ΓΔ: 1468.01 -0.08% Τζίρος: 60.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων το ΧΑ, μεγάλες πιέσεις για τράπεζες και Coca-Cola HBC

Απώλειες που ξεπερνούν το 5% τόσο για τον τραπεζικό δείκτη όσο και για τον τίτλο της Coca-Cola HBC, με το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο κόκκινο και αυξημένο τζίρο.

Μεγάλες απώλειες για την εγχώρια αγορά με τραπεζικές μετοχές και Coca-Cola HBC να βρίσκονται στην αιχμή των ρευστοποιήσεων, με το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται στο «κόκκινο» και τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει απώλειες υψηλότερες από τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων όπου ο Stoxx 600 υποχωρεί 1,51%. 

Στις 11:21 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 3,77% στις 892,41 μονάδες, με αυξημένη αξία συναλλαγών στα 22,28 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις 2 μετοχές εμφανίζουν κέρδη, έναντι 80 που κινούνται με απώλειες. Στο -3,55% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 3,61%. 

Μεγάλες πιέσεις για τον τραπεζικό δείκτη που αποδυναμώνεται 5,20%, παρά το γεγονός ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν έχουν σημαντική έκθεση στις αγορές Ουκρανίας και Ρωσίας, οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT μπορεί να δημιουργήσει αρκετές αναταραχές. Ανάλογη, άλλωστε, είναι η τάση και τις ευρωπαϊκές αγορές με τον τραπεζικό δείκτη του Stoxx 600 να υποχωρεί κοντά στο 4%. Πτώση 4,35% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 5,62%, την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 6,13%, ενώ 5,80% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Στο «στόχαστρο» των ρευστοποιήσεων η μετοχή της Coca-Cola HBC, καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών με πολύ μεγάλη έκθεση στην αγορά της Ρωσίας, καθώς υποχωρεί 5,79%, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 1,23%, τον ΟΠΑΠ να κινείται 1,16% χαμηλότερα ενώ στο -2,54% βρίσκεται η μετοχή της ΔΕΗ

Οι αγορές έχουν περάσει σε «αχαρτογράφητα νερά», όπως τονίζουν οι αναλυτές, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη στην εβδομαδιαία ανάλυσή του σημειώνει πως «οι αγορές, ενώ προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους από την πανδημία, κτυπήθηκαν και με πόλεμο και μάλιστα σε μέγεθος που δεν το περίμεναν λίγες μέρες πριν. Το γεωπολιτικό ρίσκο και μάλιστα μετά από μία πολεμική σύρραξη προβληματίζει έντονα.  

Όμως, αν δει πάντως κάποιος τα στατιστικά, σε όλες τις περιπτώσεις μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, επανέρχονται και πάλι στην ρότα τους. Η Ελλάδα από την άλλη για το 2022 αποτελεί εξαίρεση παγκοσμίως, μιας και πολύ βιαστικά απλά δοκίμασε το κλείσιμο του 2021 δίνοντας και πάλι σημαντική αντίδραση στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Την στιγμή που οι ξένοι χάνουν πέριξ του 10% για το έτος, το Χ.Α. καταφέρνει να τρέχει με κέρδη της τάξεως του 4% με έναν τραπεζικό να καταγράφει 21% κέρδη. Όπως είχαμε εικάσει, η Ελλάδα σαφώς κινείται πιο αμυντικά στην πτώση των αγορών και πιο επιθετικά στην άνοδο δείχνοντας πλέον ότι κάτι έχει αλλάξει σημαντικά. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά ενώ μπροστά μας για την χρονιά έχουμε σημαντικά έργα που θα αναλάβουν αρκετοί κλάδοι. Τεχνικά η αγορά δοκίμασε τις μεσοπρόθεσμες στηρίξεις μας στην ζώνη των 900 μονάδων, θυμίζοντας ότι στα επίπεδα έχουμε συσσωρεύσει σχεδόν ένα χρόνο. Το μεγάλο volatility σίγουρα προσελκύει το ενδιαφέρον για trading παρόλα αυτά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον χειρισμό των κεφαλαίων».

Για τα τεχνικά δεδομένα ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει πως «με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά δοκίμασε την μεσοπρόθεσμη στήριξη στην ζώνη των 900 μονάδων. Ουσιαστικά οι 880-900 μονάδες είναι ισχυρή μεσοπρόθεσμη στήριξη. Η αντίδραση της Παρασκευής φαίνεται να προσπαθεί να κλείσει τον μήνα χωρίς απώλειες θυμίζοντας ότι το κλείσιμο του Ιανουαρίου ήταν στις 937 μονάδες. Οι 937 και οι 948 μονάδες είναι οι κοντινές αντιστάσεις».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, τονίζει πως «η περασμένη εβδομάδα υπενθύμισε στους επενδυτές πως το οικονομικό κλίμα μπορεί να αλλάξει δραματικά από την μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο το τέλος της εβδομάδας βρήκε τα χρηματιστήρια να αναμένουν την λήξη της πολεμικής διένεξης, η οποία είχε άμεσο αντίκτυπο στις ενεργειακές τιμές. Συνάμα, παρά την έως υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς έναντι των ξένων, η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου έδειξε ότι δεν κάνει διακρίσεις οδηγώντας τις αποτιμήσεις σε παράλληλους δρόμους με τις αποτιμήσεις της υπόλοιπης Ευρώπης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρεί τις 1.460 μονάδες ο Δείκτης παρά τις πιέσεις των μερισμάτων

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκει στήριγμα στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Coca Cola απέναντι στις αποκοπές μερισμάτων από Εθνική και ΟΛΠ. Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα εξαμήνου από τράπεζες και επιχειρήσεις οι επενδυτές.