ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:30 DATA
MSCI
Πηγή: Shutterstock

Ισχυρή ένεση κεφαλαίων στο ΧΑ από MSCI, προσδοκίες για ανοδική κίνηση

Πολύ μεγαλύτερες από όσο εκτιμούσε η Societe Generale θα είναι οι εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ με την αναθεώρηση του δείκτη MSCI. Αναπτύσσεται νέα δυναμική στην αγορά, «ξεκολλάει» από τις 900 μονάδες ο Δείκτης.

Με καταλύτη την αναμενόμενη είσοδο της ΔΕΗ στον δείκτη MSCI Standard, που όλα δείχνουν ότι θα φέρει στην αγορά πολύ περισσότερα φρέσκα κεφάλαια παθητικών fund από όσα υπολόγιζαν αρχικά οι αναλυτές, στο Χρηματιστήριο διαμορφώνονται ισχυρές προσδοκίες για «ξεκόλλημα» του Γενικού Δείκτη από τη «ζώνη ταλαιπωρίας» πέριξ των 900 μονάδων, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια για ευχάριστες εκπλήξεις που θα δώσουν νέα ώθηση στην αγορά (δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, ανακοινώσεις της Moody's στις 19 του μήνα για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας).

Οι αλλαγές στον δείκτη MSCI προεξοφλούνται ήδη στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπως φάνηκε από τη χθεσινή εκρηκτική άνοδο της μετοχής της ΔΕΗ με αξία συναλλαγών που πλησίασε στο 1/3 των συνολικών συναλλαγών της συνεδρίασης. Όπως αναφέρουν αναλυτές, η είσοδος της ΔΕΗ στον βασικό δείκτη της MSCI, που αναμένεται να γίνει με έκτακτη αναθεώρηση την επόμενη Τρίτη, αμέσως μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, θα φέρει πολύ μεγαλύτερες εισροές από όσο είχε υπολογίσει η Societe Generale, που παρακολουθεί συστηματικά τους δείκτες MSCI και τις αναθεωρήσεις τους.

Η Societe είχε εκτιμήσει ότι η είσοδος της ΔΕΗ στον MSCI θα έφερνε εισροές ύψους 47,7 εκατ. ευρώ. Όμως, σε αυτούς τους υπολογισμούς που είχαν γίνει στις 15 Οκτωβρίου δεν είχε ληφθεί υπόψη η «μεγέθυνση» της ΔΕΗ μέσα από την αύξηση κεφαλαίου, το ύψος της οποίας έφθασε τα 1,35 δισ. ευρώ έναντι αρχικού ελάχιστου ορίου 750 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το χθεσινό κλείσιμο στα 10,65 ευρώ και με τον νέο αριθμό μετοχών, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στο ΧΑ, πάνω από τη Eurobank και πίσω μόνο από Coca Cola HBC, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Με τα νέα δεδομένα, η αναβάθμιση εκτιμάται ότι θα φέρει στη μετοχή της ΔΕΗ πρόσθετα κεφάλαια τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, τα οποία, όπως συνήθως συμβαίνει, θα διαχυθούν ευρύτερα στην αγορά.

Εκτός από τη ΔΕΗ, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η είσοδος της Εθνικής στον δείκτη, που θα φέρει, όπως έχει εκτιμήσει η Societe, εισροές περίπου 75 εκατ. ευρώ στη μετοχή. Με αυτή την προοπτική, η μετοχή έχει κάνει ράλι σχεδόν κατά 15% από τα μέσα Οκτωβρίου και είχε χθες την καλύτερη επίδοση στον τραπεζικό κλάδο (άνοδος 1,50%). Η Jumbo έχει εκτιμηθεί από την S.G. ότι βρίσκεται σε ζώνη κινδύνου για διαγραφή από τον δείκτη, κάτι που πάντως θεωρείται ότι έχει μικρές πιθανότητες να συμβεί (χθες, η μετοχή κέρδισε 1,52%). Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν απομακρυνθεί η Jumbo, ο ελληνικός MSCI θα βγει ουσιωδώς ενισχυμένος από την αναδιάρθρωση και θα περιλαμβάνει τις μετοχές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank.

