Η αρνητική πορεία της πανδημίας σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με Αυστρία και Ιταλία να έχουν επιβάλλει νέα lockdown και τη Γερμανία να εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση είναι αρκετή ώστε να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή και των στοιχείων για τους δείκτες ΡΜΙ στην ευρωζώνη.
Πτώση 1,17% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον τεχνολογικό κλάδο να υποχωρεί 2,5%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Στο -1,39% ο γερμανικός DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,63%, ενώ 1,39% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Στο ίδιο κλίμα και τα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει πτώση 1,66%, ενώ απώλειες 1,32% σημειώνει ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.
Πέραν Αυστρίας και Ιταλίας σε αρκετές χώρες της Ευρώπης επιβάλλονται νέα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown, καθώς ακόμη και το πιο ισχυρό σύστημα υγείας της Ευρώπης έχει αρχίσει να δέχεται κάτι παραπάνω από μεγάλες πιέσεις, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός νέων κρουσμάτων και θανάτων.
Τις ανησυχίες ήρθε να εντείνει και η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας από τις ΗΠΑ για Γερμανία και Δανία, με τις αμερικανικές αρχές να συστήνουν στους πολίτες τους να επισκέπτονται αυτές τις δύο χώρες μόνο σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Τα νέα lockdown μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό τις εκτιμήσεις για την πορεία αρκετών οικονομιών, ιδιαίτερα εάν συνδυαστούν με το αυξημένο κόστος ενέργειας και την αύξηση των τιμών σε αρκετά είδη που προκαλείται και από την άνοδο του κόστους μεταφορών.
Πέραν της εξέλιξης της πανδημίας οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή και των προκαταρκτικών στοιχείων για την πορεία των δεικτών ΡΜΙ μεταποίησης και υπηρεσιών του Νοεμβρίου, που μπορεί να δείξουν κατά πόσο η οικονομία της ευρωζώνης έχει αρχίσει να επηρεάζεται από τη δυσμενή εξέλιξη της πανδημίας.
Σημαντικές πιέσεις, όμως, δέχονται και τα futures της Wall Street, στον απόηχο της απόφασης Μπάιντεν ο Τζερόμ Πάουελ να παραμείνει επικεφαλής της Fed. Η αγορά φαίνεται ότι προτιμούσε να τοποθετηθεί σε αυτήν τη θέση η Λέιλ Μπρέιναρντ, η οποία θεωρείται λιγότερο επιθετική αναφορικά με πιθανές αυξήσεις επιτοκίων. Πτώση 0,44% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,42% και τον Nasdaq να αποδυναμώνεται κατά 0,57%.
Πιέσεις ασκούνται τόσο στην αγορά πετρελαίου όσο και στην αγορά πολυτίμων μετάλλων, με το brent να υποχωρεί 0,77% στα 79,11 δολάρια και το αμερικανικό αργό να δέχεται πιο μεγάλες πιέσεις με απώλειες 1,11% στα 75,89 δολάρια. Πτώση 0,11% για τον χρυσό στα 1.803,80 δολάρια και 0,98% για τον άργυρο στα 24 δολάρια.
Μεικτές τάσεις για τις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να ενισχύεται 0,09%, ενώ ο κινεζικός Shanghai Composite είχε άνοδο 0,20%. Αντίθετα πτώση 1,19% εμφάνισε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.