ΓΔ: 1406.2 0.33% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Γιατί οι 900 μονάδες του Δείκτη κρύβουν την αληθινή εικόνα της αγοράς

Οι σημαντικές μετοχές που έχουν γυρίσει σε επίπεδα 2007 - 2008, η μεγάλη αύξηση τζίρου με είσοδο κεφαλαίων και η ενεργοποίηση χρηματιστηριακών κωδικών δείχνουν την πραγματική δυναμική που αναπτύσσεται στο ΧΑ.

Με δύο από τα ισχυρότερα blue chips της πραγματικής οικονομίας, ΟΤΕ και Mytilineos να πετυχαίνουν νέα υψηλά περίπου 13 και 14 ετών, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύονταν στις 3.200 και στις 5.300 μονάδες αντίστοιχα, το ελληνικό χρηματιστήριο επανήλθε χθες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Παράλληλα, σε νέο ιστορικό υψηλό από τότε που έκανε το dual listing σε Αθήνα και Euronext τον Σεπτέμβριο του 2013 έκλεισε η μετοχή του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας Viohalco.

Συνολικά 26 εισηγμένες κατέγραψαν νέα υψηλά έτους ή ετών, ενώ τέσσερις εξ αυτών (Πλαστικά Κρήτης, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Entersoft και Performance) έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ασχέτως αν το «μωσαϊκό» σύνθεσης του Γενικού Δείκτη έχει αλλάξει από εκείνη την εποχή, η αλήθεια είναι ότι αρκετοί τίτλοι μετοχών της πραγματικής οικονομίας διαπραγματεύονται σε επίπεδα δύο και τρεις φορές πάνω από τις 900 μονάδες που βρίσκεται τώρα το Χ.Α., πιστοποιώντας ότι η αυστηρή προσήλωση στην αριθμητική απεικόνιση του κεντρικού δείκτη δεν αποδίδει όλη την εικόνα και το εύρος της ανόδου της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, τότε στο Γενικό Δείκτη συμμετείχαν περίπου 13 τραπεζικές μετοχές έναντι μόλις τεσσάρων συστημικών σήμερα, ενώ οι τιμές των μετοχών τους ήταν πολλαπλάσιες από τις σημερινές. Θυμίζουμε πως η Εθνική έχει ιστορικό υψηλό στα 47 ευρώ περίπου, η Eurobank στα 28 ευρώ και η Πειραιώς πάνω από τα 22 ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος – χρηματιστηριακά – έχει μηδενίσει πολλάκις, εν μέσω αλλεπάλληλων reverse split τόσο στον κλαδικό δείκτη, όσο και σε όλες τις επιμέρους μετοχές. Το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά και την είσοδο των νέων μετοχών της Πειραιώς Financial η στάθμιση και η επιρροή του τραπεζικού κλάδου στους δείκτες του Χ.Α. αυξήθηκε εκ νέου, όμως τα επίπεδα των 900 μονάδων σε καμιά περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτικά για το σύνολο της αγοράς.

Το σημειώνουμε αυτό καθώς –την ώρα που διεθνείς δείκτες βρίσκονται πλησίον των ρεκόρ 10ετίας ή στα ιστορικά υψηλά τους– το ελληνικό χρηματιστήριο «παλεύει» ακόμη να ανακτήσει τα υψηλά του 2020 και τις 950 μονάδες, επίπεδα που σε καμιά περίπτωση δεν (πρέπει να) αποτελούν αξιοσημείωτη επίδοση, πάντα με φόντο και συνεκτίμηση του τι λαμβάνει χώρα διεθνώς.

Δια πυρός και σιδήρου για μια δεκαετία

Θυμίζουμε ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχασε εντελώς το υπερδεκαετές bull market των αγορών, το πιο μακροχρόνιο, ανθεκτικό και πλουραλιστικό bull market όλων των εποχών, οπότε τώρα έχει την ευκαιρία –με συνεπικουρία της φυγής από τα μνημόνια και του καθεστώτος χρεοκοπίας– να συνδεθεί περισσότερο με το διεθνές momentum.

