Στη σκιά των φόβων για επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, αναγκάζοντας τη Δύση να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα και δημιουργώντας πρόσθετε ταραχές στην αγορά ενέργειας.
Οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές προχωρούν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα το πετρέλαιο εκτινάσσεται σε νέο υψηλό 8ετίας, με τη Μόσχα και Κίεβο να παραμένουν επί ποδός πολέμου.
Πτώση 1,83% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να κινούνται με αρνητικό πρόσημο, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κοντά στο 3%, ενώ πτώση 1,30% εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100 και 3,2% ο γαλλικός CAC 40. Ανάλογη πορεία ακολουθούν οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον ιταλικό FTSE MIB να αποδυναμώνεται 3,04% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να έχει πτώση 2,98%.
Οι ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν στις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να έχει απώλειες 2%, ενώ πτώση που ξεπέρασε το 1% εμφάνισαν ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ και ο κινεζικός Shanghai Composite.
Την ίδια ώρα οι τιμές πετρελαίου συνεχίζουν το ράλι τους, με το brent να ξεπερνά τα 95 δολάρια και το αμερικανικό αργό τα 92, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα από το γ’ τρίμηνο του 2014, ενώ παράλληλα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει φθάσει έως και τα 83 ευρώ/μεγαβατώρα σημειώνοντας άνοδο 7,2%.
Πτωτική πορεία ακολουθούν και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,38%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,4% και τον Nasdaq να κινείται 0,6% χαμηλότερα.
Στον αντίποδα με κέρδη κινείτια η αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να ενισχύεται 0,88% στα 1.858,53 δολάρια, ενώ ακόμη καλύτερη πορεία ακολουθεί ο άργυρος, ο οποίος ενισχύεται 1,51% στα 23,7 δολάρια.
Αρκετές χώρες έχουν εκδώσει «συμβουλές» προς τους πολίτες τους προκειμένου να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, φοβούμενες ότι η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εισβάλει στη χώρα. Παράλληλα ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε χθες ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζεται όλο και περισσότερο για μία εισβολή, η οποία μπορεί να συμβεί «ανά πάσα στιγμή».
Υπενθυμίζεται ότι η Δύση έχει ξεκαθαρίσει προς τη Μόσχα ότι θα υπάρξει εφαρμογή σκληρών κυρώσεων, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να επιμένει ότι η δραστηριότητά της αποτελεί «κίνηση ασφάλειας των συνόρων της» και δεν έχει διστάσει να κατηγορήσει τη Δύση για «υστερία».