Την δύσκολη άσκηση για τις αγορές μεταξύ των εμποριοκών διενέξεων ΗΠΑ - Κίνας, που δημιουργούν επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία και αβεβαιότητα στις αγορές, και της νομισματικής διευκόλυνσης που παρέχει η FED επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας Πειραιώς στην Επενδυτική Στρατηγική.
Όπως τονίζουν η διεθνής οικονομία και οι αγορές παραμένουν σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, όπως αυτή προσδιορίζεται από το πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης Trump κυρίως, αλλά όχι μόνο, σε σχέση με τον περιορισμό του διεθνούς εμπορίου. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας έχει από την μια πλευρά αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα και προκαλεί οικονομική επιβράδυνση παγκοσμίως, αλλά από την άλλη έχει αποτελέσει και αιτία για παύση και μερική αναστροφή της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία με την σειρά της είχε και αυτή συνεισφέρει στην παρατηρούμενη οικονομική επιβράδυνση.
Αναμένουμε, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Τρ. Πειραιώς, ότι η αλληλεπίδραση αυτή, μεταξύ της δύσκολα μετρήσιμης αβεβαιότητας που συνδέεται με τον εμπορικό πόλεμο και της νομισματικής διευκόλυνσης που παρέχει η FED, θα δίνει τον τόνο στις διεθνείς αγορές για τα επόμενα τρίμηνα. Παράλληλα, οι λεκτικές παρεμβάσεις του Αμερικανού Προέδρου σχετικά με την νομισματική πολιτική αυξάνουν περαιτέρω την αβεβαιότητα μέσω της υπονόμευσης της αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο βραχυπροθέσμα είναι πιθανό να αποτελεί θετικό παράγοντα καθώς περιορίζει την δυναμική του δολαρίου.
«Στο περιβάλλον αυτό, αναμένουμε ότι οι ομολογιακές αγορές έχοντας ήδη προεξοφλήσει ένα αρκετά αρνητικό σενάριο (ιδίως στην Ευρωζώνη) θα διαπραγματευτούν εντός ορίων. Ωστόσο θεωρούμε ότι οι μετοχικές αγορές θα εισέλθουν αρχικά σε μια φάση διακύμανσης εντός ορίων και μετά σε μια περίοδο σταδιακής διόρθωσης έχοντας προεξοφλήσει στα πρόσφατα υψηλά ένα αρκετά θετικό σενάριο. Παρότι στις ΗΠΑ η κερδοφορία εκπλήσσει ακόμα θετικά (με μηδενικό ρυθμό αύξησης), θεωρούμε ότι το παρόν είναι το τελευταίο τρίμηνο κατά το οποίο επιδρούν ακόμα τα θετικά αποτελέσματα της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Trump και από το Δ’ τρίμηνο του 2019 υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα αρνητικής έκπληξης. Κατά την περίοδο αυτή και μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται περαιτέρω σημάδια επιβράδυνσης, θα μπορούσε να διατηρηθεί το παρόν θετικό επενδυτικό κλίμα με παράλληλα ένα σχετικά δυνατό δολάριο. Συνολικά, συνεχίζουμε να διατηρούμε την αμυντική μας στρατηγική, η οποία στο στάδιο αυτό βασίζεται περισσότερο σε μια ύφεση στην κερδοφορία σε ένα περιβάλλον υψηλών αποτιμήσεων και υψηλής μόχλευσης, παρά σε μια επικείμενη σημαντική οικονομική επιβράδυνση / ύφεση η οποία είναι πιο πιθανή σε έναν μετέπειτα χρόνο.»