Σε πτωτική τροχιά παρέμειναν και σήμερα οι μετοχές στη Wall Street μετά τη «βουτιά» της Τρίτης. Οι βασικοί δείκτες διολίσθησαν χαμηλότερα με τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας και τον χρηματοοικονομικό κλάδα να παραμένουν υπό πίεση ενώ αντίθετα ο τομέας της ενέργειας κινήθηκε έντονα ανοδικά.
Ο Dow Jones έκλεισε στις 36.236,47 μονάδες σημειώνοντας πτώση -0,47%, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.696 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση -0,10% ενώ ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ έκλεισε με απώλειες -0,13%.
Μεγάλα κέρδη αποκόμισαν οι τιμές των μετοχών ενέργειας με την τιμή του πετρελαίου να σημειώνει ισχυρή άνοδο ξεπερνώντας τα 80 δολάρια το βαρέλι.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη ο Dow Jones έκλεισε με πτώση -1,07% στις 36.407.11 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες -1,9% στις 4.702,30 μονάδες ενώ σε «κενό αέρος» βρέθηκαν οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας με τον δείκτη NASDAQ να κλείνει στις 15.100,2 μονάδες σημειώνοντας πτώση -3,34%.
Η πτώση ήρθε μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της FED από τα οποία προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν να επισπεύσουν το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων, που υλοποιήθηκε για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ παράλληλα προβλέπεται αύξηση των επιτοκίων την εφετινή χρονιά. Σύμφωνα με αναλυτές από τα πρακτικά προκύπτει ότι είναι πιθανό να σημειωθούν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 με παράλληλη απόσυρση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας της FED.
«Είναι φανερό ότι η Fed θα γίνει πιο επιθετική. Το ερωτηματικό είναι πόσο επιβλαβές θα είναι αυτό για οικονομία και αγορές», σημειώνει, μιλώντας στο Reuters, ο Σκοτ Κίμπαλ, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στη BMO Global Asset Management.
Η Fed ξεκίνησε τη μείωση της αγοράς κρατικών ομολόγων 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα τον Νοέμβριο. Ένα μήνα αργότερα, είπε ότι θα είχε ως στόχο να ολοκληρώσει αυτήν τη διαδικασία έως τον Μάρτιο, ενώ υπέδειξε ότι θα προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022.
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ότι, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είχαν αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος μείωσης, καθώς «αυτές είναι ακριβώς οι αποφάσεις στις οποίες θα στραφούμε στις επόμενες συνεδριάσεις».
Ουσιαστικά η Fed μοιάζει να εγκαταλείπει την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός είναι ένα «παροδικό φαινόμενο», ιδιαίτερα όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ συνεχίζει να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο αρκετών δεκαετιών και τους αναλυτές να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει, σύντομα, αποκλιμάκωσή του.