Η νέα δυναμική που δημιουργεί η αναθεώρηση του MSCI συνδυάζεται με την έντονη κινητικότητα στον επιχειρηματικό χώρο, με νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες και διεργασίες για deal, αλλά και με τις εκτιμήσεις ότι οι περισσότερες εταιρείες που θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα 3μήνου/9μήνου (η δημοσίευση δεν είναι υποχρεωτική) θα εκπλήξουν ευχάριστα με τις επιδόσεις τους. Παράλληλα, στις 19 Νοεμβρίου, στην τελευταία για φέτος ανακοίνωση οίκου για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, που θα γίνει από τη Moody's, υπάρχει αρκετά σοβαρό ενδεχόμενο αναβάθμισης από τη βαθμίδα Ba3, καθώς ο οίκος σε πρόσφατη έκθεση τόνισε ιδιαίτερα τη δημοσιονομική ανθεκτικότητα που έχει δείξει η Ελλάδα σε αυτή την κρίση.

Σπάει ο εγκλωβισμός

Με την «ψαλίδα» στις αποδόσεις των διεθνών αγορών συγκριτικά με το Χ.Α. να έχει μεγαλώσει περαιτέρω το τελευταίο διάστημα, ήταν σαφές ότι η ελληνική αγορά θα αναζητούσε αφορμές ή αιτίες για να σπάσει τον εγκλωβισμό στις 900 μονάδες και να κινηθεί υψηλότερα. Οι διεθνείς αγορές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική κινούνται σε διαρκή ιστορικά υψηλά, συνεχίζοντας να «χτίζουν» στο πιο μακροχρόνιο bull market όλων των εποχών, αντιθέτως με το Χ.Α. που παρέμενε κολλημένο στις 900 μονάδες. 

Άλλωστε, το Χρηματιστήριο με τη συμπεριφορά του έδειχνε εντελώς αποκομμένο από τις εξελίξεις σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, μένοντας στο περιθώριο και χωρίς να αντανακλά –όπως είθισται παγκόσμια– την ευρύτερη οικονομική πραγματικότητα. Μένει να δούμε κατά πόσο υπάρχουν δυνάμεις να… διορθωθεί αυτή η στρέβλωση, για μια αγορά που ακόμα και τώρα, εν μέσω ιστορικών υψηλών διεθνώς, δεν έχει καταφέρει να καλύψει τη ζημιά από τον Covid-19. 

Χθες, η ελληνική αγορά βρήκε τους καταλύτες για σημαντικό ξεμπλοκάρισμα, που έφερε το Γενικό Δείκτη σε υψηλό διμήνου και κορυφαία blue chips σε υψηλό 6-7 μηνών. Ήταν η πιο «γεμάτη» συνεδρίαση των τελευταίων εβδομάδων, με την αγορά να είναι «καθαρή» τεχνικά ως προς την ανοδική της κίνηση, ύστερα από την πολύμηνη συσσώρευση.  

Η αγορά ξεμπλόκαρε, ξεπερνώντας το όριο των 920 με σχετική ευκολία αλλά και δύναμη, κλείνοντας μάλιστα πλησίον του υψηλού ημέρας, με τους αγοραστές να χτίζουν θέσεις στους κλάδους της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών, που, μαζί με τις τράπεζες, είναι οι βασικές αιχμές του Χ.Α. σ’ αυτή τη συγκυρία. 

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ απελευθέρωσε πλέον τη ρευστότητα της αγοράς με το τζίρο να φτάνει στα 81,02 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μεγαλύτερη αρκετών εβδομάδων, ενώ η μετοχή της επιχείρησης δέσποσε ξανά με τζίρο 24,44 εκατ. ευρώ, περίπου όσα και την περασμένη Παρασκευή. 

Συνάμα, τα σενάρια που καλλιεργούνται από ορισμένους κύκλους ότι επίκειται μεγάλο deal με εμπλοκή της ΔΕΗ και άλλη μεγάλη εισηγμένη στο χώρο των ΑΠΕ, έφερε ράλι σε όλο το κλάδο, μολονότι τα σενάρια αυτά δεν επιβεβαιώνονται ως τώρα. Θετικά επίσης συνέχισε να συνδράμει ο τραπεζικός δείκτης που μετά το +3,56% της περασμένης εβδομάδας συνέχισε και χθες ανοδικά κλείνοντας στις 605,11 μονάδες που είναι νέα υψηλά έξι μηνών. 

Τόσο ο Γ.Δ., όσο και ο FTSE 25 αλλά και ο Mid Cap και οι τράπεζες έκλεισαν πλησίον των υψηλών ημέρας, αφήνοντας καλή παρακαταθήκη για τη σημερινή συνεδρίαση. Μένει να δούμε αν αυτή τη φορά, την πολλοστή για το 2021, θα μπορέσει το Χ.Α. να υπερβεί τα προηγούμενα υψηλά των 930 - 932 μονάδων ώστε να κινηθεί με αξιώσεις προς τη ζώνη των 950 - 960 μονάδων. 

