ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Ήπια μεταβολή για τις ευρωπαϊκές αγορές, προβληματίζει ο πληθωρισμός

Η νέα ενίσχυση του πληθωρισμού στην ζώνη του ευρώ σε υψηλό 13 ετών επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδύτων για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Η επιβεβαίωση από τη Eurostat ότι ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» στο 4,1% τον Οκτώβριο για την ευρωζώνη, σε νέο υψηλό σχεδόν 14 ετών, επαναφέρει τις ανησυχίες για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών και οδηγεί σε οριακές μεταβολές τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές. 

Κέρδη 0,02% για τον Stoxx 600, με τις μετοχές ομίλων ταξιδίων και διασκέδασης να ενισχύονται 0,4%, ενώ αντίθετα σημαντικές πιέσεις δέχεται ο ενεργειακός τομέας που σημειώνει πτώση 1,4%. Στο +0,23% κινείται ο γερμανικός DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να εμφανίζει πτώση 0,27%, ενώ 0,19% υψηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Σε διαφορετική κατεύθυνση, για μία ακόμη συνεδρίαση, οι αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται 0,02%, ενώ απώλειες 0,12% εμφανίζει ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat για έναν ακόμη μήνα η ώθηση στην πορεία των πληθωριστικών πιέσεων προήλθε από την αύξηση των ενεργειακών τιμών (2,21 ποσοστιαίες μονάδες) ενώ συμβολή είχε ο κλάδος υπηρεσιών (0,88 ποσοστιαίες μονάδες), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,55 ποσοστιαίες μονάδες) και είδη αλκοόλ και καπνού (0,43 ποσοστιαίες μονάδες). Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πληθωρισμός έφθασε στο 4,4% από 3,6% που ήταν τον Σεπτέμβριο. 

Παράλληλα η προειδοποίηση εκ μέρους του SSM ότι μπορεί να υπάρξει δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων λόγω της πανδημίας και κυρίως αυτών που είτε έχουν «παγώσει» είτε έχουν κρατικές εγγυήσεις, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα ανησυχίας για τους επενδυτές. Ο SSM υπογραμμίζει ότι καθώς οι τελικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών  παραμένουν ασαφείς, τα πιστωτικά ιδρύματα  δεν έχουν «βγει ακόμη στο ξέφωτο» , καθώς η γρήγορη  ανάκαμψη της κερδοφορίας που καταγράφεται μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά  βραχύβια. 

Με θετικό πρόσημο κινούνται τα futures της Wall Street, μετά τις σημαντικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην αγορά στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,13%, τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,24%, ενώ 0,4% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Σε πτωτική πορεία  κινείται τόσο η αγορά πετρελαίου όσο και η αγορά πολυτίμων μετάλλων. Πιο συγκεκριμένα το brent υποχωρεί 0,46% στα 79,91 δολάρια, με το αμερικανικό αργό να έχει απώλειες 0,77% στα 77 δολάρια. Υποχώρηση 0,18% για τον χρυσό στα 1.866,75 δολάρια, ενώ απώλειες 0,19% εμφανίζει ο άργυρος στα 25,12 δολάρια. 

Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στις μεγάλες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,30%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να έχει απώλειες 1,56%, εξαιτίας και της νέας «βουτιάς» 5,7% για τη μετοχή της Evergrande, ενώ 0,47% χαμηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις στις αγορές μετά τις αναταράξεις της Wall Street

Διατηρείται η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές που ανακάμπτουν μετά τις εκλογές σε Βρετανία και Γαλλία, και τις ελπίδες που παραμένουν για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς αγορές μετά τα ρεκόρ S&P 500 και Nikkei

Για πρώτη φορά ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 5.000 μονάδων και ο Nikkei ανέβηκε πάνω από τις 42.000 μονάδες με ώθηση από την τεχνολογία. Την σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν ανοδικά μετά και τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο.