Σε μια κάπως ακατανόητη εξέλιξη, το δολάριο δυσκολεύεται μέχρι στιγμής στο 2022, παρόλο που οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται και η αγορά να έχει προεξοφλήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Αμερικής και αναμένει περισσότερες, όπως σημειώνει ο κ. Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.
Την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο ξεπούλησε έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος εκτός από το ρωσικό ρούβλι, το οποίο πλήττεται από ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Το δολάριο κατάφερε να ανακτήσει ορισμένες από τις απώλειές του την Παρασκευή εν μέσω νέου ξεπούλημα στα ομόλογα, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η παραδοσιακή σχέση μεταξύ των αυξανόμενων αποδόσεων των ΗΠΑ και ενός ισχυρότερου δολαρίου αρχίζει να επιβεβαιώνεται εκ νέου.
Η ροή ειδήσεων για τον πληθωρισμό συνεχίζει να κυριαρχεί στο κλίμα και στους τίτλους ειδήσεων των χρηματοπιστωτικών αγορών, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου (την Τετάρτη) και της Ιαπωνίας (την Παρασκευή). Υπάρχουν επίσης πολλές συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών. Η ροή δεδομένων από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη είναι αρκετά χαλαρή αυτή την εβδομάδα, αλλά η αγορά θα επικεντρωθεί σε μια βασική ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Lagarde την Παρασκευή σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Σε αυτήν, αναμένεται να αντιμετωπίσει τις αμφιβολίες της αγοράς για την ικανότητα της ΕΚΤ ανταποκριθεί έως το 2023 προτού ανεβάσει τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύεται παγκοσμίως.
Στερλίνα
Οι αγορές αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική αναταραχή γύρω από το κορονοπάρτι του προσωπικού του Boris Johnson που είχε γίνει στη διάρκεια της καραντίνας. Αντ' αυτού, εστίασαν στα ισχυρά στοιχεία για το ΑΕΠ του Νοεμβρίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων τιμολογούνται ήδη με τέσσερις επιπλέον αυξήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του 2022, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το ράλι της στερλίνας μέχρι στιγμής φέτος. Σε μια εβδομάδα γεμάτη με βασικές ανακοινώσεις δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εστίαση της αγοράς θα είναι στα δεδομένα για τον πληθωρισμό, όπου αναμένεται άλλη μια φορά να δούμε νούμερο άνω του 5,0 στον ονομαστικό πληθωρισμό. Η έκθεση για την αγορά εργασίας θα είναι επίσης στο επίκεντρο, αλλά θα επισκιαστεί από τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των περιορισμών που σχετίζονται με την Όμικρον.
Ευρώ
Σε μια εβδομάδα χωρίς σημαντικά οικονομικά δεδομένα, το ευρώ κυμάνθηκε ανοδικά έναντι του δολαρίου, εναρμονισμένο με τα άλλα νομίσματα της G10. Το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας φαίνεται επίσης χαλαρό, με μια σημαντική εξαίρεση: την ομιλία της Προέδρου Lagarde για τις παγκόσμιες προοπτικές την Παρασκευή. Το χάσμα μεταξύ της ατολμίας της Lagarde από τη μια πλευρά και των αριθμών για τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες της αγοράς από την άλλη, μεγαλώνει κάθε εβδομάδα. Αναμένουμε από την κυρία Lagarde να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει τη στάση της ΕΚΤ αναφορικά με μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Αναμένουμε να υπάρχει μεταβλητότητα στις αγορές τη στιγμή της ομιλίας και των ανακοινώσεων.
Δολάριο
Παρόλο που οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ανεβαίνουν, τα πραγματικά στοιχεία αυξάνονται ακόμη πιο γρήγορα. Ο ονομαστικός πληθωρισμός του Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε στο 7% και είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δεκαετιών, ενώ και ο βασικός πληθωρισμός δεν πάει και πολύ πίσω και είναι στο 5,5%. Αυτή την εβδομάδα, φαίνεται να μην έχει βαριές ειδήσεις και στις ΗΠΑ, καθώς η Federal Reserve εισέρχεται στην ήσυχη περίοδο της ενόψει της συνεδρίασης της 26ης Ιανουαρίου. Τα νέα μέχρι στιγμής για το 2022 είναι η αποσύνδεση μεταξύ των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων (όπου η αγορά αναμένει πλέον αυξήσεις το 2022) και του δολαρίου, το οποίο συνεχίζει να αγωνίζεται έναντι όλων των μεγάλων ομολόγων του.