Νέα υψηλά 7ετίας για τη ΔΕΗ με μεγάλες εισροές 

Για ακόμη μια φορά η μετοχή της ΔΕΗ ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια έχοντας συμπεριφορά leader, με τον κορυφαίο τζίρο στην αγορά αλλά και τα περισσότερα κέρδη από κάθε άλλη μετοχή του FTSE 25 και του Mid Cap. Την περασμένη Παρασκευή έκανε τζίρο 24 εκατ. ευρώ (το 1/3 των συναλλαγών της αγοράς) χωρίς μάλιστα πακέτα, ενώ ενισχύθηκε κατά 3,63%. Χθες διακίνησε 24,44 εκατ. ευρώ και ενισχύθηκε κατά 8,18% για να επανέλθει με επιβλητικό τρόπο πάνω από τα 10 ευρώ. Παράλληλα, το κλείσιμο στα 10,65 ευρώ, είναι το υψηλότερο της 7ετίας, ή των τελευταίων 86 μηνών. 

Ράλι καταγράφηκε και στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη μητρική στο +5,70% όπου επίσης επανήλθε πάνω από τα 10 ευρώ, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 6,48%. Αμφότερες έκλεισαν σε νέα υψηλά 7μήνου. Επίσης, κέρδη από 2% έως 3,26% είχαν blue chips όπως Σαράντης, Τιτάν, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ. 

Στον Mid Cap καμιά μετοχή δεν έκλεισε αρνητικά, ενώ ξεχώρισαν με έμφαση οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη με την Intrakat στο +6,88% και την Intracom Holdings +3,38%, ενώ κέρδη 3,47% είχε και η Intralot που συνεχίζει αδιάκοπα το δικό της ράλι, έχοντας ανεβάσει την απόδοσή της από την αρχή του έτους στο +380,65%. 

Το στοίχημα της διάσπασης των 930 μονάδων 

Όπως προαναφέρθηκε, μένει να δούμε σήμερα και προσεχώς είναι το αν η αγορά θα βρει τις δυνάμεις και τις στηρίξεις να υπερκεράσει τα προηγούμενα υψηλά των 930 - 932 μονάδων, ώστε να κινηθεί με αξιώσεις προς τη ζώνη των 950-960 μονάδων. Σε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες απέτυχε, όμως κάθε συγκυρία είναι διαφορετική. Το ξύπνημα των τραπεζών αλλά και η καταλυτική επίδραση της ΔΕΗ που συμπαρασύρει όλο τον ενεργειακό τομέα, συνδυαστικά με την επιτυχία της ΑΜΚ και τις εισροές λόγω MSCI, ίσως ξεμπλοκάρουν περαιτέρω την αγορά. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σε ανάλυσή του τονίζει πως «σε πρώτη φάση η απελευθέρωση κεφαλαίων από την ΑΜΚ της ΔΕΗ και η είσοδος των νέων τίτλων θα κάνουν την διαφορά στη ρευστότητα και στην αύξηση τζίρου στην αγορά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο τέλος του μήνα κλείνουν βιβλία οι ξένοι θεσμικοί που σίγουρα κυνηγάνε τις καλύτερες αποδόσεις, ενώ παράλληλα θα ολοκληρωθούν και οι αλλαγές στον MSCI. Στις 11 του μήνα περιμένουμε τις ανακοινώσεις, με την αγορά να περιμένει είσοδο της ΔΕΗ και της Εθνικής (το δείχνει η αγορά άλλωστε) και με μικρές πιθανότητες είσοδο του Μυτιληναίου». 

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως μετά τη διάσπαση της περιοχής των 913-915 μονάδων επόμενος στόχος είναι οι 960 μονάδες, αν ξεπεραστεί η αντίσταση των 930 μονάδων. Παράλληλα, για τον τραπεζικό δείκτη που χθες έκλεισε στις 605,11 μονάδες, σημειώνει πως «όλα δείχνουν ότι στοχεύει τις 680 μονάδες επίπεδο που απέχει περίπου 14% από τα τρέχοντα». 

Για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σημειώνει πως «συνεχίζει να έχει τις καλύτερες επιδόσεις μιας και δείχνει ότι οι εταιρείες που απαρτίζουν τον Mid Cap αναπτύσσονται με πολύ καλύτερους ρυθμούς από τις υπόλοιπες. Τα νέα ΕΣΠΑ που θα βοηθήσουν σημαντικά τις εισηγμένες φαίνεται ότι θα έρθουν μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022 χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε πότε η αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.