ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Η νέα εβδομάδα δοκιμασίας στο ΧΑ και οι θετικοί καταλύτες της αγοράς

Αντίρροπες δυνάμεις θα επηρεάσουν και αυτή την εβδομάδα τη χρηματιστηριακή αγορά. Ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος αντισταθμίζεται από την αναβάθμιση των τραπεζών, την εταιρική κερδοφορία και την έντονη κινητικότητα σε deal και έργα.

Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων και μείγματος ετερόκλητων καταλυτών θα βρεθεί και αυτή την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς την ώρα που το σκληρό πολεμικό πόκερ στην Ουκρανία είναι το βασικό σημείο αναφοράς για όλη την επενδυτική βιομηχανία διεθνώς, το Χ.Α. μπαίνει στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου με «προίκα» την απρόσμενη αναβάθμιση των τραπεζών από τη Fitch την Παρασκευή, ενώ ξεκινούν και οι ανακοινώσεις σημαντικών αποτελεσμάτων από ομίλους όπως Coca Cola HBC, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ.

Απρόσμενα, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, ανέβασε τη βαθμολογία των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, με τον κλάδο να «ξεκολλά» από τη βαθμίδα χρεοκοπίας (CCC), καθώς οι αναλυτές επικαλούνται την πρόοδο στην εξυγίανση των ισολογισμών και τη βελτίωση των προοπτικών κερδοφορίας. Ο οίκος ανέβασε τη βαθμολογία της Εθνικής και της Eurobank σε B+, της Alpha Bank κατά δύο βαθμίδες σε B με θετική προοπτική και τη βαθμολογία της Πειραιώς σε Β- με θετική προοπτική. 

Την ώρα λοιπόν που το Χ.Α. έχει λόγους συνέχισης της - μικρής ή μεγάλης - αυτονόμησης έναντι των διεθνών, τα πάντα θα κριθούν από το πως θα κλιμακωθεί το γεωπολιτικό ρίσκο και πως θα «διαβάσουν» οι αγορές το ενδεχόμενο μιας πολεμικής εμπλοκής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι αγορές ως γνωστόν έχουν πάντα τους δικούς τους κανόνες και βλέπουν με τα δικά τους… μάτια τις εξελίξεις, πέρα από συναισθήματα, πέρα από τα προφανή και τα ευανάγνωστα. Αυτό, το έχουμε δει πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν.

Βεβαίως, το τωρινό timing δεν μοιάζει με κανένα άλλο, καθώς οι αγορές είναι υπερφορτωμένες από το δωδεκαετές bull market, οπότε έχουν τεράστια περιθώρια διόρθωσης και συμμαζέματος των υπερβολών που αναντίρρητα υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια.

Και αυτή η εβδομάδα λοιπόν, όπως και η προηγούμενη και ίσως πολλές επόμενες, θα είναι ένα διαρκές κρίσιμο crash test για το ελληνικό χρηματιστήριο, που μετά το φρενήρες ξεκίνημα της χρονιάς, έρχεται αντιμέτωπο με τη γεωπολιτική κρίση, οπότε καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση που δεν ελέγχει. Ο στόχος για το Χ.Α., παραμένει ο ίδιος, ήτοι αυτό το κρίσιμο διάστημα να μην «κόψει» τις… γέφυρες με το momentum που έχει διαμορφώσει, να μη χάσει περιοχές που θα χαλούσαν την ψυχολογία της αγοράς, αλλά να κρατήσει άμυνες εν μέσω συντήρησης.

Το Χ.Α. συνεχίζει να έχει την καλύτερη συμπεριφορά από κάθε άλλη στην Ευρώπη, ευρισκόμενο μέσα στις 4-5 κορυφαίες σε απόδοση στον κόσμο φέτος. Την περασμένη εβδομάδα το Χ.Α. όχι μόνο άντεξε τους κλυδωνισμούς, αλλά είχε μικρότερη πτώση έναντι των περισσοτέρων διεθνών δεικτών, ενώ κράτησε και το όριο των 950 μονάδων. Παράλληλα. Έδειξε καλά σημάδια αυτοσυντήρησης, καθώς στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις η αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 40% και 50% αντίστοιχα συγκριτικά με τα πρόσφατα επίπεδα. Στο ακόμη πιο ακραίο σενάριο, το Χ.Α. δε θα πρέπει να χάσει την ευρύτερη ζώνη των 900 – 920 μονάδων το επόμενο διάστημα, πάντα βεβαίως σε συνάρτηση με το κλίμα που θα διαμορφώνεται διεθνώς.

Σήμερα θα είναι κλειστή η Wall Street (ημέρα του Προέδρου), κάτι που θα επηρεάσει όλες τις αγορές στην Ευρώπη και το Χ.Α. όπου ο τζίρος αναμένεται να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Πάντως, η παρακαταθήκη των διεθνών αγορών και κυρίως της Wall Street είναι αρνητική, καθώς μετά το ξεπούλημα της Πέμπτης, οι αμερικανικοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά και την Παρασκευή, με τον Dow Jones να κινδυνεύει να χάσει (και) το όριο των 34.000 μονάδων, ενώ ο Nasdaq είχε πτώση 1,23%. Οι επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο στράφηκαν προς αμυντικούς τομείς και ασφαλή καταφύγια όπως ομόλογα και χρυσός, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να δηλώνει ότι όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν πως η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει τις επόμενες ημέρες στην Ουκρανία.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, την Παρασκευή, σύσσωμοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν εκ νέου πτωτικά με τον Stoxx 600 στο -0,81% και τον DAX της Φρανκφούρτης στο -1,47% και στο όριο των 15.000 μονάδων.

Κέρδη 7,53% τον Φεβρουάριο ο τραπεζικός δείκτης

Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής ο Γ.Δ. είχε διακύμανση μόλις τέσσερις μονάδες, παρουσιάζοντας αμυντικά χαρακτηριστικά, με το Γ.Δ. να κλείνει στις 955,93 μονάδες σταθεροποιητικά. Κλείσιμο δηλαδή που είναι πάνω από το μέσο όρο της διετίας και πάνω από το ξεκίνημα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε διόρθωση 1,56%, ο FTSE 25 έχασε 1,60%, ο Mid Cap διαφοροποιήθηκε θετικά με άνοδο 0,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,24%. Έτσι, σε επίπεδο έτους, τα κέρδη για το Γ.Δ. διαμορφώνονται στο +7,01%, για τον FTSE 25 στο +8,80%, για τον Mid Cap στο +7,31% και για τις τράπεζες στο +26,79%. Με λίγα λόγια, το ελληνικό χρηματιστήριο – τουλάχιστον προς το παρόν – κρατάει περίπου το 90% έως 95% των κερδών των πρώτων δυόμισι μηνών του έτους.

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «ο ταλαντωτής βρίσκεται σε διόρθωση περιμένοντας να δούμε πότε είναι έτοιμος και πάλι να δοκιμάσει ανοδικά. Τα επίπεδα των 953 μονάδων είναι η κοντινή στήριξη (σ.σ. άντεξαν προς το παρόν), ενώ μια ενδεχόμενη διάσπαση μπορεί να φέρει το Γ.Δ. στις 945 μονάδες αρχικά. Αντίστοιχα μία διάσπαση των κοντινών 961 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 979 μονάδες».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, τονίζει πως «το χτίσιμο της ανόδου γίνεται με ιδιαίτερο τρόπο, κατακτώντας κάθε φορά ένα υψηλότερο σκαλοπάτι και εν συνεχεία διορθώνοντας σχετικά ήπια χωρίς να διαταράσσονται κομβικά σημεία της τάσης.

