές, οδηγώντας και την ελληνική αγορά χαμηλά, όμως τον τελευταίο ενάμιση μήνα, έχει επανέλθει για τα καλά. 

Το Χ.Α. έφτασε να υποχωρεί έως 11,61% το 2022 μετά την εισβολή, πέφτοντας στις 789,66 μονάδες την Τρίτη 8 Μαρτίου, ενώ οι τράπεζες από το +29,7% γύρισαν σε πτώση 9,94%, με τον FTSE 25 στο -12,08%. Και όμως, παρά τη μαυρίλα των ημερών, παρά την κάκιστη ψυχολογία ευρύτερα, παρά την ανησυχία για το ποια νέα πραγματικότητα θα αποκαλύψει το… μαύρο κουτί αυτού του επαίσχυντου πολέμου μέσα στην Ευρώπη, η αγορά όχι μόνο έδειξε αντανακλαστικά, αλλά δείχνει να επιστρέφει με δριμύτητα. 

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ράλι αντίδρασης 20,26% από το ναδίρ της 8ης Μαρτίου, ο FTSE 25 ενισχύεται σε ποσοστό 22,41%, ο MidCap είναι στο +10,59% και ο τραπεζικός δείκτης στο +33,51%. Πρόκειται για μια αντίδραση όχι μόνο πειστική, αλλά μια αντίδραση με ποιοτικά στοιχεία που δείχνει ότι η δυναμική που διαμορφώνεται φέτος, είναι ξεχωριστή. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Απρίλιος αποδεικνύεται εξαιρετικός έως τώρα, δικαιώνοντας την παράδοση, καθώς ο Γ.Δ. καταγράφει άνοδο 8%, ο FTSE 25 είναι στο +8,68%, ο MidCap +3,60% και ο τραπεζικός δείκτης στο +7,51%. Έτσι, αλλάζει – εκ νέου – η συγκομιδή από την αρχή του έτους, καθώς πλέον ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 6,31%, ο FTSE 25 είναι στο +7,62%, ο MidCap +4,38% και οι τράπεζες στο +20,24%

Στατιστικά που δείχνουν ότι παρά τη μεγάλη «βουτιά» και τη μνημειώδη παλινδρόμηση, η αγορά βρήκε δυνάμεις να… επιστρέψει, πλησιάζοντας να υπερκαλύψει τα περυσινά κέρδη, ενώ ήδη ο τραπεζικός δείκτης έχει σχεδόν διπλάσια επίδοση απ’ ότι είχε πέρυσι στο σύνολο του 12μήνου. 

Πλέον, ο Γ.Δ. απέχει μόλις 2% από τα προηγούμενα υψηλά των 971,09 μονάδων που βρέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και μόλις 5,3% από το να βρεθεί στον «κόμβο» των 1.000 μονάδων, που είναι ένα σημείο – φετίχ για την αγορά, που αν κατακτηθεί, θα αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα, ξεμπλοκάροντας νέες εισροές, ενώ θα υπάρξει και δραστηριοποίηση επιπλέον κωδικών λιανικής. 

Θυμίζουμε πως, εγκαίρως, Έλληνες αναλυτές όπως οι Μάνος Χατζηδάκης, της Beta Χρηματιστηριακή και Ηλίας Ζαχαράκης, της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, έχουν δώσει ως στόχο για φέτος τις 1.000 μονάδες, ενώ δεν πάει πολύς καιρός που και η Goldman Sachs τοποθέτησε το Χ.Α. στην πρώτη τριάδα των αγορών που εκτιμά ότι θα δώσουν υψηλά κέρδη, με αιχμή την οικονομία και τον τουρισμό. Μάλιστα, ο οίκος είχε διατυπώσει τιμή – στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 1.175 μονάδες για το προσεχές 12μηνο. 

Πολλά blue chips βρίσκονται είτε σε ιστορικά υψηλά (Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), είτε σε υψηλά 10 έως 15 ετών (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ κ.α.), ήτοι σε επίπεδα που είχαν το 2007, όταν ο Γ.Δ. ευρίσκονταν στις 5.300 μονάδες! Θυμίζουμε ότι το τωρινό προφίλ και το «ζύγισμα» του Γενικού Δείκτη δεν έχει πολύ μεγάλη σχέση με το αντίστοιχο εκείνων των ετών, διότι έχει διαφοροποιηθεί το μωσαϊκό των σταθμίσεων, με τις τραπεζικές μετοχές να κάνουν αλλεπάλληλα reverse split για να μη μηδενίσουν και γενικώς έχει περιοριστεί η επιρροή των κορυφαίων μετοχών, μέσω μειωμένης στάθμισης. 

«Έσβησαν» οι απώλειες του πολέμου 

Ασχέτως με τη μεγάλη παραδοξότητα των αγορών, που εν μέσω τεκτονικών αλλαγών σε όλη τη διεθνή κοινότητα που κλυδωνίζουν κλάδους όπως ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, πρώτες ύλες και τρόφιμα, δείχνουν τρομερή ανθεκτικότητα, το ελληνικό χρηματιστήριο χθες εξάλειψε και επίσημα τη ζημιά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 949,68 μονάδες (+0,96%), ξεπερνώντας έστω και οριακά το κλείσιμο της 23ης Φεβρουαρίου που ήταν στις 949,22 μονάδες. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.312,55 μονάδες (+1,19%) ξεπερνώντας τις 2.300 μονάδες για πρώτη φορά από τις 23 Φεβρουαρίου που σημαίνει ότι επίσης βρίσκεται σε υψηλό δύο μηνών, «νικώντας» τις απώλειες του πολέμου. 