Αν λοιπόν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο εξωτερικό, η ελληνική αγορά μπορεί να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει λόγους μερικής (θετικής) ανεξαρτητοποίησης, για τους αντίστροφους λόγους που δεν ακολούθησε το πάρτι την προηγούμενη δεκαετία.

Η ελληνική οικονομία βγαίνει από ένα υπερδεκαετές τούνελ δημοσιονομικής χρεοκοπίας, μνημονίων, πακέτων στήριξης, χρεοκοπίας τραπεζών, πολιτικής κρίσης, κινδύνου Grexit, capital controls και γενικευμένης επενδυτικής απομόνωσης, απ’ όλη την τεράστια διεθνή ρευστότητα που «βασίλεψε» στα χρηματιστήρια αυτό το διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σ’ αυτή τη 10ετία η ελληνική αγορά υποβαθμίστηκε στις αναδυόμενες αγορές, που σημαίνει αποκλεισμό από το μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας», που επενδύει με συγκεκριμένα «πρωτόκολλα» μεγέθους, ποιότητας και βαθμολογίας.

Πλέον, αυτό δείχνει να αλλάζει, υπάρχει μια κυβέρνηση που στους 22 μήνες που είναι στα πράγματα έχει δώσει δείγματα γραφής για να γίνει η χώρα φιλική προς τις επενδύσεις και ήδη η αγορά αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις με κυρίαρχο παράδειγμα τη ΔΕΗ, δείχνουν ότι πιστεύουν στην αλλαγή πλεύσης.

Η χώρα βγαίνει με χαρακτηριστική ευχέρεια στις αγορές και δανείζεται με χαμηλά επιτόκια – ρεκόρ, εξασφαλίζοντας πιο φθηνή ρευστότητα για κεφάλαια κίνησης και στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις επίσης βγαίνουν με μεγάλη ευκολία και ελκυστικά επιτόκια στις αγορές, τόσο με αλλεπάλληλες εκδόσεις ομολόγων όσο και μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, όπως έγινε πρόσφατα με την Τρ. Πειραιώς, ενώ καμιά ελληνική επιχείρηση δεν συζητά ή δεν αναζητά το ενδεχόμενο αλλαγής έδρας, με στόχο την καλύτερη πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα.

Η πανδημία ασφαλώς και «πάγωσε» τις εξελίξεις για περίπου έναν χρόνο, όμως η αγορά ήδη εδώ και έξι μήνες, αρχής γενομένης από το ράλι που ξεκίνησε το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2020, όπου ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 42%, δείχνει να προεξοφλεί την επόμενη ημέρα και τη μετά Covid-19 εποχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι στους τελευταίους έξι μήνες, το Χ.Α. κλείνει ανοδικά στους πέντε εξ αυτών καθώς μόνο ο Ιανουάριος (-7,36%) ήταν διορθωτικός, ενώ έκτοτε η αγορά έχει συμπληρώσει τρεις μήνες διαρκούς ανόδου με τα κέρδη να ξεπερνούν το 21%. Συνολικά, το τελευταίο εξάμηνο, ήτοι από τις 30 Οκτωβρίου 2020 έως χθες, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 59,10%, ο FTSE 25 είναι στο +66,29%, o Mid Cap +55%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ράλι +156,74%.

Ο Μάιος και η μεγάλη εικόνα της αγοράς

Ασχέτως, λοιπόν, αν ο Μάιος κινηθεί διορθωτικά, επιβεβαιώνοντας το παλιό ρητό…"sell in May and go away", η μεγάλη εικόνα της αγοράς είναι αυτή που θα πρέπει να ενδιαφέρει τους επενδυτές. Αυτή η εικόνα δείχνει ότι η αγορά είναι σε δομική – ποιοτική αλλαγή, η οποία αντανακλάται σε πολλά επίπεδα, για όσους γνωρίζουν να διαβάζουν τις εξελίξεις.

