Πτωτικά κινούνται οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην έναρξη ανακοίνωσης εταιρικών μεγεθών δ' τριμήνου αλλά και στη συνεδρίαση της Fed, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Πτώση 1,13% για τον Stoxx 600 με τον τεχνολογικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων και να υποχωρεί 1%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,6% σημειώνουν οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών μετά και τη διαμόρφωση του brent στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου 2021. Στο -1,09% ο γερμανικός DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,66%, ενώ 1,14% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Ανάλογο το κλίμα για τις μεγάλες αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει απώλειες 0,94%, ενώ στο -0,65% βρίσκεται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα και αρκετοί επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση τον Μάρτιο. Αποτέλεσμα αυτών των ανησυχιών είναι να υπάρχει σημαντική άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του αμερικανικού 10ετούς να φθάνει έως και το +1,855%.
Ταυτόχρονα στις ΗΠΑ ξεκινούν οι ανακοινώσεις για τα εταιρικά μεγέθη δ' τριμήνου 2021 με πρώτες τις αμερικανικές τράπεζες, με τις αγορές να αναμένουν να δουν εάν η καλή πορεία των επιχειρήσεων συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του περασμένου έτους ή εάν έχουν επηραστεί από το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Σημαντικές οι πιέσεις και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,61%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,97%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση για τον Nasdaq.
Σε νέο υψηλό σχεδόν 8 ετών σκαρφαλώνει η τιμή του brent το οποίο ενισχύεται 1,03% στα 87,37 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη 1,40% στα 84,45 δολάρια. Η άνοδος στις πετρελαϊκές τιμές αποδίδεται στην κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, μετά και τη βομβιστική επίθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και στα προβλήματα παραγωγής αρκετών χωρών, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το έλλειμμα στο ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης.
Μεικτές τάσεις επικρατούν στην αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,23% στα 1.812,65 δολάρια, ενώ αντίθετα ο άργυρος εμφανίζει κέρδη 0,10% στα 22,94 δολάρια.
Πτωτική κίνηση για τις περισσότερες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,27%, ενώ ο Hange Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες 0,51%. Αντίθετα κέρδη 0,80% εμφάνισε ο κινεζικός Shanghai Composite.