Στην ασφάλεια χρυσού και ομολόγων στρέφονται οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, οι οποίες βιώνουν μία πραγματική «Μαύρη Παρασκευή», με κάτι παραπάνω από επιθετικές ρευστοποιήσεις σε όλο το κλαδικό φάσμα και κανέναν δείκτη να μην ξεφεύγει από την πτώση.
Ταυτόχρονα εκτοξεύεται κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά ο δείκτης «φόβου» VIX στη Wall Street εμφανίζοντας ημερήσια κέρδη 48,7% και ξεπερνώντας το επίπεδο των 27 μονάδων, επίπεδο που δεν είχε πλησιάσει από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Αιτία φυσικά η εμφάνιση της νέας αφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού που έχει σημάνει συναγερμό κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη, λόγω και της γεωγραφικής εγγύτητας με την Αφρική αλλά και εξαιτίας του ότι στους περισσότερους μεγάλους δείκτες κυριαρχούν μετοχές «παλιάς οικονομίας».
Αυτή ακριβώς η διαφορά οδηγεί και σε μία πιο μαζεμένη αντίδραση τη Wall Street, όπου ο Dow Jones, ο δείκτης που παραδοσιακά είναι εισηγμένες οι μετοχές «παλιάς οικονομίας» να υποχωρεί 2,68%, με τον S&P 500 να κινείται σε λίγο καλύτερα επίπεδα με απώλειες 2,10%, ενώ πιο συγκρατημένη είναι η πτώση για τον τεχνολογικό Nasdaq στο -1,68%.
Αντίθετα σε ελεύθερη πτώση κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 3,22% και τον κλάδο ταξιδιών να προσγειώνεται ανώμαλα με πτώση που ξεπερνά το 8%. Απώλειες άνω του 3,5% για DAX και FTSE 100, ενώ πτώση που ξεπερνά το 4% εμφανίζουν CAC 40, FTSE MIB και IBEX 35.
Αυτό που δεν πέτυχε η διεθνής συμμαχία των ΗΠΑ με την αποδέσμευση 50 εκατ. βαρελιών πετρελαίου κατόρθωσε να το επιτύχει ο κορονοϊός με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 11,28% και να διολισθαίνει χαμηλότερα και από το επίπεδο των 70 δολαρίων, καθώς διαμορφώνεται στα 69,55 δολάρια, ενώ το brent έχει απώλειες 10,18% στα 73,85 δολάρια.
Ήπια στροφή στην ασφάλεια του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να ενισχύεται 0,7% στα 1.796,60 δολάρια, ενώ απόλυτα ξεκάθαρο καθίσταται ότι οι επενδυτές προτιμούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις μετοχικές αγορές και να τα «ρίξουν» σε αυτές κρατικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις κυριολεκτικά «βουλιάζουν». Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η απόδοση για το αμερικανικό 10ετές υποχωρεί 9% στο 1,495%, με ακόμη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφει αυτή για το γερμανικό bund, που φθάνει στο -0,3380% με πτώση άνω του 36%, ενώ τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση εμφανίζει το γαλλικό 10ετές, με πτώση της απόδοσής του άνω του 71% στο 0,033%.
Η πανικόβλητη διεθνής αντίδραση των επενδυτών μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική, καθώς η νέα μετάλλαξη, την οποία όπως όλα δείχνουν δεν καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια, μπορεί να οδηγήσει σε νέα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα και να φέρει καινούργια lockdown κυρίως στην Ευρώπη, σε μία περίοδο που ούτως ή άλλως το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκονταν σε πλήρη έξαρση.