Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές ενώ υπό πίεση βρίσκονται και τα futures στην αγορά της Νέας Υόρκης χάνοντας τα αρχικά κέρδη που τροφοδότησαν τα θετικά σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, και της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σχετικά με τα στοιχεία για την ανεργία.
Στις 14:22 π.μ. τα futures του Dow Jones υποχωρούν σε ποσοστό -0,40% ενώ ανάλογες απώλειες -0,40% σημειώνει και ο S&P 500.
Το πτωτικό γύρισμα στις ΗΠΑ επηρέασε αρνητικά τις ευρωπαϊκές μετοχές οι οποίες δέχονται ισχυρές πιέσεις: στη Γερμανία ο DAX υποχωρεί σε ποσοστό -1%, στο Παρίσι ο CAC σημειώνεται απώλειες -0,80% ενώ στη Βρετανία ο FTSE-100 υποχωρεί κατά -1,08%.
Τόσο ο Πάουελ όσο και η Γέλεν εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι την Τετάρτη ότι η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη το 2021, χάρη στα φορολογικά και νομισματικά κίνητρα που θα δοθούν.
Μάλιστα, αυτές οι απόψεις εκφράστηκαν πριν από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών του έθνους, πράγμα που θα μπορούσε να συμβάλλει σε περαιτέρω επενδύσεις ύψους περίπου 4 τρις. δολαρίων, εφόσον εγκριθεί από τους νομοθέτες.
Η UBS Global Wealth Management βλέπει άνοδο από 5%-10% για τα παγκόσμια χρηματιστήρια, με βάση τις προσδοκίες ότι η οικονομική ανάκαμψη θα διευρυνθεί και θα επιταχυνθεί μέσα στη χρονιά.
Οι μετοχές αναμένεται να αυξηθούν, ενώ οριακή αύξηση θα υπάρξει και στις αποδόσεις των ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε στο 1,61% την Πέμπτη, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό 14 μηνών της τάξης του 1,75% που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα.
Με το επίκεντρο να παραμένει στην οικονομική ανάκαμψη, τα εβδομαδιαία στοιχεία για την ανεργία, που αναμένονται στις 8:30 π.μ. ET, θα εξεταστούν προσεκτικά προκειμένου να διευκρινιστεί, εάν η αγορά εργασίας βελτιώνεται παράλληλα με τους εμβολιασμούς και τη χαλάρωση των περιορισμών για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, αναμένεται να έχουν μειωθεί σε 730.000 από 770.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, αναμένεται η τελική εκτίμηση για το ΑΕΠ δ' τριμήνου.
Στον τομέα των επιχειρήσεων, η AstraZeneca θα είναι στο επίκεντρο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κλινικής έρευνας της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας, τα οποία δείχνουν μικρή μείωση στο ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου.
Η μετοχή της Nike υποχώρησε πάνω από 4%, με την εταιρεία αθλητικών ειδών να κατατάσσεται ανάμεσα σε εκείνες τις εταιρείες της Δύσης που αντιμετωπίζουν αντίδραση στην Κίνα, μετά τη διακοπή των σχέσεων με προμηθευτές βαμβακιού στην επαρχία Σινγιάνγκ.
Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν μείωση την Πέμπτη, αντιστρέφοντας τα κέρδη της Τετάρτης μετά το μπλοκάρισμα στη Διώρυγα του Σουέζ. Μάλιστα, το γεγονός αυτό έχει εγείρει νέες ανησυχίες, ενώ το επίκεντρο έχει δοθεί στο lockdown στην Ευρώπη, όπου αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Ινδία και η Βραζιλία έχουν επίσης αύξηση στον αριθμό μολύνσεων της Covid-19.
Επιπλέον, οι μετοχές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ σκαρφάλωσαν στα 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Energy Information Administration.
Τα futures του αργού στις ΗΠΑ διαπραγματεύθηκαν 1,6% χαμηλότερα στα 60,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο μπρεντ μειώθηκε 1,4% στα 63,53 δολάρια το βαρέλι.