Σημαντικές πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά τα ιστορικά υψηλά που κατέκτησε την προηγούμενη, ενώ μέσω νέων ανησυχιών για την πανδημία και τους επενδυτές να εμφανίζονται πρόθυμοι να αποχωρήσουν από ριψοκίνδυνες επενδύσεις όπως οι μετοχές.
Απώλειες 0,42% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,54% και τον Nasdaq να κινείται 0,95% χαμηλότερα. Αντίθετα σε ανοδική πορεία κινείται το δολάριο έναντι όλων των ανταγωνιστικών του νομισμάτων, ενώ «θύμα» των ρευστοποιήσεων αποδεικνύεται το Bitcoin το οποίο μετά το εντυπωσιακό ράλι της προηγούμενης εβδομάδας υποχωρεί 19%, εμφανίζοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Μάρτιο του 2020.
Σαφώς το γεγονός ότι τα κρούσματα του κορονοϊού, βάσει στοιχείων του Reuters, ξεπέρασαν τα 90 εκατ. παγκοσμίως, επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για εμφάνιση ενός τρίτου πιο επιθετικού κύματος της πανδημίας, ενώ οι επενδυτές αναμένουν να δουν αν ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει σύντομα σε νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας. Με τη νίκη των Δημοκρατικών στη Τζόρτζια πλέον ελέγχουν πλήρως τη Γερουσία γεγονός που «κάνει τη ζωή» του Μπάιντεν πολύ πιο εύκολη ώστε να κάνει τις κινήσεις που θέλει. Ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του έχει δεσμευτεί να στηρίξει την οικονομία προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού, ενώ επανεξετάζουν πλέον και τις μετοχικές αποτιμήσεις, οι οποίες σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Ταυτόχρονα οι αγορές βρίσκονται και εν αναμονή της έναρξης ανακοίνωσης των μεγεθών δ’ τριμήνου 2020 των κορυφαίων εταιρειών της υφηλίου, με τη μεγαλύτερη προσοχή να στρέφεται στα μεγέθη που θα δημοσιοποιήσουν οι αμερικανικές τράπεζες την Παρασκευή.
Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,69%. Ο DAX 30 στη Γερμανία καταγράφει πτώση 0,95%, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,84%, ενώ ο CAC 40 στη Γαλλία 0,87%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει απώλειες 0,46%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία χάνει 0,55%.
Η Γερμανία ανακοίνωσε αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται υπό αυστηρούς περιορισμούς, ενώ η Κίνα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε μολύνσεις εδώ και πάνω από πέντε μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων καταγράφηκε τις τελευταίες 48 ημέρες.