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε άνοδο 3,34%, ο FTSE 25 κέρδισε 4,82%, ο MidCap υστέρησε με άνοδο μόλις 0,24%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 7,85%. Η Εθνική πρωταγωνίστησε με φόντο τις προσδοκίες για είσοδο στον MSCI Standard Greece κερδίζοντας 9,85%, η Alpha Bank+9,06%, η Πειραιώς +8,82% και η Eurobank+4,80%

Το πλέον ποιοτικό στοιχείο της εβδομάδας που πέρασε ήταν η μεγάλη αύξηση της αξίας συναλλαγών που στις τρεις συνεδριάσεις ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ χάρη στα 185,72 εκατ. ευρώ της Μ. Τετάρτης λόγω του πακέτου στη Μυτιληναίος, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 137 εκατ. ευρώ

Οι καταλύτες 

Τα πολλά καλά αποτελέσματα που για δεκάδες εισηγμένες είναι τα κορυφαία από την ίδρυσή τους, τα εξαιρετικά μηνύματα από τον τουρισμό που ίσως ξεπεράσει τις εισπράξεις του 2019, το μπαράζ των επιχειρηματικών συμφωνιών και η κυοφορία deals δημιουργούν ένα «γόνιμο» κλίμα για επενδύσεις στο χρηματιστήριο. 

Βεβαίως, ο τόνος αυτή την εβδομάδα δόθηκε από τις ελπίδες αναβάθμισης τη Μ. Παρασκευή από την Standard&Poor’s, αλλά και από τις προσδοκίες για προσθήκη νέων εταιρειών στην ελληνική ομάδα του MSCI, με κυρίαρχες τις Εθνική Τράπεζα και Mytilineos. Πρόκειται για τις δύο μετοχές που πρωταγωνίστησαν και στους τζίρους αυτής της εβδομάδας, ενώ κερδίζουν από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου σε ποσοστό 52,63% και 30,45% αντίστοιχα. Χθες η μετοχή της Εθνικής ξεπέρασε τα 4 ευρώ για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ η Mytilineos έκλεισε πάνω από τα 18 ευρώ για πρώτη φορά στην 27χρονη διαδρομή του στο χρηματιστήριο. 

Πρώτος στόχος το υψηλό έτους των 971 μονάδων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fats Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης που ήταν από τους πρώτους που προ μηνών επισήμανε ότι ο στόχος των 1.000 μονάδων δεν είναι κάτι δύσκολο για την αγορά, σημειώνει πως «η ανοδική τάση έχει πάρει σάρκα και οστά εκπλήσσοντας ακόμα και τους πιο αισιόδοξους. Οι ξένες αγορές έδωσαν αντίδραση, γεγονός που βοηθάει σε μεγαλύτερο βαθμό την ελληνική αγορά που ήδη ήταν στημένη τεχνικά ανοδικά.

Στόχος πλέον για το Γ.Δ. είναι τα υψηλά έτους (σ.σ. 971,09 μονάδες), ενώ ήδη τρέχει με κέρδη 6,5% για το 2021 αφήνοντας πίσω τις ξένες αγορές πέριξ του 16%, αφού μεσοσταθμικά ακόμα χάνουν το 10% της αξίας τους την χρονιά που διανύουμε». 

Παράλληλα, ο χρηματιστής σημειώνει πως «ο τραπεζικός κλάδος ήδη έπιασε το 22% απόδοση ψάχνοντας με την σειρά του τα υψηλά έτους. Εν αναμονή της απόφασης του οίκου S&P αύριο, μιας και ενδεχόμενη αναβάθμιση θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα που είναι και ο στόχος. Αν αυτό συμβεί τότε η αγορά θα δείξει ακόμα καλύτερη εικόνα από αυτή που βλέπουμε μέχρι σήμερα.

Οι γνωστοί άγνωστοι κλάδοι που κάνουν την διαφορά είναι η Πληροφορική, οι κατασκευές με την βιομηχανία, η ενέργεια και φυσικά ο τραπεζικός που μετά από χρόνια έχει γίνει από ουραγός, οδηγός. Να σημειωθεί πως ήδη έχουμε δύο τίτλους του FTSE 25 (Μυτιληναίο και Τέρνα Ενεργειακή) που δεν έχουν απλά καταγράψει νέα υψηλά κίνησης αλλά και νέα ιστορικά υψηλά».

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Merit Χρηματιστηριακή σημειώνουν πως «η μεσοπρόθεσμη τάση του Γ.Δ. είναι ανοδική προς το παρόν, καθώς συνεχίζει να κινείται υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 888,12 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι οι 920 και 910 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 950 και 960 μονάδες». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.