ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Πετρέλαιο: Άλμα 14% σε τρεις ημέρες, συζητά εμπάργκο στη Ρωσία η ΕΕ

00Ξεπέρασε πάλι τα 110 δολ. η τιμή του brent, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζητούν την επιβολή εμπάργκο στη Ρωσία, με τη Γερμανία να έχει σοβαρές αντιρρήσεις. Πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάζει ακόμη και την περίπτωση επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, αλλά και εξαιτίας πλήγματος σε εγκαταστάσεις της Saudi Aramco από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, η πετρελαϊκή αγορά βρίσκεται σε νέα ανοδική κίνηση, με την τιμή του μαύρου χρυσού να ξεπερνά τα 100 δολάρια. 

Έχοντας άνοδο 14% από την περασμένη Τετάρτη, που είχε υποχωρήσει στα 98 δολ. έως και σήμερα, το brent ενισχύεται λίγο πριν τις 16:00 κατά σχεδόν 6,12% στα 114,33 δολάρια. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το αμερικανικό αργό με άνοδο 5,73% στα 109 δολάρια. 

Το ενδεχόμενο να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα εξετασθεί στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, εν αναμονή και της άφιξης του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν στην Ευρώπη, προκειμένου να λάβει μέρος στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ αλλά και της G7. Οι ΗΠΑ έχουν, ήδη, επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και ασκούν πιέσεις προς την ΕΕ να πράξει το ίδιο, αν και υπάρχουν αρκετές αντιρρήσεις στο εσωτερικό της Ένωσης. 

Διπλωμάτες τόνισαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι χώρες της Βαλτικής, ειδικά η Λιθουανία, πιέζουν να αποφασιστεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χαρακτηρίζοντάς το λογικό βήμα. Όμως η Γερμανία προειδοποιεί εναντίον της ανάληψης δράσης με υπερβολική βιασύνη, με δεδομένο ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη φθάσει στα ύψη στην Ευρώπη. Η Γερμανία είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, καθώς εκτός από αέριο εισάγει επίσης μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού.

Η Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη ρωσική Gazprom για τον εφοδιασμό της με αέριο, δεν αποκλείει το να ζητήσει να εξαιρεθεί από την επιβολή κυρώσεων. Το μοναδικό διυλιστήριο αργού της Βουλγαρίας ανήκει στη ρωσική Lukoil και αυτό παράγει το 60% των καυσίμων που καταναλώνονται στη χώρα της Βαλκανικής. Για να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία. Η στάση της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, θα είναι κρίσιμη.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι σε περίπτωση που επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα προχωρήσει σε εξίσου σκληρά αντίποινα -δεν αποκλείει ακόμη και να διακόψει τη λειτουργία αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Σε δηλώσεις του, ο Ντ. Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, υποστήριξε ότι ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο θα πλήξει τους πάντες και όχι μόνο τη Ρωσία. «Θα είναι μία απόφαση που θα πλήξει τους πάντες. Όχι τόσο τις ΗΠΑ όσο τους Ευρωπαίους. Οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα», προειδοποίησε ο Πεσκόφ. 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Ζ. Μπορέλ, σημείωσε ότι η πρώτη απόφαση για το εμπάργκο θα ληφθεί από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ και θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις σε δεύτερη φάση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία εξάγει 4,39 εκατ. βαρέλια πετρελαίου σε ημερήσια βάσει, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής, εκ των οποίων τα 2,7 εκατ. προορίζονται για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Πάνω από 2 ευρώ η αμόλυβδη στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, η αποκλιμάκωση των τιμών δεν πρόλαβε να φθάσει και στις αντλίες των βενζινάδικων. Πιθανό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα είχε, μεν, συνέπειες αλλά όχι τόσο μεγάλες, καθώς τα ΕΛΠΕ εισάγουν από τη Ρωσία λιγότερο από το 10% των προμηθειών τους, ενώ υψηλότερο είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τη Motor Oil.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη γίνονται κινήσεις από τα δύο διυλιστήρια για την υποκατάσταση των προμηθειών από τη Ρωσία με προμήθειες από άλλες χώρες, πρωτίστως τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης (20/3) η τιμή της αμόλυβδης παρέμενε πάνω από 2 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από 1,5 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BlackRock
ΑΓΟΡΕΣ

BlackRock: Οι 10 γεωπολιτικοί κίνδυνοι που απειλούν τη διεθνή οικονομία

Στο «κόκκινο» παραμένει ο Δείκτης Γεωπολιτικού Κινδύνου της κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων. Σύγκρουση Ρωσίας - NATO, αναταραχές στη διεθνή τεχνολογική αλυσίδα και κυβερνοεπιθέσεις οι τρεις μεγαλύτερες απειλές.
Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα ισχυρά κέρδη για πετρέλαιο μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία

Πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται το brent ενώ το φυσικό αέριο ανεβαίνει κατά 7%, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε επιβολή σταδιακού εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2022.