Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα αμερικανικά futures, έπειτα από τη ρευστοποίηση κερδών στην Ασία, καθώς το αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα που δημιούργησε η ανάληψη της αμερικανικής εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν επισκιάστηκε από την πανδημία του κορονοϊού, με τα μεταλλαγμένα στελέχη να «τρομάζουν» την Ευρώπη.
Στο μέτωπο της πανδημίας, νέο ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε η Ισπανία, ενώ στη Γερμανία οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 50.000 και στη Γαλλία φοβούνται νέο lockdown στη λόγω της βρετανικής μετάλλαξης. Παράλληλα, η Κίνα εμφάνισε για 10η μέρα πάνω από 100 κρούσματα και προχωρά σε μαζικά τεστ στο Πεκίνο.
Εχθές, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής τόνωσης για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ξεκαθαρίζοντας πως οι κίνδυνοι παραμένουν, ενώ η ΕΚΤ δηλώνει έτοιμη και για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,94%. Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει απώλειες 0,8%, ο βρετανικός FTSE 100 0,51%, ενώ ο CAC 40 στη Γαλλία χάνει 0,88%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,79%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία υποχωρεί 1,5%.
Νωρίτερα, με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς αρκετοί επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν κάποια κέρδη τους μετά το κλείσιμο του Nikkei στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών την προηγουμένη ημέρα, ενώ άλλοι προτίμησαν να περιμένουν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσεως διαφόρων εταιρειών την προσεχή εβδομάδα. Ο Nikkei έκλεισε με πτώση 0,44%, ενώ ο Topix υποχώρησε 0,21%. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,57%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi έχασε 0,64%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,40% και ο Shenzhen Component ενισχύθηκε 0,7%.
Στην αγορά των ΗΠΑ, τα futures του Dow σημειώνουν πτώση 0,66%, του S&P 500 0,57%, ενώ του Nasdaq κινούνται στο -0,44%.
Στη Wall Street, παρά τους φόβους των επενδυτών για διόρθωση μετά τα συνεχόμενα ρεκόρ, S&P 500 και Nasdaq έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά κινούμενοι από την άνοδο στην τεχνολογία, ενώ οριακά υποχώρησε ο Dow Jones.
Μετά την αισιοδοξία των επενδυτών για βελτίωση διαχείρισης της πανδημίας και την ανακοίνωση νέων μέτρων για τη δημοσιονομική τόνωση, παρατηρείται επιφυλακτικότητα στην αγορά. Αναλυτές κάνουν λόγο για φόβους διόρθωσης της αγοράς μετά από την εκτίναξη των δεικτών σε νέα ιστορικά υψηλά. O S&P 500 έχει ήδη κερδίσει 2,8% το τρέχον έτος, ενώ ο Nasdaq έχει καταγράψει άνοδο περί το 5% την ίδια περίοδο.