Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ύστερα από δύο πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και η δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την AstraZeneca.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να κάνει γνωστή την απόφασή του να παραιτηθεί, σήμερα το πρωί, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα, η Κομισιόν δεν είναι ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που έδωσε η ΑstraZeneca σχετικά με τη μικρότερη ποσότητα εμβολίων με την οποία θα προμηθεύσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ σε μήνυμά της.
Την ίδια ώρα, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της covid-19 στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας αναφορές δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. «Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας.
Αντίθετα, ο αμερικανικός φαρμακευτικός όμιλος Merck ανακοίνωσε ότι διακόπτει την εργασία για δύο πιθανά εμβόλια κατά της COVID-19, μεταξύ των οποίων εκείνο το οποίο ανέπτυσσε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία, εκτιμώντας πως δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικά από εκείνα που έχουν αναπτυχθεί από άλλες εταιρίες.
Η ελβετική UBS ανακοίνωσε αύξηση στα τριμηνιαία καθαρά της κέρδη, αν και η άνοδος περιοριζόταν από τις ανησυχίες για τα παρατεταμένα lockdowns και για τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Η μετοχή της UBS βρέθηκε να ενισχύεται πάνω από 3% καθώς η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία διαχείρισης πλούτου κατέγραψε άλμα 137% στα καθαρά της κέρδη.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,34%, ενώ εχθές έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων.
Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 1,1%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,54%, ενώ ο CAC 40 στη Γαλλία κερδίζει 0,63%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει κέρδη 0,68%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύεται 0,44%.
Νωρίτερα, ο Nikkei έκλεισε με πτώση 0,96%, ενώ ο Topix υποχώρησε 0,75%. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -2,44%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi έχασε 2,14%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε 1,51% και ο Shenzhen Component 2,28%.
Στην αγορά των ΗΠΑ, τα futures του Dow σημειώνουν πτώση 0,16%, του S&P 500 0,26%, ενώ του Nasdaq κινούνται στο -0,32%.
Εξάλλου, αντίθετες δυνάμεις επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση μεταξύ των τριών βασικών δεικτών της Wall Street, με τον Nasdaq να φθάνει σε νέο ρεκόρ, ενώ αντίθετα ο Dow Jones εμφάνισε έστω και μετρημένες απώλειες.
Οι επενδυτές ανησυχούν αρκετά για την πορεία του νέου πακέτου στήριξης των 1,9 τρισ. δολαρίων, καθώς κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος υποστήριξαν ότι υπάρχουν δυσκολίες στην ψήφισή του και μπορεί να χρειαστεί διάστημα άνω του ενός μηνός έως ότου αυτό επιτευχθεί. Όπως υποστηρίζουν Reuters και Bloomberg υπάρχει μερίδα Ρεπουμπλικανών που θεωρούν αρκετά «ακριβό» το νέο πρόγραμμα και αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα το ψηφίσουν.
Την ίδια ώρα η προσοχή έχει στραφεί στις ανακοινώσεις μεγεθών δ’ τριμήνου, καθώς κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας δημοσιοποιούν μεγέθη 13 εισηγμένες στον Dow Jones και 111 εισηγμένες στον S&P 500, μεταξύ των οποίων κορυφαία ονόματα του αμερικανικού επιχειρείν όπως Apple, Microsoft, Netflix, Tesla, McDonald’s, Honeywell, Caterpillar και Boeing.