Ανοδικές τάσεις, μετά τις κάτι παραπάνω από μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, ακολουθούν οι ευρωπαϊκές μετοχές, βοηθούμενες και από την ψύχραιμη αντίδραση της Wall Street και παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση παραμένει παρούσα στη Γηραιά Ήπειρο.
Κέρδη 1,14% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον κλάδο πρώτων υλών να ενισχύεται 1,8%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες εμφανίζουν ανοδική πορεία. Στο +1,04% η άνοδος για τον γερμανικό DAX, παρά τη «βουτιά» στη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Αύγουστο κατά 4%, που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Άνοδος 1% για τον βρετανικό FTSE 100, με τον CAC 40 να ενισχύεται 1,06%, ενώ σε θετικό κλίμα κινούνται και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς ο ιταλικός FTSE MIB έχει άνοδο 0,89% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται 1,33%.
Η άνοδος για τις ευρωπαϊκές αγορές καταφθάνει καθώς σημειώνεται αποκλιμάκωση και των ενεργειακών τιμών, με την αγορά πετρελαίου να υποχωρεί σημαντικά, καθώς το brent εμφανίζει απώλειες 1,12% στα 80,17 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται 1,81% χαμηλότερα στα 76,06 δολάρια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η τιμή φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά με το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου να υποχωρεί στο επίπεδο των 108,66 ευρώ, ενώ χθες είχε εμφανίσει ημερήσια άνοδο 40%.
Σε ανοδική τροχιά κινούνται τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει κέρδη 0,37%, τον S&P 500 να ενισχύεται 0,52%, ενώ 0,81% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq.
Επιστροφή, μετά από αρκετές συνεδριάσεις πιέσεων, σε κέρδη και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει άνοδο 0,24% στα 1.765,95 δολάρια, ενώ ο άργυρος ενισχύεται 0,9% στα 22,738 δολάρια.
Ισχυρή ανάκαμψη για την αγορά του Χονγκ Κονγκ με τον δείκτη Hang Seng να έχει άνοδο 2,86%, ενώ 0,54% υψηλότερα κινήθηκε ο ιαπωνικός Nikkei.
Παρά τη σημερινή θετική εικόνα τα σύννεφα που έχουν σωρευθεί στον ορίζοντα των μεγάλων χρηματιστηρίων είναι πολλά και απειλούν να φέρουν τη… βροχή της διόρθωσης, αλλά ο παράγοντας της ενέργειας μπορεί να γίνει ο καταλύτης που θα καθορίσει αν θα επιβεβαιωθεί το καλό ή το κακό σενάριο ως το τέλος του έτους.
Τα επίπεδα τιμών σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά, όπως και οι αποτιμήσεις με βάση τη σχέση τιμής / κερδών. Όμως, μέχρι τώρα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, αναφερόμενοι στις αμερικανικές μετοχές, οι εταιρείες για πέντε συνεχή τρίμηνα ανακοίνωναν βελτιωμένα αποτελέσματα πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών και αυτό έδινε μια βάση για να δικαιολογηθούν τα ιστορικά υψηλά των τιμών. Αυτές οι εξαιρετικές επιδόσεις αρχίζουν να «σβήνουν», με αποτέλεσμα να θεωρείται εύλογη μια διόρθωση.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η ανάκαμψη μετά την πανδημία ήταν αρκετά ισχυρή, αλλά φαίνεται ότι από το καλοκαίρι ήδη αρχίζει να επιβραδύνεται. Παράλληλα, ο πληθωρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος και οδηγεί ήδη την Fed στην απόφαση να αυξήσει το επιτόκια μέσα στο 2022 και όχι το 2023 και να αρχίσει τη μείωση των αγορών ομολόγων πριν το τέλος του έτους. Η ΕΚΤ δεν βιάζεται να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, είναι όμως σαφές ότι ο πληθωρισμός περιορίζει τα περιθώρια διατήρησης της εξαιρετικά χαλαρής πολιτικής της, κάτι που αναμένεται σύντομα να φανεί μέσω της μείωσης των αγορών ομολόγων.