Σε ρυθμούς Fed κινούνται οι διεθνείς αγορές με τις ανησυχίες για την αρνητική επίδραση από τις αυξήσεις των επιτοκίων που προτίθεται να πραγματοποιήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να επιστρέφουν στις συνειδήσεις των επενδυτών.
Μετά τη χθεσινή επιθετική πτώση στη Wall Street, η οποία, πάντως, καταφθάνει μετά από την κατάρριψη συνεχών ιστορικών υψηλών, τη σκυτάλη της πτώσης πήραν πρώτα τα ασιατικά χρηματιστήρια και ακολούθως οι ευρωπαϊκές αγορές.
Απώλειες 1,41% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να υποχωρούν ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η τεχνολογία με πτώση που ξεπερνά το 3%, καθώς είναι ένας εκ των κλάδων με μεγαλύτερη «ευαισθησία» στις αυξήσεις επιτοκίων. Πτώση 1,19% για τον γερμανικό DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,62%, ενώ 1,42% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Ανάλογο κλίμα στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον ιταλικό FTSE MIB να αποδυναμώνεται 1,48%, ενώ στο -1,13% κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.
Βασική αιτία της πτώσης η χθεσινή δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, με τα μέλη της διοίκησής της να τονίζουν ότι η «σφιχτή» αγορά εργασίας και ο συνεχώς αυξανόμενος πληθωρισμός μπορεί να αναγκάσει την τράπεζα να προχωρήσει νωρίτερα του αναμενόμενου σε αύξηση επιτοκίων. Σημειώνεται ότι η Fed έχει στείλει σήμα στις αγορές ότι εντός του 2022 θα προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων, με τους αναλυτές να «στοιχηματίζουν» ότι η πρώτη εξ αυτών μπορεί να γίνει τον Μάρτιο.
Την ίδια ώρα η Γαλλία ανακοίνωσε νέο επίπεδο – ρεκόρ στα κρούσματα, ενώ ανάλογα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από Πορτογαλία, Τουρκία, Ιταλία και Ολλανδία, με τη Ρώμη να καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όσους είναι άνω των 50 ετών.
Υπάρχουν, πάντως και θετικές ειδήσεις, με τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία να αυξάνονται, σε μηνιαία βάση, κατά 3,7% τον Νοέμβριο, χάρη στην υψηλή ζήτηση από το εξωτερικό και μετά από πτώση 5,8% τον Οκτώβριο.
Ήπιες μεταβολές, μετά τη χθεσινή πτώση, επικρατούν στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,05%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,11%, ενώ 0,29% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq.
Οριακά υψηλότερα κινείται η αγορά πετρελαίου, με το brent να έχει άνοδο 0,01% στα 80,81 δολάρια και το αμερικανικό αργό να ενισχύεται 0,15% στα 77,97 δολάρια. Αντίθετα πιέσεις σημειώνονται και στην αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 1,68% στα 1.794,40 δολάρια και τον άργυρο να έχει απώλειες 4,34% στα 22,16 δολάρια.
Κάτι παραπάνω από μεγάλες οι πιέσεις για την ιαπωνική αγορά με τον Nikkei να υποχωρεί 2,88%, ενώ ήπια πτωτικά κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite με απώλειες 0,25%. Αντίθετα κέρδη 0,72% εμφάνισε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.