Έχοντας μπει για τα καλά στο τελευταίο δίμηνο του έτους, ένα δίμηνο που παραδοσιακά τείνει να είναι θετικό για τις αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο μπαίνει σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα εβδομάδα με πλούσια ατζέντα που ενδέχεται να αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Βεβαίως, η δαμόκλειος σπάθη της αύξησης των κρουσμάτων του Covid-19 συνεχίζει να επικρέμαται και να δυσχεραίνει το τελευταίο διάστημα κάθε προσπάθεια υπέρβασης, κρατώντας την αγορά εγκλωβισμένη σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης πέριξ των 900 μονάδων.
Και όλα αυτά, ενόσω το κλίμα διεθνώς είναι κάτι παραπάνω από υποστηρικτικό, καθώς οι ξένες αγορές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ βαδίζουν σε νέα ιστορικά υψηλά. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζοντας 1,80% την περασμένη εβδομάδα βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά και στις 483,44 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι βρίσκεται πάνω από τις 7.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ ο DAX της Φρανκφούρτης πάνω από τις 16.000 μονάδες και σε διαρκή ρεκόρ!
Την ίδια ώρα και οι τρεις δείκτες της Wall Street βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον Nasdaq να χάνει οριακά τις 16.000 μονάδες την Παρασκευή κλείνοντας όμως σε ιστορικά υψηλά, τον S&P 500 σε νέο ρεκόρ και μια ανάσα από τις 4.700 μονάδες, ενώ ο Dow Jones ξεπέρασε και τις 36.300 μονάδες,
Θετικό κλίμα επικρατεί διεθνώς, με τις αγορές να παρακολουθούν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τη σύσφιξη της πολιτικής τους ώστε να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, χωρίς όμως να προκαλέσουν κλυδωνισμούς στα παγκόσμια χρηματιστήρια.
Υπερβολή ή όχι, η ουσία είναι ότι τα παγκόσμια χρηματιστήρια συνεχίζουν να «χτίζουν» στη… νιρβάνα του πιο πολυετούς, ανθεκτικού και πλουραλιστικού bull market όλων των εποχών, διαψεύδοντας –όλα τα τελευταία χρόνια– τις… προφητείες και τις αναλύσεις για «ταβάνι» και λήξη του πάρτι. Βεβαίως, το ράλι απανταχού υποστηρίζεται από τα καλά αποτελέσματα των εταιρειών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που έρχονται να δικαιολογήσουν, τουλάχιστον σ’ ένα βαθμό, τις αποτιμήσεις.
Συνάμα, το 2021 είναι έτος – ρεκόρ από πλευράς IPOs παγκοσμίως, τόσο σε αριθμό νέων εισαγωγών όσο και από πλευράς άντλησης κεφαλαίων, κάτι που πιστοποιεί ότι ο «δρόμος» των χρηματιστηρίων διεθνώς παραμένει ο πλέον προσφιλής για άντληση χρημάτων. Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, παρά τους κατά καιρούς κλυδωνισμούς, φαίνεται πως βρίσκεται στην πιο γόνιμη περίοδο της ιστορίας της.
Το κλίμα διεθνώς λοιπόν είναι άκρως υποστηρικτικό και δύναται να «τραβήξει» και την ελληνική αγορά υψηλότερα, αν ξεπεραστούν οι φόβοι για ενδεχόμενο νέο κλείσιμο της οικονομίας, που –παρά τις διαψεύσεις– είναι κάτι που φοβάται η αγορά, εξού και η μειωμένη διάθεση ανάληψης νέου ρίσκου.
Βεβαίως, το κομβικό ζητούμενο για την ελληνική αγορά είναι να μπορέσει να συνδεθεί –έστω και λίγο– με τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις διεργασίες σε πληθώρα κλάδων, κάτι που έως τώρα δεν έχει πετύχει.
Οι εγχώριοι καταλύτες, Eurobank και ΔΕΗ στο προσκήνιο
Πάντως, υπάρχουν κάποιοι καταλύτες που αξίζουν να σημειωθούν σ’ ό,τι αφορά την ελληνική αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας κέρδη 3,56% την περασμένη εβδομάδα επανήλθε πάνω από τις 600 μονάδες για πρώτη φορά από τις 11 του περασμένου Ιουνίου, ενώ κλείσιμο στις 601,99 μονάδες είχε να κάνει από τις 10 Μαΐου 2021, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό 6μήνου.
