Περιορίζουν τα κέρδη τους αλλά παραμένουν σε θετικό έδαφος οι διεθνείς αγορές παρά τις σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν στην Ουάσιγκτον και το Καπιτώλιο με τη χθεσινή εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ, μετά την επικράτηση των Δημοκρατικών στη Τζόρτζια που τους δίνει τον έλεγχο της Γερουσίας. Θετική είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν τα αμερικανικά futures καθώς οι επενδυτές περιμένουν πως θα υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική βοήθεια για την στήριξη της οικονομίας.
Τα futures σε Dow Jones και S&P 500 βρίσκονται στο 0,35% με 0,47 αντίστοιχα% στο άνοιγμα της αγοράς. Υπενθυμίζουμε πως ο Dow Jones έκλεισε χθες σε νέο επίπεδο ρεκόρ παρά τις βιαιότητες στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Στις 14:45 o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,21% στις 407,24 μονάδες και ο Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 0,14% στις 3.615 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται σε ποσοστό 0,43% στις 13.953 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι κερδίζει επίσης 0,36% στις 5.650 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,53% στις 6.805 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο MIB στο Μιλάνο σημειώνει οριακή πτώση 0,09% στις 22.717 μονάδες, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 0,39% στις 8.319 μονάδες.
Παρά τις βιαιότητες, «είναι ουσιαστικά μια πολιτική αψιμαχία», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κρίστοφερ Ντέμπικ, επικεφαλής ανάλυσης στη Saxo Banque, προκειμένου να εξηγήσει την υποτονική αντίδραση των επενδυτών. «Δεν θα έχει συνέπειες από θεσμική άποψη», εξ ου και η ηρεμία σε ό,τι αφορά τις αγορές, πρόσθεσε και σημείωσε πως «η αγορά το ερμηνεύει ως κάτι άνευ σημασίας, κυρίως ως μια ύστατη μάχη» πριν από τη μετάβαση της εξουσίας από τον Ντοναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.
Το ενδιαφέρον θα είναι σε κάθε περίπτωση έντονο σήμερα ύστερα από αυτή την εξέγερση την οποία υποδαύλισε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, του οποίου οι προτροπές για αντίδραση γαλβάνισαν τους διαδηλωτές. Αυτοί εισέβαλαν στο Καπιτώλιο τη στιγμή της συνεδρίασης για την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν, κάτι το οποίο οριστικοποιήθηκε τελικά σήμερα το πρωί.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα μπορέσει έτσι να κυβερνήσει με μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων. «Θεωρητικά, ο Μπάιντεν θα διαθέτει περιθώριο ελιγμών αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό θα απαιτήσει πολλές συζητήσεις στο Κογκρέσο», εκτίμησε σε κάθε περίπτωση ο Κρίστοφερ Ντέμπικ.