Πτώση που ξεπέρασε το 8% εμφανίζει η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για τον καθορισμό των αντίστοιχων τιμών σε όλη την Ευρώπη, καθώς η Ρωσία ξεκίνησε εκ νέου την προμήθεια αυξημένων ποσοτήτων μέσω της Ουκρανίας.
Η τιμή για το εμπόρευμα υποχώρησε έως και 9,1% μετά την ανακοίνωση ότι σημειώθηκαν παραδόσεις φυσικού αερίου στη Σλοβακία, καθώς οι προμήθειες μέσω της Ουκρανίας επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα, βάσει των στοιχείων που παρουσιάζει το Bloomberg, επικαλούμενο τον διαχειριστή Eustream. Λίγο μετά τις 9:00 το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία υποχωρούσε 8,4% στα 77,55 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στη βρετανική αγορά αποδυναμώνονταν 6,3% στις 190,20 πένες.
Η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας
Πάντως οι ρωσικές ροές μέσω Πολωνίας προς τη Γερμανία παραμένουν σε αναστολή και οι γεωπολιτικές εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία εξακολουθούν να είναι υψηλές. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μιλήσουν τηλεφωνικά σήμερα καθώς συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έλαβαν μία γραπτή απάντηση για τα αιτήματα της Μόσχας σχετικά με την ουκρανική κρίση, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και θα συναντηθεί σήμερα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με άλλους προμηθευτές της, από τις ΗΠΑ και το Κατάρ έως το Αζερμπαϊτζάν, για αποστολές έκτακτης ανάγκης, εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν σε σημείο που διαταραχθούν οι ροές φυσικού αερίου. Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG αγόρασε ένα φορτίο των ΗΠΑ για την Ουκρανία, η οποία δεν έχει άμεση πρόσβαση σε κανένα τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG.
«Η πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία των ευρωπαϊκών προμηθειών φυσικού αερίου, καθώς περίπου 30% του φυσικού αερίου της ηπείρου προέρχεται από τη Ρωσία», έγραψε η RBC Capital Markets σε report της, ενώ προσθέτει ότι «οι διπλωματικές προσπάθειες για τη διοχέτευση περισσότερου φυσικού αερίου στην Ευρώπη από άλλες πηγές συνεχίζονται. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες τιμές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες σε μικρές αλλαγές στο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης, κατά την άποψή μας».