ΓΔ: 1468.01 -0.08% Τζίρος: 60.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων το Χρηματιστήριο, με αυξημένη αξία συναλλαγών

Στο κόκκινο το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται μεγάλες πιέσεις, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα για όλους τους δεικτοβαρείς τίτλους.

Αμείωτη συνεχίζεται η πτώση για την αγορά με τον Γενικό Δείκτη να χάνει και το στήριγμα των 800 μονάδων, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν στο «στόχαστρο». Αντίθετα οι ευρωπαϊκές αγορές μοιάζουν να ξεπερνούν το σοκ και αντιδρούν ανοδικά με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται 1,16%. 

Στις 11:32 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει απώλειες 3,26% στις 794,94 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να είναι ιδιαίτερα αυξημένη και να φθάνει στα 41,26 εκατ. ευρώ. Απόλυτη επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 85 έναντι μόλις 8 που κινούνται με θετικό πρόσημο. Στο -3,54% ο δείκτης  υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 3,02%. 

Εκ νέου σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 5,74%. Απώλειες 6,12% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να αποδυναμώνεται 6,02%, την Εθνική Τράπεζα να έχει πτώση 4,39% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 6,38% χαμηλότερα. 

Καμία μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν κινείται με θετικό πρόσημο, με ισχυρές απώλειες για όλους τους δεικτοβαρείς τίτλους, με τη Coca-Cola HBC να αποδυναμώνεται 6,13%, τον ΟΤΕ να υποχωρεί 2,88%, τον ΟΠΑΠ να κινείται 2,86% χαμηλότερα και τη ΔΕΗ να βρίσκεται στο -3,58%. 

Όπως τονίζουν οι αναλυτές η τάση, πλέον, λόγω της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και των συνεπειών της για την παγκόσμια και όχι μόνο την ελληνική οικονομία έχει αλλάξει πλήρως και την τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Όπώς σημειώνει η Merit ΑΕΠΕΥ να σημειώνει πως «η μακροπρόθεσμη τάση είναι πλέον καθοδική (bear market), με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 893 μονάδες, ενώ σημεία στήριξης είναι οι 820 και 800 μονάδες».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «όσο περνάνε οι μέρες όλα δείχνουν πως η λήξη του πολέμου δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση και οι πληγές δύσκολα μπορούν να τιμολογηθούν. Αυτό κάνει τις αγορές να κινούνται με έντονο πτωτικό ρυθμό χωρίς αύριο. Πάντα σε αυτές τις καταστάσεις πρέπει να αφήνουμε την αγορά να μας δείξει ότι μπορεί να αντιδράσει, χωρίς να κοιτάμε μόνο μία συνεδρίαση.

Μέχρι τώρα είχαμε το πρόβλημα του πληθωρισμού που λόγω των εξελίξεων εκτροχιάζεται ακόμα περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, ο φόβος της μείωσης του τουρισμού το καλοκαίρι είναι ακόμα ένας λόγος που μπορεί να φοβίζει την ελληνική αγορά. Οι αγορές λόγω της αβεβαιότητας μπορεί να προεξοφλούν μία διάχυση της σύρραξης. Άλλωστε οι πωλήσεις είναι πολύ πιο εύκολες σαν λύση σε περιόδους αβεβαιότητας, μιας και ως γνωστόν οι αγορές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά. Μην ξεχνάμε ότι ο μήνας μας επιφυλάσσει και την αρχή ενός νέου γύρου αύξησης επιτοκίων μετά από χρόνια».

Στην τεράστια αλλαγή δεδομένων αναφέρεται ο Μάνος Χατζηδάκης, της Beta Χρηματιστηριακή σημειώνοντας ότι «ο πανικός έχει επιστρέψει μετά από δύο χρόνια απουσίας στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια καθώς “κάθε ημέρα είναι μια καινούργια ημέρα” υπό την έννοια των πρωτόγνωρων – για μια ακόμα φορά - καταστάσεων που επικρατούν σε κομβικούς τομείς της οικονομίας. Το μίγμα πληθωρισμός σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τιμές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ είναι αυτή την στιγμή το βασικό οικονομικό πρόβλημα που η Ευρώπη καλείται να λύσει χωρίς - μέχρι τώρα - να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς και την διάρκεια που ενδεχομένως να χρειαστεί για να θεωρηθεί η κατάσταση διαχειρίσιμη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρεί τις 1.460 μονάδες ο Δείκτης παρά τις πιέσεις των μερισμάτων

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκει στήριγμα στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Coca Cola απέναντι στις αποκοπές μερισμάτων από Εθνική και ΟΛΠ. Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα εξαμήνου από τράπεζες και επιχειρήσεις οι επενδυτές.