ΓΔ: 1468.01 -0.08% Τζίρος: 60.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

«Εισαγόμενες» πιέσεις στο ΧΑ, κρατάει τις 960 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Παρά το γεγονός ότι ο Stoxx 600 υποχωρεί άνω του 1% ο Γενικός Δείκτης αποδεικνύεται ανθεκτικός απέναντι στις πιέσεις με στήριξη από ΔΕΗ και Coca Cola HBC. Απώλειες μετά το ανοδικό ράλι για τις τραπεζικές μετοχές.

Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, εν μέσω έντονων πιέσεων από τις διεθνείς αγορές που υποχωρούν μετά το χθεσινό αρνητικό κλείσιμο της Wall Street στον απόηχο του άλματος σε νέο υψηλό 40ετίας του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Έχοντας πραγματοποιήσει ανοδικό ράλι την τελευταία εβδομάδα, έχοντας τις τράπεζες οδηγό, ο Γενικός Δείκτης διατηρείται μέχρι στιγμής στα επίπεδα των 960 μονάδων, επιδεικνύοντας αντοχή απέναντι στις απώλειες που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί περισσότερο από 1%.

Η ανακοίνωση νέου ρεκόρ τεσσάρων δεκαετιών για τον αμερικανικό πληθωρισμό ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών και άνοιξε νέο γύρο συζητήσεων για την επόμενη κίνηση της Fed καθώς πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο μιας μεγάλης αύξησης του βασικού επιτοκίου κατά μισή μονάδα τον Μάρτιο. 

Από την πλευρά της η Λαγκάρντ σε σημερινές της δηλώσεις έστειλε ένα πιο «ήπιο» μήνυμα στις αγορές σε σύγκριση με του ομολόγου της της Fed, Τζερόμ Πάουελ καθώς υποστήριξε ότι η αύξηση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή δεν «θα λύσει κανένα από τα υπάρχοντα προβλήματα» αλλά αντίθετα «εάν κινηθούμε βιαστικά τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη των οικονομιών μας αλλά και η αγορά εργασίας». Αν και επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα «δράσει εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», σημείωσε ότι όλες οι κινήσεις της τράπεζας θα γίνουν με προσεκτικό τρόπο και σταδιακά. 

O Γενικός Δείκτης, στις 11:20, διαμορφώνεται στις 961,14 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση 0,30%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 11,7 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 19 μετοχές, 53 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,45%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,67%.

Απώλειες 0,94% για τον τραπεζικό κλάδο μετά το ανοδικό ράλι των τελευταίων ημερών και ενώ ο κλαδικός δείκτης έχει ενισχυθεί περισσότερο από 29% από την αρχή του χρόνου, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,05%, η Εθνική καταγράφει απώλειες 0,19%, η Eurobank είναι χαμηλότερα κατά 0,27% και η Τρ. Πειραιώς χάνει 0,95%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στήριγμα στους δείκτες προσφέρει η άνοδος της μετοχής της Coca Cola HBC κατά 0,23%, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 0,89%. Κέρδη 1,21% για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και 1,33% για Aegean. Σε αρνητικό έδαφος η μετοχή της Mytilineos με απώλειες 1,10%, η μετοχή του ΟΤΕ παραμένει αμετάβλητη, ενώ κατά 0,43% υποχωρεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 0,62% η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Απώλειες 0,47% και για την μετοχή του ΟΠΑΠ.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ασφαλειών (+1,00%) και των Τροφίμων (+0,26%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο δείκτης Προσωπικών Προϊόντων (-1,16%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Moda Bango +6,29% και Αλουμύλ +5,21%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Attica Συμμετοχών -3,93% και Reds -3,50%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρεί τις 1.460 μονάδες ο Δείκτης παρά τις πιέσεις των μερισμάτων

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκει στήριγμα στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Coca Cola απέναντι στις αποκοπές μερισμάτων από Εθνική και ΟΛΠ. Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα εξαμήνου από τράπεζες και επιχειρήσεις οι επενδυτές.