Οδηγός αυτής της κίνησης του τραπεζικού δείκτη είναι η μετοχή της Eurobank που έκλεισε την Παρασκευή σε νέα υψηλά 24 μηνών καθώς στα 0,9780 ευρώ είχε να βρεθεί από το Νοέμβριο του 2019, ενώ καταγράφει ράλι 69% φέτος, αποτελώντας την κορυφαία μετοχή του FTSE 25. Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή της Eurobank στις 25 συνεδριάσεις από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει μόλις τέσσερα αρνητικά κλεισίματα, ενώ κερδίζει 20,74%.
Συνάμα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ που, σε κάθε περίπτωση, στέρησε μέρος της ρευστότητας από την αγορά, με τη μετοχή να κινείται έντονα ανοδικά το τελευταίο διάστημα, έχοντας μάλιστα συμπεριφορά leader, διακινώντας την περασμένη Παρασκευή το 1/3 των συναλλαγών της αγοράς, ήτοι 24 εκατ. ευρώ και μάλιστα χωρίς πακέτα.
Η Επιχείρηση έκανε επίδειξη δύναμης καθώς η ΑΜΚ καλύφθηκε μέσα σε μια ώρα, ενώ η αρχική στόχευση για 750 εκατ. ευρώ αναπροσαρμόστηκε στα 1,35 δισ. ευρώ, και τελικά επιτεύχθηκε υπερκάλυψη περίπου 3,5 φορές. Η ΔΕΗ πλέον έχει όλα τα φόντα για να εισαχθεί στον δείκτη MSCI Standard Greece, κάτι που θα φέρει νέες εισροές και θα αναβαθμίσει περαιτέρω όλη την αγορά, ενώ υπάρχει καλή πιθανότητα εισαγωγής και της Εθνικής. Η τακτική, εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International θα γίνει την προσεχή Πέμπτη, ενώ η ένταξη της ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινωθεί εκτάκτως στις 17 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.
Beta AXE: Οδηγός της αγοράς ο τραπεζικός δείκτης
Στην ενδιαφέρουσα εικόνα που παρουσιάζει ο τραπεζικός δείκτης εστιάζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως «έχει ανακτήσει επίπεδα διαπραγμάτευσης πέντε μηνών (από την ΑΜΚ της Alpha Bank) και έρχεται με αξιώσεις διαφυγής προς την επόμενη κορυφή που συμπίπτει με την περίοδο της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, έχοντας βασικούς αρωγούς της ανόδου στον δείκτη τις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής».
Έτσι, τονίζει πως «είναι πολύ πιθανό οι 930 μονάδες που αποτελούν την ισχυρή βραχυπρόθεσμη αντίσταση τιμών “να πέσουν” με την συνδρομή του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει χρέη οδηγού της αγοράς μετά την κόπωση που παρατηρείται στους εμποροβιομηχανικούς τίτλους. Αν και η απόσταση που χωρίζει τον Γενικό Δείκτη δεν είναι μεγάλη (~3%) από την εν λόγω αντίσταση, η διάσπαση της προϋποθέτει ιδιαίτερη ένταση συναλλαγών και μεγαλύτερη συμμετοχή δεικτοβαρών τίτλων στην άνοδο. Προς το παρόν θα αναμέναμε την αγορά να δοκιμάσει τα επίπεδα πέριξ της αντίστασης, σενάριο το οποίο έχει τις πιθανότητες με το μέρος του αυτή την εβδομάδα».
Πλούσια η ατζέντα της εβδομάδας
Πλούσια είναι η ατζέντα αυτής της εβδομάδας, καθώς σήμερα Δευτέρα οι μετοχές της Motor Oil θα διαπραγματεύονται χωρίς το προμέρισμα των 20 λεπτών ανά μετοχή, ενώ αύριο Τρίτη οι μέτοχοι της Πλαίσιο θα κληθούν να αποφασίσουν για τη διανομή έκτακτης επιστροφής κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή. Επίσης, αύριο Τρίτη η Lamda Development έχει προγραμματίσει διαδικτυακή παρουσίαση του masterplan της ανάπλασης στο Ελληνικό και των έργων που θα μεταμορφώσουν την περιοχή την ερχόμενη πενταετία.
Πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, η Τιτάν θα ανακοινώσει αποτελέσματα γ’ τριμήνου τα οποία θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ενώ το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των ΕΛΠΕ. Την Πέμπτη το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αλλαγών στους δείκτες MSCI, ενώ την Παρασκευή πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα ο ΟΤΕ.