Η διαμόρφωση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς στο 1,3%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την αύξηση του κόστους δανεισμού επιχειρήσεων και κρατών και οδηγεί σε σημαντικές ρευστοποιήσεις.
Πτώση 0,42% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον τομέα λιανικού εμπορίου να υποχωρεί 3%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,6% σημειώνει αυτός πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στο -0,68% ο γερμανικός DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,42%, ενώ απώλειες 0,40% σημειώνει ο γαλλικός CAC 40. Σε κλοιό πιέσεων και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον ιταλικό FTSE MIB να αποδυναμώνεται 0,46%, ενώ 0,03% υψηλότερα κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ.
Η επιστροφή της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σε σχετικά «επικίνδυνα» επίπεδα, δημιουργεί αναστάτωση στους επενδυτές αναφορικά και με τις αποτιμήσεις των μετοχών, ενώ οι αναλυτές σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι μπορεί να υπάρξει στροφή αγορών στις αγορές ομολόγων και εγκατάλειψη των χρηματιστηριακών αγορών.
Πάντως η αύξηση αυτή δεν επηρέασε τόσο πολύ τη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τον Dow Jones να κατακτά νέο ιστορικό υψηλό. Σήμερα, όμως, ήπια πτωτικά κινούνται τα futures της αγοράς, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,1%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,04%, ενώ στο -0,02% βρίσκεται ο Nasdaq.
Πτωτική κίνηση για τις περισσότερες ασιατικές αγορές που λειτουργούν, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,58%, ενώ απώλειες 0,93% σημείωσε ο Kospi της Νοτίου Κορέας και στο -0,45% βρέθηκε ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αυστραλίας. Αντίθετα κέρδη 0,86% σημείωσε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.