ΓΔ: 1468.01 -0.08% Τζίρος: 60.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Πληθωρισμός και ουκρανική κρίση οδηγούν εκ νέου σε απώλειες το ΧΑ

Πτώση που ξεπερνά το 4% για τον τραπεζικό δείκτη, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις λόγω και της έκρηξης του πληθωρισμού στο 7,2% τον Φεβρουάριο αλλά και του αδιεξόδου στην Ουκρανία.

Επιστροφή σε κλοιό μεγάλων πιέσεων για την αγορά, μετά τόσο την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου όσο και του αδιεξόδου στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για πιθανή εκεχειρία. 

Ανάλογα αρνητικό είναι το κλίμα και στις διεθνείς αγορές, εν αναμονή και των ανακοινώσεων της ΕΚΤ, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 1,23%, ενώ απώλειες που ξεπερνούν το 2% σημειώνει ο γερμανικός DAX.

Αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σβήνει όλα τα αρχικά του κέρδη και στις 12:46 να υποχωρεί άνω του 2% στις 806,17 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 42,73 εκατ. ευρώ και 66 μετοχές να εμφανίζουν απώλειες έναντι 22 που σημειώνουν κέρδη. Πτώση 2,35% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ακολουθεί καλύτερη πορεία και να υποχωρεί 1,4%. 

Στο -4,63% ο τραπεζικός δείκτης, καθώς οι τραπεζικές μετοχές σε διεθνές επίπεδο είναι αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, με την Alpha Bank να υποχωρεί 4,97%, τη Eurobank να έχει απώλειες 4,17%, την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο -4,99%, ενώ 4,65% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι αναλυτές πάντως εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές της χώρας και είναι χαρακτηριστική η έκθεση της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες, με αναβάθμιση των τιμών – στόχων για τις μετοχές τους και σύσταση «αγορά». 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση πτώση 1,50% εμφανίζει ο τίτλος της Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 0,28%, τη ΔΕΗ να έχει πτώση 2,81%, ενώ 1,82% χαμηλότερα κινείται ΟΠΑΠ. Μοναδικές μετοχές που εμφανίζουν κέρδη είναι αυτές των Sarantis στο +2,10% και ΟΛΠ στο +0,39%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο βρέθηκε εκ νέου στο υψηλότερο επίπεδο άνω των 10 ετών, φθάνοντας στο 7,2%, με τις τιμές ενέργειας να είναι αυτές που συνεχίζουν να τροφοδοτούν το ράλι. Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ και στο διάστημα Φεβρουάριος 2021 - Φεβρουάριος 2022, η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε κατά 78,5%, της ηλεκτρικής ενέργειας κατα΄71,4%, του πετρελαίου κατά 41,5% και των καυσίμων κατά 23,2%.

Ταυτόχρονα καμία πρόοδος για το ενδεχόμενο εκεχειρίας στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν υπήρξε στη συνάντηση που είχαν στην Τουρκία ο Ουκρανός υπ. Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρεί τις 1.460 μονάδες ο Δείκτης παρά τις πιέσεις των μερισμάτων

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκει στήριγμα στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Coca Cola απέναντι στις αποκοπές μερισμάτων από Εθνική και ΟΛΠ. Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα εξαμήνου από τράπεζες και επιχειρήσεις οι επενδυτές.