Σημαντική μεταβλητότητα και μεικτά πρόσημα χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση για τη Wall Street, ενώ αντίθετα σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω και αρνητικών μακροοικονομικών δεδομένων.
Η αβεβαιότητα καταφθάνει ενώ οι επενδυτές αναμένουν πληθώρα εταιρικών μεγεθών δ’ τριμήνου αλλά και λόγω ανησυχιών, μετά από αντίστοιχες δηλώσεις Δημοκρατικών βουλευτών, ότι το νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ θα καθυστερήσει και πιθανώς θα χρειαστεί ένας μήνας έως ότου ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.
Πτώση 0,39% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να ενισχύεται οριακά κατά 0,03%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί έως και 0,8%, ενώ κέρδη 0,2% εμφανίζει ο Nasdaq, ο οποίος στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης έφθασε να ενισχύεται άνω του 1% καταρρίπτοντας νέο ιστορικό υψηλό.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας ανακοινώνουν μεγέθη τριμήνου 13 εισηγμένες στον Dow Jones και 111 εισηγμένες στον S&P 500, μεταξύ των οποίων κορυφαία ονόματα του αμερικανικού επιχειρείν όπως Apple, Microsoft, Netflix, Tesla, McDonald’s, Honeywell, Caterpillar και Boeing.
Κέρδη 1,8% για την Apple η οποία ανακοινώνει τα μεγέθη τριμήνου μετά το κλείσιμο της Wall Street την Τετάρτη, ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει αποτελέσματα και η Tesla η οποία ενισχύεται 2,2%.
Μέχρι στιγμής οι ανακοινώσεις μεγεθών τριμήνου έχουν ικανοποιήσει τους επενδυτές, καθώς εκ των εταιρειών του S&P 500 που τα έχουν δημοσιοποιήσει το 73% κατόρθωσε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς για πωλήσεις και κέρδη ανά μετοχή, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.
Το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην ψήφιση του προγράμματος των 1,9 τρισ. δολαρίων σαφώς βάζει ελαφρώς φρένο στις διαθέσεις των επενδυτών για επέκταση των θέσεών τους σε μετοχές, ενώ αρκετές ανησυχίες έχει προκαλέσει και η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, την ίδια ώρα που τα νέα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνουν.
Πάντως οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, με τον Jan Hatzius της Goldman Sachs να εκτιμά ότι για το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 6,6%, μία από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις μεταξύ των οικονομολόγων.
Πτώση λόγω πανδημίας και μάκρο στην Ευρώπη
Οι ανησυχίες για επιβολή πιο αυστηρού lockdown σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, αλλά και οι σχετικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων αποτέλεσαν έναν από τους παράγοντες που οδήγησε χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές. Αρνητική επίδραση είχε και η πτώση του γερμανικού δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στο 90,1 για τον Ιανουάριο από 92,1 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2020.
Πτώση 0,83% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 στις 405,13 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να ενισχύεται έως και 1,2%, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να υποχωρεί 1,8%, ενώ ο κλάδος υγείας ενισχύθηκε 0,7%.
Στο -1,66% και τις 13.643,95 μονάδες ο γερμανικός DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,84% στις 6.638,85 μονάδες και τον γαλλικό CAC 40 να αποδυναμώνεται 1,57% στις 5.472,36 μονάδες. Σε πτωτική πορεία και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει απώλειες 1,6% στις 21.735,95 μονάδες και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να κινείται 1,73% χαμηλότερα στις 7.897,30 μονάδες.