Η νέα ανάκαμψη στις αποδόσεις, κυρίως, των αμερικανικών ομολόγων επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το κόστος δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων και οδηγεί χαμηλότερα τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street.
Πτώση 1,2% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον τεχνολογικό κλάδο να είναι αυτός που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις καθώς αποδυναμώνεται 2,3%, ενώ κέρδη 0,6% εμφανίζει ο τομέας ταξιδιών και διασκέδασης. Απώλειες 1,14% για τον γερμανικό DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,84% ενώ 0,93% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Ανάλογη η εικόνα στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει πτώση 0,95% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να βρίσκεται στο -1,05%.
Το αρνητικό ξεκίνημα για τις ευρωπαϊκές αγορές ακολουθεί ανάλογες τάσεις που επικράτησαν τόσο στα χρηματιστήρια της Ασίας όσο και στη Wall Street κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.
Η διαμόρφωση της απόδοσης για το αμερικανικό 10ετές στο 1,34%, δηλαδή σε υψηλό 12 μηνών, φαίνεται να φοβίζει ορισμένους επενδυτές για το ποια θα είναι η αντίδραση στις μετοχικές αγορές και κυρίως εάν υπάρξει περαιτέρω αμφισβήτηση για το κατά ποσό οι μετοχικές αποτιμήσεις είναι ορθές ή υπερβολικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχει ενισχυθεί κατά 25 μονάδες βάσης από την αρχή Φεβρουαρίου.
Πτωτική πορεία ακολουθούν τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,65%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,89%, ενώ στο -1,3% βρίσκεται το Nasdaq.
Σημαντικές οι απώλειες για τις ασιατικές αγορές, με μοναδική εξαίρεση τον ιαπωνικό Nikkei ο οποίος ενισχύθηκε 0,46%. Αντίθετα πτώση 1,06% σημείωσε ο Hang Seng στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ στο -1,45% διαμορφώθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite.