Δεύτερη διαδοχική ημέρα σημαντικών πιέσεων για τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κρατούν σημαντικό μέρος των επενδυτών στο περιθώριο των αγορών, ενώ κάποιοι εξ αυτών προχωρούν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις.
Πτώση 0,58% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να εμφανίζει κέρδη 1,6%, ενώ αντίθετα 1,2% χαμηλότερα κινείται αυτός τεχνολογίας, μετά και τις πιέσεις που δέχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street.
Απώλειες 0,96% για τον γερμανικό DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 0,04% παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας, αλλά την ίδια ώρα η ανεργία στη χώρα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο πέντε ετών στο δ' τρίμηνο του 2020. Στο -0,07% ο γαλλικός CAC 40, με τον ιταλικό FTSE MIB να εμφανίζει απώλειες 0,27%, ενώ σε πολύ καλύτερη πορεία βρίσκεται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 καθώς ενισχύεται 0,75%.
Υποχώρηση 1,9% για τον τίτλο της HSBC, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων το 2020 υποχώρησαν 34%, κατορθώνοντας, όμως, να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σημαντικό μερίδιο του ενδιαφέροντος θα στραφεί και στην εξαμηνιαία κατάθεση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην τραπεζική επιτροπή του Κογκρέσου, όπου θα αναλύσει τις εκτιμήσεις του για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αλλά και τις προθέσεις της Fed αναφορικά με τη μελλοντική της νομισματική πολιτική.
Οριακές διακυμάνσεις για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,07%, τον S&P 500 να υποχωρεί 0,04%, ενώ 0,31% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq.
Μεικτές τάσεις επικράτησαν και στις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να έχει άνοδο 0,46%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να ενισχύεται 1%, ενώ 0,13% χαμηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite.