ΓΔ: 1464.19 -0.26% Τζίρος: 28.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:16:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Θετικό γύρισμα για το Χρηματιστήριο, παράγοντας στήριξης ο ΟΤΕ

Ξεχωρίζουν οι μετοχές των Viohalco και Lamda με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Εντυπωσιακή πορεία για Attica Bank με άνοδο 626%, εν αναμονή των δεδομένων για την ΑΜΚ.

Θετικό γύρισμα για την εγχώρια αγορά, παρά το αρνητικό ξεκίνημα, πάρα τις σημαντικές πιέσεις που δέχονται οι περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ορισμένες εκ των οποίων είναι και «θύματα» κατοχύρωσης κερδών, ενώ ο Γενικός Δείκτη διαπραγματεύεται υψηλότερα των 918 μονάδων, ευθυγραμμισμένος πλήρως με τις ευρωπαϊκές αγορές όπου ο Stoxx 600 έχει άνοδο 0,19%. 

Στις 13:49 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,36% στις 918,27 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 923,27 μονάδες (+0,90%) και κατώτερη τιμή στις 912,81 μονάδες (-0,24%). Στα 24,29 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 59, έναντι 26 ανοδικών και 15 που διατηρούνται αμετάβλητες. Πτώση 0,36% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ αντίθετα ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης, ενισχύεται 10,51%. 

Η εντυπωσιακή πορεία της μετοχής της Attica Bank, με κέρδη που ξεπερνούν το 626%, εν αναμονή των τελικών στοιχείων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά και μετά από αρκετές συνεδριάσεις ισχυρών απωλειών, οδηγεί σε άνοδο 1,45% τον τραπεζικό δείκτη. Κέρδη 0,38% για τη Eurobank, με την Alpha Bank να διαγράφει την αρχική της άνοδο και να κινείται 0,04% χαμηλότερα, ενώ πτώση 0,85% εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα και απώλειες 1,37% η Τράπεζα Πειραιώς. Η πτώση για τις τραπεζικές μετοχές καταφθάνει μετά από αρκετές συνεδριάσεις που πρωταγωνίστησαν ανοδικά, με τους επενδυτές να προχωρούν, πιθανώς και σε μία κατοχύρωση κερδών. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η μετοχή της Viohalco με κέρδη 1,7%, ενώ θετικά κινείται η Lamda Development στο +1,09%. Στήριξη στον Γενικό Δείκτη προσφέρει και ο ΟΤΕ με άνοδο 0,39%. Στον αντίποδα πιέσεις δέχονται οι μετοχές των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ που υποχωρούν 0,49% και 0,85% αντίστοιχα. 

Οι επενδυτές καλούνται να αποκωδικοποιήσουν πολλές εξελίξεις, που δημιουργούν αντίρροπες δυνάμεις στην αγορά, η οποία παρέμεινε στάσιμη την περασμένη εβδομάδα (άνοδος του Γ. Δείκτη κατά μόλις 0,12%) και δεν κατάφερε, παρά τη βελτιωμένη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών (+3,30% η άνοδος του τραπεζικού δείκτη σε εβδομαδιαία βάση), να ξεπεράσει το σημαντικό τεχνικό όριο των 930 μονάδων, ώστε να κινηθεί προς την περιοχή του υψηλού που είχε καταγραφεί στις αρχές του 2020, πριν την πανδημία.

Όπως τονίζει στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta, Μάνος Χατζηδάκης, «το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται από τα νούμερα της πανδημίας καθώς η εικόνα ναι μεν έχει σταθεροποιηθεί, δεν έχει ωστόσο δείξει ακόμα σημάδια ικανής αποκλιμάκωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβολή νέων μέτρων και την επίδραση που θα έχουν στην οικονομική δραστηριότητα. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την ελληνική οικονομία αλλά παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν επανέλθει με μέτρα μερικού περιορισμού της κυκλοφορίας».

Στην πλευρά των θετικών εξελίξεων που θα επηρεάσουν την αγορά βρίσκεται, αναμφίβολα, η σταθεροποίηση των προσδοκιών για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας φέτος και το 2022, όπως φάνηκε και από τις προβλέψεις που ενσωματώνει ο νέος προϋπολογισμός. Πρόκειται, πάντως, για μια πληροφορία που είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, ενώ πλέον το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν νέες επιδράσεις από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία στην εθνική οικονομία. Η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά ένα lockdown, όμως ο αιφνιδιασμός των ανακοινώσεων της Πέμπτης για τα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους απέδειξε ξανά ότι η διαχείριση της κρίσης γίνεται με δυναμικό τρόπο και η αύξηση της έντασης των περιοριστικών μέτρων θα επηρεάσει την οικονομία, ακόμη και αν δεν φθάσουμε στο έσχατο μέτρο του lockdown.

Δυσάρεστη για την αγορά ήταν, αναμφίβολα, η απόφαση του οίκου Moody’s να μη δημοσιεύσει, την Παρασκευή, νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ από πολλούς είχε προεξοφληθεί μια αναβάθμιση, αν όχι της αξιολόγησης, τουλάχιστον των προοπτικών (outlook). Ήταν μια σαφής ένδειξη ότι οι οίκοι, παρότι αναγνωρίζουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, θα είναι αρκετά φειδωλοί στις αξιολογήσεις τους, όσο η χώρα πλησιάζει στην επενδυτική βαθμίδα.

Από τους επιμέρους δείκτες των Πρώτων Υλών (+1,03%) και της Ακίνητης περιουσίας (+0,91%), τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-1,93%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,79%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 2.129.628 και 2.054.488 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 2,447 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 1,978 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Κυριακούλης +8,03% και Μύλοι Κεπενού+7,52%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Βαρβαρέσος -20,00% και Ξυλεμπορία(π) -7,63%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις πάνω από τις 1.460 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Με μικρή πτώση κινείται στην αρχή της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ανακοινώσεις που έρχονται μέσα στην εβδομάδα. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρεί τις 1.460 μονάδες ο Δείκτης παρά τις πιέσεις των μερισμάτων

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκει στήριγμα στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Coca Cola απέναντι στις αποκοπές μερισμάτων από Εθνική και ΟΛΠ. Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα εξαμήνου από τράπεζες και επιχειρήσεις οι επενδυτές.