Σε... κενό αέρος πέφτουν τα διεθνή χρηματιστήρια και η Wall Street αναμένεται να ανοίξει με σημαντική πτώση των βασικών δεικτών, καθώς το τρίτο κύμα του κορονοϊού προκαλεί έξοδο επενδυτικών κεφαλαίων από μετοχές και άλλες επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπως το bitcoin, που σήμερα υποχωρεί κατά 15%.
Σημειώνεται πως το bitcoin έχει υποχωρήσει σχεδόν 21% το τελευταίο διήμερο, φτάνοντας τα 32.389 δολάρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από όταν η πανδημία συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές πέρυσι.
Τα futures του Dow που σημειώνουν πτώση 0,75%, του S&P 500 0,65%, ενώ του Nasdaq κινούνται στο -0,7%.
Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με κέρδη για τη Wall Street παρά τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ που δημιούργησαν ανησυχία στους επενδυτές. Μάλιστα, την Παρασκευή και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά.
Οι επενδυτές αναμένουν να δουν αν ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει σύντομα σε νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας. Με τη νίκη των Δημοκρατικών στη Τζόρτζια πλέον ελέγχουν πλήρως τη Γερουσία γεγονός που «κάνει τη ζωή» του Μπάιντεν πολύ πιο εύκολη ώστε να κάνει τις κινήσεις που θέλει. Ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του έχει δεσμευτεί να στηρίξει την οικονομία προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού.
Παράλληλα, το δολάριο σημειώνει μεγάλη άνοδο στο +0,5%. Σύμφωνα με την Ebury, οι ΗΠΑ υπέστησαν μια καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Η νίκη των Δημοκρατικών στους δυο γύρους της Γερουσίας της Georgia σημαίνει ότι είναι πιθανόν να δοθεί επιπλέον δημοσιονομική ώθηση. Βραχυπρόθεσμα, η Ebury πιστεύει ότι οι προκύπτουσες υψηλότερες αποδόσεις στις ΗΠΑ θα προσφέρουν στήριξη στο δολάριο ΗΠΑ. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα διατηρεί την άποψη ότι το δολάριο θα κινηθεί πιο πτωτικά.
Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,54%. Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει πτώση 1%, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,99%, ενώ ο CAC 40 στη Γαλλία 0,93%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει απώλειες 0,46%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία χάνει 0,72%.
Η Γερμανία ανακοίνωσε αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται υπό αυστηρούς περιορισμούς, ενώ η Κίνα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε μολύνσεις εδώ και πάνω από πέντε μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων καταγράφηκε τις τελευταίες 48 ημέρες.