ΓΔ: 1468.01 -0.08% Τζίρος: 60.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Πτωτική πορεία για το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να «κρατά» τις 880 μονάδες

Πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές αλλά και τα περισσότερα blue chips, με αμφιβολίες για την πραγματική πρόθεση της Ρωσίας να σταματήσει τις επιθέσεις. Υπεραπόδοση για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κέρδη άνω του 4%.

Πτωτικά αλλά έχοντας περιορίσει τις αρχικές της απώλειες κινείται η εγχώρια αγορά, η οποία κατορθώνει να ακολουθήσει πορεία ελαφρώς καλύτερη από τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, όπου ο Stoxx 600 υποχωρεί 0,60%, αλλά ο γερμανικός DAX έχει απώλειες που ξεπερνούν το 1%. 

Τόσο στο ΧΑ όσο και στην Ευρώπη οι απώλειες σημειώνονται μετά το χθεσινό ράλι και καθώς έχουν επιστρέψει οι αμφιβολίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον Β. Ζελένσκι να τονίζει σε μήνυμά του ότι θα πρέπει να υπάρξουν απτές αποδείξεις ότι η Ρωσία επιθυμεί την κατάπαυση του πυρός και θα τιμήσει τις υποσχέσεις της. 

Στις 13:02 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,73% στις 883,63 μονάδες, ενώ ξεκίνησε τη συνεδρίαση με πτώση που άγγιξε το 1%, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 22,83 εκατ. ευρώ. Υπερτερούν οι πτωτικές μετοχές που είναι 52, έναντι 33 που κινούνται με απώλειες και 13 που παραμείνουν αμετάβλητες. Πτώση 1,03% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ακολουθεί καλύτερη πορεία και να ενισχύεται 0,11%. 

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση μέρους των χθεσινών κερδών τους και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,83%. Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στην Τράπεζα Πειραιώς με απώλειες 2,41%, με τη Eurobank να υποχωρεί 2,19%, την Alpha Bank να έχει απώλειες 1,74%, ενώ 0,89% χαμηλότερα κινείται η Εθνική Τράπεζα

Πιέσεις για τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και κυρίως για τους τίτλους με υψηλή βαρύτητα τόσο στον FTSE 25 όσο και στον Γενικό Δείκτη, με την Coca-Cola HBC να υποχωρεί 2,42%, τον ΟΤΕ να έχει απώλειες 1,61%, τη ΔΕΗ να κινείται 1,22% χαμηλότερα, ενώ στο -0,68% βρίσκεται ο ΟΠΑΠ. Αντίθετα σημαντικά κέρδη τα οποία ξεπερνούν το 4% εμφανίζουν οι τίτλοι των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με την Aegean Airlines να ενισχύεται 3,78% και τη Sarantis να έχει άνοδο 1,65%. 

Η χθεσινή ισχυρή άνοδος για την αγορά οφείλονταν στα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά οι επενδυτές, σε διεθνές επίπεδο και όχι μόνο στο ΧΑ, εμφανίζονται σήμερα λιγότερο αισιόδοξοι για μία εξεύρεση λύσης, ενώ αρνητικός παράγοντας είναι και η συνεχιζόμενη ενίσχυση των τιμών ενέργειας, και ιδιαίτερα αυτής φυσικού αερίου, το οποίο ενισχύεται άνω του 13% στα 123,10 ευρώ, λόγω και προβλημάτων στις προμήθειες μέσω Νορβηγίας αλλά και του ότι αύριο λήγει, τυπικά, η προθεσμία των εταιρειών να πληρώσουν τη Ρωσία σε ρούβλια και όχι σε ευρώ ή δολάρια, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει αποδεκτό. Όμως η Μόσχα απειλεί ότι εάν οι ξένες εταιρείες δεν «υπακούσουν» στις απαιτήσεις της, τότε θα υπάρξει διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+1,99%) και της Τεχνολογίας (+0,35%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-2,66%), των Τηλεπικοινωνιών (-1,84%) και των Τραπεζών (-1,73%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν Alpha Bank και η Eurobank με 1.669.083 και 1.2000.731 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 2,083 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 1,890 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Τρία 'Αλφα (π) +20,00% και Ιντρετέκ +5,52%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Μύλοι Λούλη -4,84% και Frigoglass -4,42%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρεί τις 1.460 μονάδες ο Δείκτης παρά τις πιέσεις των μερισμάτων

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκει στήριγμα στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Coca Cola απέναντι στις αποκοπές μερισμάτων από Εθνική και ΟΛΠ. Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα εξαμήνου από τράπεζες και επιχειρήσεις οι επενδυτές.