ΓΔ: 2103.37 0.71% Τζίρος: 158.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:05:39
Φώτο: Shutterstock

Υποβάθμισε η S&P τις προοπτικές για την αξιολόγηση της Coca Cola HBC

Ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία της εταιρείας σε «BBB+/A-2», ενώ επιβεβαίωσε επίσης την αξιολόγηση «BBB+» στα ομόλογά της. Βαριές απώλειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Υποβαθμίζει σε αρνητική την προοπτική της Coca Cola HBC ο οίκος S&P, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξει υποβάθμιση αξιολόγησης μέσα στο επόμενο 12μηνο, αλλά διατήρησε σταθερή τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή της.

Στον απόηχο της αναστολής των δραστηριοτήτων της Coca Cola HBC στη Ρωσία, η S&P ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις της Coca Cola HBC σε «BBB+/A-2», ενώ αναθεώρησε την προοπτική της σε αρνητική από σταθερή, ενώ επιβεβαίωσε επίσης την αξιολόγηση «BBB+» στα ομόλογά της.

Η εταιρεία έχει υποστεί βαριές απώλειες κεφαλαιοποίησης από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς έχει μεγάλη έκθεση και στις δυο χώρες. Στην αρχή της εβδομάδας, η Eurobank Equities είχε υποβαθμίσει την τιμή-στοχο για την Coca Cola HBC στα 19 ευρώ έχοντας τη σύσταση hold. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Eurobank Equities ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας θα υποχωρήσει 10% σε ετήσια βάση το 2022, εξαιρουμένης της αγοράς της Αιγύπτου, πορεία που θα οδηγήσει σε πτώση κατά 20% τα κέρδη προ φόρων και τόκων.

Ως εκ τούτου αναμένεται ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων για το 2023 θα ενισχυθούν 15%, αλλά θα παραμείνουν 7% χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά του 2021, ενώ το 2024 θα φθάσουν στα 850 εκατ. ευρώ (αύξηση 3% σε σύγκριση με το 2021) και το περιθώριο κέρδους θα διαμορφωθεί στο 10,3%. 

Στο βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής, οι αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας θα παραμείνουν ζημιογόνες για την Coca-Cola HBC τόσο φέτος όσο και το 2023, ενώ οι πραγματικές επιπτώσεις των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία θα χρειαστεί αρκετός καιρός ώστε να «σβήσουν» για την εταιρεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τα 10 πιο διαβασμένα άρθρα του Business Daily την περασμένη εβδομάδα (27/2-05/03)

Οι κλυδωνισμοί στις αγορές και τις επιχειρήσεις από τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία και η μεγάλη πτώση της μετοχής της Coca Cola HBC, ήταν μεταξύ των δημοφιλέστερων θεμάτων του Business Daily την προηγούμενη εβδομάδα.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ζητά εξηγήσεις από Βρετανία για τον στρατιώτη που σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Η Μαρία Ζαχάροβα ζητά από τη Βρετανία να αποκαλύψει τον ρόλο του Βρετανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στην Ουκρανία, κατηγορώντας το Λονδίνο για υποστήριξη «τρομοκρατικών ενεργειών» του Κιέβου.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν ρωσική πετρελαϊκή πλατφόρμα στην Κασπία

Ουκρανικά drones χτύπησαν για πρώτη φορά ρωσική εξέδρα πετρελαίου στη Κασπία, σταματώντας την παραγωγή στη μονάδα της Lukoil. Η επίθεση εντάσσεται στην προσπάθεια της Ουκρανίας να πλήξει τη ρωσική πετρελαϊκή και αερίου βιομηχανία.