Μια εξ αυτών είναι η αύξηση συναλλαγών, καθώς ο μέσος ημερήσιος τζίρος το 2021 διαμορφώνεται στα 80,06 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 24% έναντι του 2020, ενώ τέτοια επίδοση έχει να καταγραφεί στην αγορά από το 2015. Τότε όμως, πρωτίστως ήταν τζίρος… αποχώρησης και ρευστοποιήσεων, ενώ τώρα είναι κυρίως τζίρος που «χτίζει» στην αγορά, δεν την αποδομεί. Η αγορά πέρασε επιτυχημένα το crash test ρευστότητας Μαρτίου και Απριλίου, με πολλαπλές εκδόσεις ομολόγων αλλά και αυξήσεις κεφαλαίου, πετυχαίνοντας μάλιστα εξαιρετικές υπερκαλύψεις.

Υπάρχει αύξηση των ενεργών κωδικών που έφτασαν σε υψηλά 7ετίας ξεπερνώντας τους 39 χιλιάδες το Μάρτιο, καταγράφεται διάχυση του ενδιαφέροντος για μετοχές πέρα από την... ανώτερη «κάστα» του FTSE 25, πολλαπλά deals λαμβάνουν χώρα σε κλάδους όπως τρόφιμα, πληροφορική κ.α., ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον και για μια ή δύο νέες εισαγωγές στο Χ.Α. εντός του 2021. Πρόσφατα υπήρξε η εκτός προγράμματος αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s, ενώ δεν αποκλείονται νέες κινήσεις τους επόμενους μήνες.

Εν αναμονή του MSCI

Η αγορά λοιπόν χθες επανήλθε άμεσα πάνω από τις 900 μονάδες κινούμενη όλη την ημέρα πάνω από αυτό το όριο, «πατώντας» στην εξαιρετική εικόνα των μετοχών της πραγματικής οικονομίας. Άλλωστε, η απώλεια των 900 μονάδων την Παρασκευή έγινε λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμόρφωσε η εισαγωγή των νέων μετοχών της Πειραιώς και η απότομη αύξηση της βαρύτητάς της.

Χθες, το άνοιγμα της οικονομίας και οι ελπίδες για το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν έδωσαν ώθηση σε πλήθος μετοχών. Jumbo και Aegean Airlines είχαν άνοδο άνω του 5%, ο ΟΤΕ στο +3,20%, Lamda Development +3,34%, EXAE +3,04%, ενώ κέρδη είχαν οι ΕΛΠΕ, Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Viohalco, Titan, ΕΥΔΑΠ και Fourlis. Στόχος της αγοράς παραμένουν οι 950 μονάδες σε πρώτη φάση και κατόπιν οι 1.000 μονάδες.

Θυμίζουμε πως η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μετά από καιρό -καθώς μεσολάβησαν οι αργίες του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων- και αναμένεται να έχει ενδιαφέρον, εν μέσω σημαντικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, περαιτέρω ανοίγματος της οικονομίας αλλά και αναδιάρθρωσης των δεικτών Morgan Stanley Capital International.

HMSCI θα ανακοινώσει σήμερα το βράδυ τις αλλαγές στους δείκτες και ασχέτως με τις όποιες προσθέσεις ελληνικών μετοχών, μένει να δούμε αν θα αυξηθεί συνολικά το εκτόπισμα και η βαρύτητα της Ελλάδας σ’ αυτούς, κάτι που θα σημάνει νέες εισροές κεφαλαίων. Η ελληνική αγορά, για όλους τους λόγους που περιγράφουμε παραπάνω ξέμεινε με μόλις τρεις μετοχές στο δείκτη MSCI Standard Greece (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo), καθώς οι τράπεζες εξαφανίστηκαν από τον δείκτη.

Αύριο Τετάρτη οι εταιρείες Coca Cola Hellenic, ΟΤΕ και Cenergy Holdings θα ανακοινώσουν αποτελέσματα Α’ τριμήνου, ενώ την Πέμπτη θα δημοσιεύσει η Titan Cement International.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.