Αν και ο ΜACD έχασε το αγοραστικό σήμα στην συνεδρίαση της Πέμπτης, οι αγορασμένοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών δεν απειλήθηκαν, ενώ και οι ταλαντωτές παρέμειναν σε ουδετερότητα διατηρώντας το ανοδικό περιθώριο των 990 μονάδων πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες. Η ανάλωση χρόνου μεταξύ 930 και 960 δεν αποκλείεται να συνεχιστεί με τους αγοραστές να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης οι οποίοι μπορεί να έχασαν το momentum, έχουν όμως αποφορτίσει την έντονα ανοδική εικόνα του τραπεζικού κλάδου ο οποίος οδηγεί την αγορά».

Deals, κινητικότητα και αποτελέσματα

Την ώρα που λαμβάνουν χώρα όλες αυτές οι εξελίξεις διεθνώς, σε εγχώριο επίπεδο συνεχίζεται το πολύ ενδιαφέρον σκηνικό μεγάλης επιχειρηματικής κινητικότητας, ξεμπλοκαρίσματος εξαιρετικά κομβικών έργων υποδομών, μπαράζ από αναθέσεις έργων στην ψηφιακή οικονομία και στο μετασχηματισμό του κράτους, δημιουργώντας ένα κλίμα που παραπέμπει σε γενικευμένο επενδυτικό ξεσηκωμό.

Πριν συμπληρωθούν δύο μήνες στο 2022 ο αριθμός των deal είναι ήδη μεγάλος, η κινητικότητα στον ασφαλιστικό κλάδο συνεχίζεται, στα τρόφιμα έχουμε σχεδόν καθημερινά ανακοινώσεις εξαγορών ή συνεργασιών, στην πληροφορική νέα έργα «κλειδώνουν» σε καθημερινή βάση, ενώ στον τουρισμό σύσσωμος ο κλάδος ετοιμάζεται για μια εξαιρετική σεζόν.

Σχολιάζοντας το μπαράζ των επιχειρηματικών εξελίξεων, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «η ζωηρή δραστηριότητα που παρατηρείται είναι αναμενόμενο να κρατάει ζεστό το ταμπλό του Χ.Α., καθώς η Αγορά τροφοδοτείται διαρκώς από νέα που μετριάζουν ή αποσβένουν πλήρως τους γεωπολιτικούς κραδασμούς. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι το βάθος της διόρθωσης σε πτωτικές ημέρες των διεθνών αγορών είναι αρκετά μετριοπαθές σε σχέση με το παρελθόν, ενώ τα αντανακλαστικά αντίδρασης έχουν περιορίσει τις ευκαιρίες επανεισόδου σε πουλημένα χαρτοφυλάκια στους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλου».

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, μετά τη σοβαρή υστέρηση του 2021, η κερδοφορία των εισηγμένων αναμένεται να «τρέξει» φέτος με ρυθμό πολύ ταχύτερο από τους αντίστοιχους σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σε αυτό συνηγορούν οι εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών, εγχώριων και ξένων. Η Alpha Finance τονίζει ότι αναμένεται αύξηση στα EBITDA και στα κέρδη ανά μετοχή για το 2022 κατά 10% και 20% αντίστοιχα. Αυτή η αύξηση φέρνει τις ελληνικές μετοχές να διαπραγματεύονται 7 φορές τα EBITDA του 2022 και 14,3 φορές τα καθαρά κέρδη του 2022 (15,7 φορές αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες), υποδηλώνοντας discount 24% έναντι του δείκτη Eurostoxx και 20% έναντι του MSCI Emerging Markets αντιστοίχως.

Σε παρόμοιο πνεύμα η Citi πρόσφατα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή (Earnings per Share – EPS) στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, προβλέποντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, περιμένει αύξηση κατά 34,8% φέτος, και κατά 21,9% το 2023. Πρόκειται για επιδόσεις πολύ καλύτερες από την Ευρώπη (εκτός Βρετανίας), όπου προβλέπει αύξηση 7,4% το 2022 και 7,1% το 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.