Υποχωρούν από τα ιστορικά υψηλά οι ευρωπαϊκές αγορές, με τη Wall Street να εμφανίζει συγκρατημένη πορεία και τους επενδυτές να στρέφονται κυρίως στα κρατικά ομόλογα αλλά και τον χρυσό, καθώς τα νέα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν σε Αυστρία και Γερμανία επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πανδημία.
Πτώση 0,26% εμφανίζει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 0,35%, ενώ 0,38% χαμηλότερα κινείται ο βρετανικός FTSE 100 και στο -0,42% βρίσκεται ο γαλλικός CAC 40. Μεγαλύτερες πιέσεις για τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου με τον ιταλικό FTSE MIB στο – 1,37% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 στο -1,39%. «Βουτιά» 2,87% για τον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου της Αυστρίας.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη του Stoxx 600 να αποδυναμώνεται 3% και τη μετοχή της Deutsche Bank να εμφανίζει απώλειες που ξεπερνούν το 5%. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές αγνόησαν σχεδόν πλήρως τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έστειλε, εκ νέου, το μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τη νομισματική της πολιτική ούτε θα πατήσει απότομα φρένο στις αγορές ομολόγων, επαναλαμβάνοντας ότι η αύξηση των πληθωρισμού αποτελεί παροδικό φαινόμενο.
Όμως αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι η εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη, με το τέταρτο κύμα να αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από επιθετικό, αναγκάζοντας την Αυστρία να εφαρμόσει ολικό lockdown και να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.
Την ίδια ώρα στη Γερμανία η Άγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων της χώρας συμφώνησαν στην επιβολή μίας νέας σειράς περιοριστικών μέτρων που θα αφορούν κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Η κα Μέρκελ ανακοίνωσε ακόμη ότι εξετάζεται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς και να υπάρξει επιστροφή της παροχής δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό για όλον τον πληθωρισμό. «Τα περισσότερα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν θα είχαν εφαρμοστεί εάν είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι πολίτες», ξεκαθάρισε η απερχόμενη καγκελάριος και με δεδομένο ότι η Γερμανία ανακοίνωσε χθες 65.000 νέα κρούσματα το οποίο αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.
Οι αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη φαίνεται, προς το παρόν, να επηρεάζουν αλλά όχι επιθετικά και τη Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,55%, τον S&P 500 να εμφανίζει οριακή άνοδο 0,1%, ενώ αντίθετα θετική είναι η πορεία του Nasdaq με κέρδη 0,65%, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές δεν έχουν κάτι να «φοβηθούν» εάν υπάρξει επιδείνωση της πανδημίας.
«Θύμα» των ρευστοποιήσεων και το πετρέλαιο, με το brent να υποχωρεί 2,45% στα 79,25 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει πτώση 2,51% στα 76,43 δολάρια. Αντίθετα ανοδικά, αν και με συγκρατημένο τρόπο, κινείται η αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει κέρδη 0,11% στα 1.863,50 δολάρια και τον άργυρο να ενισχύεται 0,39% στα 25 δολάρια.
Απόλυτα κερδισμένα τα κρατικά ομόλογα με μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους, η οποία κυμαίνεται από πέντε έως και έξι μονάδες βάσης, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο δύο μηνών, ενώ σημαντική υποχώρηση εμφανίζουν και αυτές των 10ετών αμερικανικών και βρετανικών ομολόγων.