ΓΔ: 2128.52 0.48% Τζίρος: 14.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:49:02
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη μετά τη χθεσινή μεγάλη υποχώρηση

Θετική είδηση για τους επενδυτές η αποκλιμάκωση στις τιμές τόσο πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου, με ορισμένα, όμως, μακροοικονομικά δεδομένα να παραμένουν αρνητικά.

Ανοδικές τάσεις, μετά τις κάτι παραπάνω από μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, ακολουθούν οι ευρωπαϊκές μετοχές, βοηθούμενες και από την ψύχραιμη αντίδραση της Wall Street και παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση παραμένει παρούσα στη Γηραιά Ήπειρο. 

Κέρδη 1,14% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον κλάδο πρώτων υλών να ενισχύεται 1,8%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες εμφανίζουν ανοδική πορεία. Στο +1,04% η άνοδος για τον γερμανικό DAX, παρά τη «βουτιά» στη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Αύγουστο κατά 4%, που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Άνοδος 1% για τον βρετανικό FTSE 100, με τον CAC 40 να ενισχύεται 1,06%, ενώ σε θετικό κλίμα κινούνται και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς ο ιταλικός FTSE MIB έχει άνοδο 0,89% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται 1,33%. 

Η άνοδος για τις ευρωπαϊκές αγορές καταφθάνει καθώς σημειώνεται αποκλιμάκωση και των ενεργειακών τιμών, με την αγορά πετρελαίου να υποχωρεί σημαντικά, καθώς το brent εμφανίζει απώλειες 1,12% στα 80,17 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται 1,81% χαμηλότερα στα 76,06 δολάρια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η τιμή φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά με το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου να υποχωρεί στο επίπεδο των 108,66 ευρώ, ενώ χθες είχε εμφανίσει ημερήσια άνοδο 40%. 

Σε ανοδική τροχιά κινούνται τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει κέρδη 0,37%, τον S&P 500 να ενισχύεται 0,52%, ενώ 0,81% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Επιστροφή, μετά από αρκετές συνεδριάσεις πιέσεων, σε κέρδη και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει άνοδο 0,24% στα 1.765,95 δολάρια, ενώ ο άργυρος ενισχύεται 0,9% στα 22,738 δολάρια. 

Ισχυρή ανάκαμψη για την αγορά του Χονγκ Κονγκ με τον δείκτη Hang Seng να έχει άνοδο 2,86%, ενώ 0,54% υψηλότερα κινήθηκε ο ιαπωνικός Nikkei

Παρά τη σημερινή θετική εικόνα τα σύννεφα που έχουν σωρευθεί στον ορίζοντα των μεγάλων χρηματιστηρίων είναι πολλά και απειλούν να φέρουν τη… βροχή της διόρθωσης, αλλά ο παράγοντας της ενέργειας μπορεί να γίνει ο καταλύτης που θα καθορίσει αν θα επιβεβαιωθεί το καλό ή το κακό σενάριο ως το τέλος του έτους.

Τα επίπεδα τιμών σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά, όπως και οι αποτιμήσεις με βάση τη σχέση τιμής / κερδών. Όμως, μέχρι τώρα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, αναφερόμενοι στις αμερικανικές μετοχές, οι εταιρείες για πέντε συνεχή τρίμηνα ανακοίνωναν βελτιωμένα αποτελέσματα πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών και αυτό έδινε μια βάση για να δικαιολογηθούν τα ιστορικά υψηλά των τιμών. Αυτές οι εξαιρετικές επιδόσεις αρχίζουν να «σβήνουν», με αποτέλεσμα να θεωρείται εύλογη μια διόρθωση.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η ανάκαμψη μετά την πανδημία ήταν αρκετά ισχυρή, αλλά φαίνεται ότι από το καλοκαίρι ήδη αρχίζει να επιβραδύνεται. Παράλληλα, ο πληθωρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος και οδηγεί ήδη την Fed στην απόφαση να αυξήσει το επιτόκια μέσα στο 2022 και όχι το 2023 και να αρχίσει τη μείωση των αγορών ομολόγων πριν το τέλος του έτους. Η ΕΚΤ δεν βιάζεται να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, είναι όμως σαφές ότι ο πληθωρισμός περιορίζει τα περιθώρια διατήρησης της εξαιρετικά χαλαρής πολιτικής της, κάτι που αναμένεται σύντομα να φανεί μέσω της μείωσης των αγορών ομολόγων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αγορές σε επιφυλακή εν αναμονή του τελεσίγραφου Τραμπ

Οι αγορές κινούνται με επιφυλακτικότητα ενόψει της λήξης του τελεσίγραφου Τραμπ στο Ιράν. To πετρέλαιο παραμένει πάνω από τα 110 δολάρια καθώς κυριαρχούν οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό της αγοράς.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τεντωμένο σχοινί οι διεθνείς αγορές, αντοχές από ΧΑ μετά τις δηλώσεις Τράμπ

Σε καθεστώς νευρικότητας οι αγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ, και το πετρέλαιο να πραγματοποιεί άλμα πάνω από τα 100 δολάρια. Το ΧΑ δείχνει σχετική αντοχή υποχωρώντας κατά 0,26% στις 2.124,62 μονάδες.
Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Οι δηλώσεις Τραμπ επαναφέρουν τις πιέσεις στις αγορές

Νέες πιέσεις στις αγορές φέρνουν οι δηλώσεις Τραμπ για κλιμάκωση των επιθέσεων στο Ιράν. Υποχωρούν τα futures σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ πετρέλαιο και φυσικό αέριο πραγματοποιούν άλμα, εντείνοντας την ανησυχία των επενδυτών.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ράλι στις αγορές με φόντο το τέλος του πολέμου στο Ιράν

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές και πτώση των τιμών πετρελαίου φέρνουν οι προσδοκίες για λήξη του πολέμου στο Ιράν. Στο επίκεντρο και η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές για το ΧΑ από την MSCI.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές

Ισχυρή άνοδο καταγράφει το ΧΑ που ενισχύεται κατά 1,82% στις 2.043,41 μονάδες υπεραποδίδοντας των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.