Υπέρ του στοιχήματος της ανάκαμψης για την παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να ποντάρουν οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, με την επικείμενη συνεδρίαση της Fed, η οποία ξεκινά αύριο Τρίτη και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 17 Μαρτίου.
Το βασικό ζητούμενο είναι το μήνυμα που θα στείλει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική, καθώς ένα ενδεχόμενο «σήμα» ότι θα υπάρξει σύσφιξή της θα ανακόψει το ανοδικό momentum που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.
Επί ευρωπαϊκού εδάφους κέρδη 0,29% ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, με τον κλάδο αναψυχής και ταξιδιών να ενισχύεται 2,7%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνται με θετικό πρόσημο. Στο +0,15% ο γερμανικός DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 0,13%, ενώ κέρδη 0,19% εμφανίζει ο γαλλικός CAC 40. Θετική πορεία για την ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει άνοδο 0,52%, ενώ 0,36% υψηλότερα κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.
Ένας ακόμη παράγοντας που θα εξετασθεί στις ανακοινώσεις της Fed αφορά και τις νέες εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιήσει για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ, του πληθωρισμού και της ανεργίας. Οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να υπεραποδόσει και φέτος, καθώς τα προγράμματα εμβολιασμών δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και κυρίως το πακέτο στήριξης των 1,9 τρισ. δολαρίων είναι ικανό «να κάνει τη διαφορά».
Πονοκέφαλο, πάντως, για τη Fed αποτελεί η ανοδική πορεία που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς αν και σήμερα κινείται πτωτικά να παραμένει πάνω από το 1,6%, επίπεδο το οποίο έχει την «ικανότητα» να ασκήσει πιέσεις στο κόστος δανεισμού τόσο για τη διεθνή οικονομία όσο και για τις επιχειρήσεις. Όπως, βέβαια, συνέβη και στην περίπτωση της ΕΚΤ έτσι και η Fed δεν αναμένεται ότι θα μιλήσει «ανοιχτά» για παρέμβαση στις αγορές ομολόγων, αλλά θα αφήσει να… διαρρεύσουν με έμμεσο τρόπο οι προθέσεις της, μέσω των ανακοινώσεών της για τη μελλοντική πορεία των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει.
Φυσικά και η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν ξεφεύγει της προσοχής των επενδυτών, καθώς όλα υποδεικνύουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ταχθούν υπέρ της διατήρησης του «παγώματος» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τόσο για το 2021 όσο και για το 2022. Ήδη κορυφαία στελέχη της Κομισιόν, όπως ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι έχει εκφραστεί δημοσίως υπέρ αυτής της προοπτικής, τονίζοντας ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να διατηρηθούν και κυρίως να μην αρθούν πρόωρα καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να εμφανίζουν κέρδη που κυμαίνονται από 0,05% έως και 0,25%.